Mennyire vagy intelligens?
Evési szokásaid mindent elárulnak
Sokat elárul intelligenciádról, hogy melyik villával fogyasztod az előételt, és hogyan bánsz a szalvétával.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg néhány évtizeddel ezelőtt elvárás volt az illemszabályok teljes körű ismerete, addig manapság sokan még az alapvető tudnivalókkal sincsenek tisztában, mondván, hogy semmi szükségük rá.

Persze azért a többség előreengedi a hölgyeket az ajtóban, és átadja a helyét a metrón - legalábbis remélhetőleg -, ám amikor hivatalos ebédre vagy vacsorára kerül a sor, sokan kétségbeesve nézegetik a különböző villákat és kanalakat, hiszen fogalmuk sincs, hogy melyikkel melyik étel fogyasztandó.

Mások azt nem tudják, hogyan is illik bánni a halak szálkáival, megint mások nem értik, miért néznek rájuk olyan furcsán a pincérek, ha szépen összehajtogatva teszik a szalvétát a tányér mellé az étkezés befejeztével. Pedig illene tisztában lenni az étkezéshez kapcsolódó etikettel, ha nem akarod kínosan érezni magad tudatlanságod miatt. Ha a következő szabályok már ismerősek, jó úton haladsz, ha viszont nem, itt az alkalom, hogy megtanulj illendően enni!

Előételként: kenyér, vaj, szalvéta

Ma már a kisebb vendéglőkben is egyre elterjedtebb a damasztszalvéta, mellyel azonban sokan nem tudnak bánni. Jó, ha tudod például, hogy már az előétel fogyasztásánál illik használni, mégpedig úgy, hogy hosszában félbehajtva az öledbe teríted. Se viccből, se figyelmetlenségből ne akaszd a nyakadba!
Az előételek előtt, esetleg mellé gyakran szolgálnak fel frissen sütött kenyeret egy kis vajjal. Ilyenkor a kenyeret mindig bal kézzel törd, és falatonként fogyaszd! A falatokat egyesével kend meg vajjal, mégpedig úgy, hogy egy keveset a tányérodra teszel, és onnan használod a szükséges mennyiséget.

Ha az előételnek kaviár is része, akkor abból kiskanállal tegyél a tányérodra, majd onnan a vajas pirítósra, és ez esetben harapd. A sajtokat késsel a kenyérfalatokra helyezve fogyaszd, a keményebb fajtákat pedig desszertkéssel vagy villával vághatod.

Jó, ha tudod!
Az evőeszközöket mindig a használat sorrendjében helyezik el az asztalon: kívül az előételhez szükségesek, majd a főételhez, végül a desszerthez használandók - a tányér fölöttiek sorrendje felülről kezdődik. A kanalak jobb oldalon találhatóak a késekkel együtt, a villák a bal oldalon, a tányér felettiek pedig a főétel utáni fogásokhoz valók.

Levesként és főételként: evőeszközök, mártás, falatok

Az első és egyik legfontosabb szabály, hogy soha ne használd a sót vagy a borsot az étel ízesítésére addig, amíg meg nem kóstoltad azt. Fontos továbbá, hogy a főétel előtt felszolgált levest illetlenség fújogatni: meg kell várni, amíg olyan hőmérsékletű lesz, hogy kényelmesen fogyasztható. Evés közben ne hajolj mélyen a tányér fölé, ehelyett az evőeszközt emeld a szádhoz. A maradék leves kikanalazásához ne döntsd meg a tányért - amit nem tudsz kienni, azt hagyd benne. Ha viszont olyan csészében szolgálták fel, mely fülekkel is rendelkezik, akkor bátran kiihatod.
A főételek fogyasztására is számos szabály vonatkozik.

Ha például ismeretlen étel kerül az asztalra, akkor észrevétlenül lesd meg, hogy mások hogyan fogyasztják. Jó, ha tudod azért, hogy a halakat például kizárólag halkéssel vagy két villával illik enni, a szálkát és a csontot pedig a nyelveddel told az evőeszközre, majd azzal helyezd a tányér szélére. A közös tálból sose vegyél a saját evőeszközöddel, ha pedig nem ízlik az étel, akkor az evőeszközeidet párhuzamosan a tányérra helyezve jelezd, hogy befejezted az étkezést.

Desszertként: süteményt, kávét, fagylaltot

A desszertek fogyasztásához a tányérok fölött találod az evőeszközöket. A süteményeket süteményes villával illik fogyasztani, míg a fagylaltokat külön erre a célra szolgáló kanállal. A főétel után sok helyen kínálnak sorbetet, mely savanykás gyümölcsléből készült, vizes alapú fagylalt - alkalmanként kevés alkoholtartalommal -, ezt szintén fagylaltos kanállal edd.
Függetlenül attól, hogy mit eszel, mindig ügyelj arra, hogy csak annyit tegyél a kanaladra vagy a villádra, amennyi biztosan nem esik le róla, és amennyit kényelmesen be tudsz kapni. Mindig annyit vegyél a szádba, hogy azt gyorsan lenyelhesd, ha éppen szólnak hozzád.

A desszert után gyakran szolgálnak fel kávét vagy cappuccinót, melynek fogyasztására szintén léteznek szabályok.

Kanalazni például a legnagyobb illetlenség, ahogy az is, ha úgy kevergeted hosszasan, hogy a kanál a csésze falához ér. Egyszerűen keverd meg annyira, hogy elolvadjon benne a cukor, a kanalat helyezd a csésze mellé, majd a kisujjad eltartása nélkül fogyaszd.

Ezt is szeretjük