6 mesés süteménylelőhely, amelyet minden generáció imádni fog
Május az anyák napjától a gyereknapig számos olyan alkalmat tartogat, amikor a családban több generáció is végre együtt lehet. Kápráztasd el anyukádat vagy nagymamádat egy klasszikus desszerttel!
Lepd meg családodat egy különleges, egyedi formatortával! Vidd el a barátodat vagy barátnődet egy mesés hangulatú helyre, ahol igazi különlegességeket kóstolhattok! Térj be a kedveseddel séta után egy elegáns kávézóba-étterembe! Az Eventrend Group alábbi helyszínein korosztálytól és alkalomtól függetlenül mindenki megtalálhatja a kedvére való desszertet. Hat olyan édességlelőhelyet mutatunk, ahol a hagyományos vagy éppen új hullámos sütemények és desszertek rendhagyó formában, valamilyen különleges csavarral jelennek meg, így nemcsak ízükben fantasztikusak, hanem kinézetükben is elkápráztatnak.
Eventrend Group - Eventrend Group
Főőrség Étterem és Kávéház - gyerekkori kedvencünk kétféle variációban
A Budavári Palotában található Főőrség Étterem és Kávéház történelmi helyszíne már önmagában egy időutazás. Az épületet elbontották, majd eredeti fényében állították vissza néhány évvel ezelőtt. Egy séta vagy bármilyen program után is jó ide betérni. Helyben is találhatsz egy izgalmas, állandó kiállítást, amely a magyar testőrségek tárgyi emlékein keresztül mutatja be az elmúlt 260 esztendő történetét. A kávéházban pedig visszaköszön gyerekkorunk klasszikus kedvence, a császármorzsa, amelyet jó időben akár a hangulatos teraszon is elfogyaszthatsz. A könnyed külső és a krémes belső között a lágy vaníliasodó tökéletes egyensúlyt teremt. Kétféle verzióban is kérheted, hagyományosan az eredeti recept alapján almaszósszal tálalják, azonban a Budapest ihlette császármorzsa nagykörei cseresznyéből készült házi lekvárral is megkóstolható.
Főőrség & Lovarda (foorseg.hu)
Városliget Café és Restaurant - valami régi és valami új
A Városliget Café és Restaurant a Liget egyik legnépszerűbb étterme, amely mesés panorámával büszkélkedhet a Vajdahunyadvárra, amely előtt télen a korcsolyázókat, nyáron a csónakázókat csodálhatod. A helyszínre azonban nemcsak egy különleges ebédre, hanem akár csak egy finom kávéra és desszertre is betérhetsz. A máglyarakás náluk karamellás-fahéjas almabetéttel érkezik, körülötte vaníliáskalács-mousse-szal. A tetejére sárgabarackos wind hab kerül. Akik pedig az új hullámos sütiket kedvelik, nekik a pisztáciás fehércsokoládé-tortát ajánljuk málnafagylalttal. A marcipános piskóta pisztácialiszttel készül, a töltelék pedig egy tejszínes, fehér csokis, pisztáciás mousse. A tortalapokat málnazselével kenik meg, a külseje szintén pisztáciás-fehércsokis bevonatot kap, és igazán frissítő egy gombóc savanykás málnafagyival.
Városliget Café és Rendezvényhelyszín - Városliget Café (varosligetcafe.hu)
Centrál Grand Café - ahol megérint a történelem és a luxus
Az 1887 óta működő Centrál Grand Café a kezdetektől fogva az irodalmi és tudományos élet központi helyszíne volt. Olyan írók és művészek látogatták rendszeresen, mint Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Kosztolányi, Krúdy, Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky, Szabó Magda, Örkény és még sorolhatnánk. Falai közt egy kicsit átérezheted Te is a pezsgő kávéházi élet legszebb korszakait. A hely üzemeltetését 2021-ben vette át a harmincéves Eventrend Group, akik nemcsak a gasztronómia, de különösen a történelmi kávéházak működtetése terén is nagy tapasztalattal és elkötelezettséggel rendelkeznek. Két desszertet emelnénk ki a kínálatból. Az egyik az ikonikus, klasszikus tiramisu, amelyet Centrál módon átgondolva készítik, hiszen a pisztácia, a csokoládé és egy kiváló forró kávé találkozik ebben az édességben. A finom pisztácia és a krémes tiramisu tökéletes harmóniában egyesül, miközben a ráöntött forró kávé illata elvarázsolja nemcsak az ízlelőbimbóinkat, hanem az orrunkat is. A másik a fehér, tej- és étcsokoládé csodás trilógiája, egy igazi “csokoládékaland”, amelyet egy arany öntet koronáz meg. Egy olyan elegáns és egyben finom desszert, amely biztosan elkápráztat majd mindenkit.
