Ennyibe kerül a gyerekvállalás Magyarországon

Te mennyiből jössz ki?

Minél nagyobb a gyerek, annál több pénzt visz el.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szakértők szerint a gyerekvállalás nem pénz kérdése. A Kossuth Rádió június 13-i riportjából kiderül, hogy a gyerekvállalás költségeinek kérdése sokkal összetettebb kérdés, mint gondolnánk.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének munkatársa, Borsos-Szabó Ágnes és a szociológus Bass László szerint van, aki úgy gondolja, hogy egy gyerek befektetés a szülő jövőjét tekintve.

Közvélemény

A megkérdezettek úgy vélik, hogy alapvetően nem lehet számon tartani az egy gyerekre jutó költségeket, főleg, ha mindent meg akarunk adni a gyereknek. Sok tényezőtől függ, mert például, ha egy négygyerekes családot veszünk, ahol csak az egyik szülő dolgozik, több kedvezményt kap az államtól. Ebből következik, hogy ha mindkét szülő dolgozik, akkor kevesebb kedvezményt kapnak.

Emellett, ha egy gyerek mindent vagy túl sokat is kap, akkor nem feltétlenül készítjük fel az életre, mert megszokja ezt az állapotot, és később természetessé válik. Emiatt nem fog tenni a saját sorsáért, karrierjéért, továbbtanulásért.

Természetesen forintosítani igen nehéz a gyereknevelést, és korosztálytól is nagyban függ, hogy mennyit költünk. Nagy vonalakban azonban körülbelül 60 ezer forint egy felnőtt fiatal eltartása, amiben benne van az iskola, az étkezés és a rezsi ráeső része is.

Mit mond a szociológus?

A szociológus Bass László szerint nem mindent tudunk előre kiszámítani, hiszen akadnak váratlan kiadások, nem beszélve a ráfordított időről és energiáról. Érzelmi és egyben életmódbeli kérdés is, ami egy pótolhatatlan örömforrást jelent. Bass szerint ez függ az adott ország elosztási rendszerétől is. Magyarország gyermekszegénységi szempontból a többi országhoz képest a lista végén kullog, hiszen a gyerekvállalás nagyon megterheli a családokat, ami nagyon könnyen elszegényedéshez vezetheti az egész családot.

Ahogy a gyerek nő, egyre nagyobb költségeket jelent, egy 15-18 éves gyerek eltartása már kétszer annyiba kerül, mint egy hatévesé. De a gyerekvállalás már a születés előtt is hatalmas kiadás, az orvosi költségekkel, gyógyszerekkel és vitaminokkal együtt.

Borsos-Szabó Ágnes szerint a hozzáállás nagyban meghatározza a kérdést, persze ezen kívül lényeges az objektív anyagi helyzet is. Az előbbit az határozza meg, hogy mindent meg akarok adni a gyerekemnek, vagy inkább azt szeretném, ha önálló felnőtt válna belőle.

Gyerekbiznisz

Az úgynevezett gyerekbiznisz is nagyon elterjedt már a piacon, hiszen eszméletlen árakat elkérnek már akár felesleges tárgyakért is. Meg lehetne olcsóbban is úszni például az etetést, mert ezzel kapcsolatban is jellemző manapság a nőkre, hogy inkább táppal etetik, és nem szoptatják a gyereket. Persze ez függ az anya egészségi állapotától is.

A gyerekbizniszt már minden korosztályra alkalmazzák, és nagyon nehéz szelektálni, mert mesterségesen keltenek igényt az emberekben. A legköltségesebb kiadás az élelmiszer és a ruha, de ez utóbbin nagyon sokat lehet spórolni a szociális háló segítségével. Tehát az ismerősökön, családtagokon keresztül beszerzett tárgyak vagy ruhaneműk könnyebbséget jelentenek nagyjából a gyerek kamaszkoráig, amikor az igényei is megnőnek.

Hogy néz ki ez számokban?

A Generali biztosító ügyvezető igazgatója, Paál Zoltán elmondása alapján készítettek egy kutatássorozatot a 18-59 éves korosztályban a kérdéssel kapcsolatban. A felmérés tapasztalatai alapján a még gyerektelenek attól félnek, hogy nem tudnának mindent megteremteni a gyereknek, hiszen a felnőttkorig körülbelül 13 millió forintról van szó. Átlagban a szülők a csecsemőjükre havonta 25 ezret, egy egyetemistára már 100 ezret is költhetnek.

Tehát egy gyerek 0-18 éves koráig átlagban 40 ezer forintba kerül a szülőknek. Az egygyerekes családban az összeg több, mint egy három- vagy többgyerekes család esetében. Az alapszükségleteken nem jellemző, hogy spórolnának a szülők, sokkal inkább az iskola és az egészségügy költségeit szorítják háttérbe. Ez az, ami a peremterületre sodorhatja a családokat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így jön képbe az a szempont, hogy sokszor nem is a szülőtől függ, hogy például taníttatja-e a gyerekét. Emiatt nem lehetne csak a családra bízni egy gyerek nevelését, mert kellene egy összefogó szervezet, ami a szülők mellett állna, és bármilyen kérdésben segítené őket.

Ezt is szeretjük