9 tipp, amivel magabiztosabban vezethetsz télen is

Esőre és hóesésre is felkészít ez a kilenc tipp, hogy baleset nélkül, ügyesen vezethess. (x)

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ősz beköszöntével nem egyedül a színes leveleket kell eltakarítani a járdáról, a csapadékos idő miatt az útviszonyok is megváltoznak, és fokozottabban kell figyelni vezetés közben. A változó időjárási körülmények és a nagymértékű hőmérséklet-ingadozás miatt autód bizonyos alkatrészei fokozott igénybevételnek, és ezáltal megterhelésnek vannak kitéve. Éppen ezért fontos, hogy a gépjármű karbantartását a terhelő időjárási körülmények megjelenése előtt végezd el.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. összegyűjtött néhány tanácsot, amelyet érdemes figyelembe venni, ha hosszabb távon szeretnéd megőrizni autód állapotát. Közlekedj biztonságosan, és közben ne feledkezz meg a vezetés öröméről sem!

Gumiabroncsok és ablaktörlő gumik cseréje

A szélsőséges hőmérséklet-ingadozás, a jegesedés és az igénybevétel olyan veszélyeket hordoz magában, amelyek kivédése előrelátó és alapos felkészültséget igényel. A hideg évszakok beköszöntével mindenképpen válts téli gumiabroncsra, valamint ellenőrizd, vagy ellenőriztess olyan fontos, a biztonságos közlekedésben segítséget nyújtó alkatrészt, mint autód ablaktörlőgumija.

A lámpák fokozott felügyelete

A rövidülő nappalok a fényszórók fokozott igénybevételét jelentik az autósok számára. Rendkívül fontos ezért az autó fényszóróinak, féklámpáinak és egyéb fényforrásainak felügyelete valamint helyes beállítása, illetve a gyengén teljesítő, kiégett izzók azonnali cseréje.

Folyadékok a hidegben

A hideg hatással van minden folyadékra, mely az autódban található. A hűtőfolyadék szintjének ellenőrzése rendkívül fontos, hiszen a fagyott folyadék képes akár a motorblokk megrepesztésére is!

Tiszta ablak, biztos közlekedés

Még a téli fagy beállta előtt cseréld fagyálló változatra a nyári szélvédőmosó folyadékot! Az esőben felverődő saras víz vagy hólé eltávolításához ugyanis gyakran nem lesz elegendő az ablaktörlő lapátok ereje. Arról nem is beszélve, hogy a fagyálló ablaktörlő folyadék még a reggeli deret is gyorsan leviszi a szélvédődről.

Az akkumulátor se fázzon meg

A hideg fokozott igénybevétellel terheli az autó energiatelepét, amelyre különösen a ledermedt, egész éjjel hűlő motor indítására ró komoly terhelést. Ne feledd, hogy az akkumulátor gondoskodik a szélvédő fűtéséről, páramentesítésről és a fényszórók, ködlámpák működéséről. Töltöttségének ellenőrzésére rendszeresen fordíts gondot!

A tiszta autó nem csak nyáron fontos

A téli szennyeződések különlegesen igénybe tudják venni gépjármű külsejét, éppen ezért rendkívül lényeges, hogy a folyamatos megtisztításáról gondoskodni tudj! Jégoldó folyadék, jégkaparó valamint a hó eltávolítására alkalmas eszköz mindig legyen nálad!

Havas utak

A téli hónapok gyönyörű helyek látogatásának és a nagyszerű téli sportok ideje lehet. Ne felejts el azonban az autó felszereléséről gondoskodni, ha különlegesen havas területre készülsz, vagy szélsőséges időjárásra számíthatsz: tarts az autóban megfelelő méretű hóláncot!

Figyelmes közlekedés

Kerüld el a rossz minőségű utak kátyúit, hiszen a benne összegyűlő víz miatt mélységük felmérése gyakran lehetetlen. Az őszi levelekre különösen figyelj, mert csúszóssá tehetik az utat.

Állandó éberség

A korai sötétedés, a hűvös idő különösen fáraszthatja a sofőröket. Ne engedd, hogy figyelmed lankadjon! Ha szükséges, állj meg inkább egy kávéra, és késs egy kicsit, mint hogy baleseted legyen.

Ezt is szeretjük