Gundel Étterem Kávéház - két ikonikus magyar édesség Gundel-gyökerekkel
Nemcsak a vendégek kedvence, hanem a „legmagyarabb magyar desszert” a Rákóczi-túrós, hiszen minden egyes hozzávalója, az uniós oltalmat kapott rögös túró és a hungarikum baracklekvár is megtalálható benne. Sokan azt hiszik, hogy a desszert II. Rákóczi Ferenc fejedelem nevét viseli, pedig egy igazi Gundel-receptről van szó. Rákóczi János cukrász és mesterszakács készítette el a Rákóczi túróst a Gundel Károly vezette Gellért Szállóban. Napjainkban az eredeti receptet alapját egy kicsit lágyabbá, krémesebbé tették, a sütemény alapja egy omlós, vajas, puha tészta, erre házi recept alapján, rézüstben főzött baracklekvár kerül, a zsíros rögös túrót, a túró mousse-t házi recept alapján készítik, sok vaníliával teszik még ízesebbé és krémesebbé. Mellé morzsaágyra kanalazott tejfölfagylaltot kínálnak. Eredeti recept alapján készül legikonikusabb és legismertebb süteményünk, a somlói galuska, amelyet Szőcs József Béla cukrászmester talált ki, aki a fóti Somolyón lakott, innen ered a név, az ötlete pedig Gollerits Károlytól, a Gundel étterem vezető főpincérétől származik, így ez az édesség is rendelkezik gundeles kapcsolódással. Az eredeti recept alapján készítik a mai napig. Háromféle piskótát sütnek (vaníliás, diós és kakaós), majd ízesített cukorszörppel locsolják meg, hogy szaftos legyen, utána lágy vaníliakrémet töltenek a lapok közé, és rumban áztatott mazsolával szórják meg. A GranDió biodiója többféle textúrában is megjelenik a desszertben. A sűrű, mély ízű öntethez 82%-os csokoládét használnak, a desszert tetejére pedig kézműves tejgazdaságból származó tejszínből lágy habot kanalaznak. Somlóirajongóknak kötelező megkóstolni!
Spoon the Boat - különleges desszertek különleges dunai panorámával
A Vigadó tér és a Lánchíd között találod a Spoon the Boatot, ahol egy ebéd vagy vacsora után érdemes megkóstolni az izgalmasan újragondolt Rákóczi-túróst, amelyben a klasszikus túrógombóc minden jegye megjelenik, az ízek és textúrák harmonikusan egyesülnek. A barna vajjal dúsított, pirított grízgombóc folyékony sárgabarackbetétet rejt, egy könnyed, lágy, citrusos túrómousse ölelésében. Fehér csokoládébársony borítást is kapott, amit egy ropogós ostya koronáz meg. Kísérőként pedig sült olasz meringue-et, vagyis roppanós habcsókot és saját készítésű fahéjas sárgabaracksorbetet kínálnak crumble-ágyon. Ha pedig egy különleges, ráadásul vegán édességre vágysz, akkor a legjobb választás egy vegán brownie, mely tökéletes választás mindazoknak, akik glutén-, laktóz-, cukor-, valamint magérzékenységük miatt korlátozott diétát követnek, vagy éppen csak szívesen megkóstolnának valami különlegeset. A desszert alapja egy csokoládés, kókuszos brownie, melyet málnazselével és étcsokoládés málna ganache-sal tettek még gazdagabbá. Vaníliás maracujagéllel és ropogós kókuszchipsszel tálalják. Egyszerre krémes és roppanós, édes és savanykás, és nagyon csokis.
Cziniel - mesés formatorták minden alkalomra
Az óbudai Cziniel Cukrászdában már húsz éve készítenek igazán különleges tortákat vendégeknek. A mestercukrászok kezei közül kikerülő tortacsodák biztos, hogy bármely esemény fénypontjai lesznek, hiszen minőségi alapanyagokból készülnek, ráadásul rendkívül kreatívak. A hagyományos ízű krémeket különleges textúrájú rétegekkel kombinálják, így töltik a piskótalapok közé. Készítenek például házi kókuszkrémet roppanós mogyorós karamellel, fehér csokis málnakrémet tört pisztáciával, kávés étcsokoládét meggyzselével, tejcsokoládékrémet roppanós nutellaréteggel, de választható a vanília és eper kombinációja, vagy akár narancskrém is. Biztos, hogy mindenki talál majd kedvére való kombinációt. Folyamatosan fejlesztik és alakítják az ízeket az aktuális trendeket követve, majd a kinézetét a vendég által megálmodott formára alakítják. Különleges eszközökkel és technikákkal faragják, formázzák, burkolják, dekorálják. Igazán élethű járművek, állatok, mesefigurák kerülnek ki a kezeik közül. Csak a fantázia szabhat határt a megalkotott tortáknak, amelyek minden korosztályt elvarázsolnak, minden alkalomra tökéletesek.
Cziniel Cukrászda (czinielcukraszda.hu)
A cikk az Eventrend Group támogatásával készült.