Mi legyen a tévében? Az 5 legérdekesebb kérés a Médiatanácshoz

A Médiatanács megkérdezte, milyen műsorokra vágynak az emberek. A kommentekből szemezgettünk.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Médiatanács az év elején felhívást intézett az emberekhez, melyben arra kérte őket, tegyenek javaslatot arra vonatkozóan, hogy mi legyen a köztévékben és a közszolgálati rádiókban.

A testület néhány jellemző véleményt már nyilvánosságra hozott, emellett blogjukon, a hozzászólások között is található jó pár komment a kívánt tartalmakat illetően. A legérdekesebb hozzászólásokból szemezgettünk.

A hozzászólásokat nem korrektúráztuk, azokat eredeti formájukban közöljük.

Mesét, élő műsort a gyerekeknek

„Jó ötlet, hogy kikérik az emberek véleményét. Javaslom, hogy idegen nyelvű adásokat vagy nyelvoktató műsorokat is adjanak le. Lehetőleg angolul, de bármi más világnyelven jó lenne. Angol nyelvű rajzfilmeket is el tudnék képzelni, ez a gyerekeknek különösen hasznos lenne. A filmeket is adhatnák néha feliratosan. Magyarországon nagyon kevesen beszélnek idegen nyelveket. Hátha ez segítene a rossz statisztikán.”

„Én szívesen látnék újra olyan gyerekeknek szóló környezetvédelmi műsort, mint a Kuckó volt Kalocsay Miklóssal (...). Jó volna az is, ha a focin kívül a többi nemzeti válogatott mérkőzései is a közszolgálati csatornákon volnának megtalálhatóak. Kézi, vízilabda, jégkorong, legalább azok a sportágak, amikben a világ közvetlen élvonalába tartozunk”.

Vissza a Kölyökidőt!

„Én mindenképpen nagyobb hangsúlyt fektetnék a közszolgálati TV-kben a gyermek- és ifjúsági műsorokra. Szerintem szükség lenne az m1-en szombat délelőtt egy a "Kölyökidő"-höz hasonló műsorra, sőt azt is fel lehetne újítani. Minden csatornán csak rajzfilmek mennek szombat és vssárnap reggel, pedig szükség lenne egy gyerekeknek szóló élő műsorra is, amikben a kortársaik szerepelnek és értékeket is közvetítenek feléjük.

Ugyanígy kellenének új ifjúsági filmek, mint a 70-es, 80-as években, csak mai szereplőkkel, de normális emberi történetekkel, nem sci-fi-be hajlókkal.

Hétvégén este pedig legyen saját készítésű zenés szórakoztatóműsor, amiben a színészek, énekesek, zenekarok zenélnek, énekelnek, nem pedig vacsorát főznek, vagy bohócot csinálnak magukból. (...) A másik pedig, hogy az m1-en legyenek a friss műsorok, az m2-ön pedig csak az Magyar Televízió archívumából menjenek anyagok színházi közvetítések, tv-filmek, szórakoztató műsorok, koncertek, előadók, zenekarok tv-műsorai kompletten. Így egy csomó pénzt megspórolhatna a televízió és milyen jó lenne időseknek, fiataloknak egyaránt látni, hogy mi halmozódott fel az archívumban 1958 óta.”

Walt Disney bemutatja

„Az, hogy az m1 -en, az m2-őn, a Duna Tv-n, és a Duna II.-ön mi mennyen, nem hangzik rosszul, hogy erről is írhatunk. Szóval: lényegében: örülnék egy olyan köztévének, ahol reggelenként nem ugyan az a műsor menne, úgy mint most, mert sajnos az m1 -en és az m2 -őn ugyan az megy.

Egy az egyben már most megszüntetném ezt a párhuzamosságot, és azt csinálnám, ha rajtam múlna, hogy egyiken: legyen az m1, vagy az m2: családi, és szórakoztató műsorokat adnák, magyarán: a régi filmek, amik voltak: sokan emlékszünk: a Walt Disney Bemutatja című műsorra, ahol nagyon jók voltak, nos azt vissza hoznám minden féle képen."

Le a népbutító papokkal!

"Népbutító papokat száműzni kellene a képernyőről. Szerencsétlen gyerekeket összezavarja. Miközben a múzeumban "megtapogathatja" a 150 millióm éves dínó csontokat addig a tv-ben egy csuhás két gyerekmolesztálás között azzal hülyíti őket, hogy a világ 6000 éves és azt egy szakállas tag gyúrta agyagból."

A blogra egyébként közel 40 hozzászólás érkezett, arról nincs adat, hogy a Médiatanácshoz mennyi levél futott be. A Médiatanács azt írja, a közszolgálati témákat érintő javaslatok között vissza-visszatérő motívumként szerepelt annak igénye, hogy a mostaninál kapjanak jóval nagyobb teret a művészfilmek és a neves filmrendezők munkásságát bemutató sorozatok, valamint a magyar televíziózás klasszikus korszakából származó reprízek.

Tapasztalatuk szerint szép számmal jelentkeztek olyanok is, akik még több sportot és tudományos ismeretterjesztést kívánnak, akár olyan módon is, hogy ez a kereskedelmi televíziók által preferált akciófilmek és tucatsorozatok visszaszorítása árán történjen. 

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

A testület továbbra is várja a javaslatokat február 1-től 45 napon át a közmédiumok, és az MTI működési alapját szabályozó Közszolgálati Kódex megalkotásához. A tanács az e-mailes, és a hagyományos, postai véleménynyilvánítás mellett egy online kérdőív kitöltésére is buzdítja az olvasókat.

Szólj hozzá a témához! Te mit néznél szívesen az állami televíziókban?

Ezt is szeretjük