Ha 30 évig tárolod a kamrában, akkor sem romlik meg ez az élelmiszer - Évezredekig fogyasztható marad
Tudtad, hogy a méz nem romlik meg?
A méz fogyasztása rengeteg pozitív élettani hatással bír. Bár fogyókúrásnak azért nem mondható, de természetes és igazán finom édesítőszer az egészségesebbek közül. Amellett, hogy magas az ásványianyag- és vitamintartalma, van még egy remek tulajdonsága: soha nem romlik meg.
Ennek oka a méz különleges összetételében keresendő. Bár néhány feltételnek teljesülnie kell a tárolás során ahhoz, hogy az édes anyag minősége változatlan maradjon, de ha ezek megvannak, a méz valóban örök életű lesz.
A méz nem romlik meg
A méz rendkívül alacsony nedvességtartalommal bír, mindössze nagyjából 18%-a víz. 80%-át teszik ki a különféle cukrok, a fennmaradó rész pedig vitaminokból, ásványi anyagokból, flavonoidokból és fehérjékből áll. Higroszkópos anyag, vagyis kevés folyadéktartalma miatt a környezetéből is képes megkötni a vizet, elvonva azt a baktériumoktól, melyek így elpusztulnak. A gombák sem telepszenek meg benne, hiszen azoknak jelentős nedvességre van szükségük a túléléshez.
Ahhoz, hogy a méz valóban soha ne romoljon meg, hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni. Ezek a feltételek teljesültek a valaha fellelt legidősebb méz esetében is, amelyet 5500 évesre becsültek a kutatók, és a vizsgálatok alapján még mindig emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélték.
Ám ha a megfelelő tárolás nem érvényesül, és a mézet nedvesség éri, akkor vizet köt meg, ami már táptalajt ad a baktériumok és gombák elszaporodásának. Bár ez a folyamat rendkívül lassú lehet, akár évtizedekig is eltarthat, de végül a méz erjedését eredményezheti.
Vásárolj Femina Klub bérletet!
Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől.
- Knapek Éva, aki a társfüggőségről és a mérgező kapcsolatokból való szabadulásról beszél. 2025.01.07.
- Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában. 2025.02.19.
- Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
További részletek: feminaklub.hu/
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Nem egyenlő azonban a minőségromlással a kristályosodás, ami egy természetes jelenség, és nem von le a méz értékéből. Ez mindössze attól függ, hogy milyen arányban találhatók meg benne a különböző cukofajták - a magas glükóztartalmú méz kristályosodik legkönnyebben. Melegítéssel visszanyerhető az eredeti formája, de nem szabad 40 fok felett hevíteni, különben beltartalmi értéke is megváltozik.
A világ legrégebbi ételei, amelyek érintetlenül megmaradtak: 3000 éves vaj, 2400 éves leves
Hihetetlen, hogy több ezer év után fennmaradtak ezek a régi ételek.
ElolvasomFotók: Getty Images