Rémisztő hírek érkeztek a mentőkről: egyre rosszabb a helyzet
Lassabbak a mentők, mint tavaly, pedig az unió milliárdokat adott arra, hogy javuljon a helyzet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Népszabadság szerint egyre lassabban érnek el a beteghez sürgős esetekben a mentők.

Ez azért is furcsa, mert az utóbbi időszakban 15 milliárd forintos uniós pénzt költhetett el a kormány a szolgáltatás fejlesztésére. A lap azt is tudja, hol a legrosszabb a helyzet az országban.

Lassultak a mentők

Az Országos Mentőszolgálat - OMSZ - statisztikái szerint az év első felében a sürgősségi esetek 68-69%-ában sikerült 15 perc alatt a helyszínre érni. További 25%-ban fél órán belül értek ki a szakemberek, 7%-ban pedig ennél is többet kellett várnia a betegeknek - írja a Népszabadság.

A lap szerint tavaly még a sürgősségi esetek 72,5%-ában értek célba a mentő 15 percen belül, tehát az arány rosszabb lett. Ez azért is meglepő - írja a Nol -, mivel a kormány 15 milliárd forint uniós pénzt hívott le annak érdekében, hogy 90%-ban 15 percen belül érkezhessenek ki a mentők.

Közép-Magyarországon a legrosszabb a helyzet

A leglassabban a középső országrészben érnek oda a mentők egy-egy sürgős esethez. Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében minden tizedik beteg vár fél óránál is többet a kocsi kiérkezéséig. Ez majd 8%-os romlás a tavalyi adatokhoz képest. Csongrád az egyetlen megye, ahol ha csekély mértékben is, de javult a mutató. Ezen kívül minden megyében rosszabb ma a helyzet, mint tavaly.

És hogy mi az oka annak, hogy a plusz pénz ellenére romlanak a statisztikák? A Népszabadságnak nyilatkozó mentősök szerint az ember- és autóhiány tehet erről. "Hiába vásárolt a kormány százával mentőautókat, mert azok épphogy fedezik a 13 évesnél öregebb kocsik cseréjét. Egyre több orvos és mentőtiszt hiányzik a műszakokból, így nem lehet a sürgős esetekhez elegendő rohamkocsit küldeni" - írja a lap.

Időről időre válnak közismertté olyan esetek, amikor a mentő valószerűtlenül későn ér ki egy-egy sürgős esethez. Tavaly éppen ezért szerettünk volna riportot készíteni a mentősök munkájáról, és bemutatni, milyen nehézségekkel néznek szembe azok, akik ilyen fontos munkát végeznek, de az OMSZ akkor nem reagált a megkeresésünkre.

Fotó: MTI/Varga György

Ezt is szeretjük