Van itt nagyobb gond, mint a menekülthullám: ez például katasztrófa
Borzasztó állapotok az egészségügyben, és az elmúlt egy év sem hozott javulást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár felmentését kérte - erről csütörtökön tájékoztatta a nyilvánosságot a tárca. Az államtitkár személyes és családi okokkal indokolta a lemondást, tehát elvileg nem szakmai okok állnak a háttérben.

Az egészségügy ma egyre több nagyon súlyos problémával néz szembe, így nagyon nehéz feladat vár arra, aki megörökli Zombor helyét. 28 óra alvás nélkül, elvándorlás, klíma nélküli műtők, röntgenpapírok hiánya.

Alacsony bérek - sok baj ebből fakad

Zombor tavaly nyáron vette át az egészségügy irányítását. Az első lépése az volt, hogy nekiment a már évtizedek óta kárhoztatott, de senki által megszüntetni nem sikerült hálapénz rendszerének. "A hálapénz megszüntetése az első lépés az egészségügy rendbetételében" - mondta még kinevezése előtt, amikor már lehetett tudni, milyen feladat vár rá.

Az persze mindenki számára világos, hogy lehetőleg reális bérekkel lehetnek harcolni a hálapénz ellen, mert amíg egy kezdő szakorvos 130-150 ezer nettót tehet zsebre, addig a kísértés marad.

A tárca terve év elején az volt, hogy béremelést ígérnek az orvosoknak, de cserébe alá kell írniuk egy papírt, miszerint nem fogadnak el hálapénzt - eddig sem nyíltan fogadták el, úgyhogy ezt senki sem ellenőrizné. Azt is alá kellett volna írniuk, hogy nem mennek külföldre.

Persze jól érzékeli a kormány a bajt, az orvosok és szakápolók tömeges elvándorlása óriási probléma, és már most érezhető a szakemberhiány. Egyelőre nem látszik, hogy ezek bármelyikén segített volna az idei júliusi béremelés.

A Semmelweis-nap alkalmával ismét nyilvánvalóvá vált, hogy nemcsak az orvosok, hanem az ápolók sem elégedettek a bérükkel - 105 ezer forintos alapfizetés -, ahogy a munkakörülményekkel sem. Ezt megelőzte a fekete ruhás nővérként ismertté vált Sándor Mária akciója, aki megelégelte, hogy rengeteget túlórázik, de gyakran elmarad az ezért járó plusz pénz. Zombor felettese, az emberierőforrás-miniszter Balog Zoltán Sándor tiltakozása után elismerte, hogy vannak rendezetlen számlák.

Sándor Mária az RTL Klubnak elmondta, hogy gyakran 28 órán keresztül egyfolytában ébren van, mert anyaként még a gyerekeiről is gondoskodnia kell, utána pedig rengeteg az éjszakai túlóra.

Eszközhiány, adóssághegyek

Zombor segített a kórházaknak adósságaik legyűrésében, ám a kormányban azzal vádolták, hogy a 60 milliárd forintos segítséget túl korán jelentette be, így a kórházak tovább növelték adósságaikat. Ez azt jelenti, hogy egyes beszállítóknak - jellemzően hazai kis- és középvállalkozásoknak - egyes kórházak egészen sok pénzzel tartoztak. Ez nagyon gyakran vezetett komoly eszközhiányhoz.

Talán még emlékszik mindenki arra a konkrét esetre, amikor nem volt megfelelő film a röntgengépben, így csak a kisebb gyerekeket tudták megröntgenezni a tatai kórházban.

Pocsék állapotban a kórházak

Legutóbb azzal sikerült sokkolni a közvéleményt, hogy kiderült, a kórházak egy részében nemhogy légkondi, hanem megfelelő szellőztetés sincs a műtőkben. Így a több hetes augusztusi kánikulában nemcsak a betegek szenvedtek a redőny nélküli forró szobákban, hanem műtétek maradtak el, mert azokat egyszerűen képtelenek voltak elvégezni a hőségben. Ráadásul erről egy érintett beszélt, méghozzá Nagy Péter, a Szent János kórház vezetője.

Persze az új államtitkár is széttárhatja a karját, ha nincs pénz, és teljes joggal mondhatja, hogy nem tud mit tenni. Ha nem kapnak az orvosok és a nővérek versenyképes fizetést, semmivel sem győzik meg majd őket, hogy maradjanak itthon. Ha nem kapnak elég forrást a kórházak, továbbra is tartozást halmoznak majd fel, eszközhiány lesz, és klíma nélkül szenvednek a hőségben betegek és dolgozók egyaránt. De valóban megoldhatatlan a probléma? Érdekes, másra van ezermilliárd forint. Ennyiből talán már az egészségügy is fejlődhetne.

Ezt is szeretjük