Mellékhatás: halál
Apja 15 késszúrással ölte meg anyját
Dr. John Virapen bennfentesként a gyógyszeripar működéséről vall könyvében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság naponta találkozhatsz a televízióban, újságokban vagy az orvosi rendelőkben színesebbnél színesebb, figyelemfelkeltő reklámokkal, amelyek a lehető leghatásosabb gyógyszereket hirdetik. De vajon megbízhatsz a napi rendszerességgel szedett gyógyszerekben? Erre és más hasonló kérdésekre felel a Mellékhatás: halál című kötet, mely leleplező vallomás arról, hogy a nemzetközi gyógyszeripari cégeket elsősorban nem a betegek érdeklik, sokkal inkább a gazdasági mutatók.

Mellékhatás: halál

Dr. John Virapen, a kötet szerzője több mint 35 éves nemzetközi tapasztalattal rendelkezik: gyógyszerügynökként, gyógyszeripari cégek tanácsadójaként, valamint az Eli Lilly nevű gyógyszeripari óriásvállalat svédországi vezérigazgatójaként dolgozott. Jelenleg azon munkálkodik, hogy a nyilvánosság elé tárja a nemzetközi gyógyszeripar ellentmondásait és visszaéléseit, leginkább a gyógyszerek bizonytalan hatásait és veszélyes mellékhatásait tekintve.

Részlet a könyvből

– Próbáljunk ki valami mást – mondta az orvosa, és Prozac®-ot írt fel.

Forsyth jóhiszeműen kezdte szedni a tablettákat. Már egy nap után észlelte a gyógyszer csodás hatását. Feldobottnak érezte magát. Először tudott örülni Hawaii kék egének. Felhívta az orvosát, és azt mondta neki, hogy 200%-kal jobban érzi magát.

A következő napon azonban az orvos újabb telefonhívást kapott. Forsyth fia telefonált. Azt mondta, hogy az apja szörnyen megváltozott. Bár korábban alig volt kórházban, mégis felvételét kérte a pszichiátriai klinikára. 1993. március 3-án, a gyógyszer szedésének tizenharmadik napján Forsyth elhagyta a klinikát. A férfi és a felesége azt tervezte, hogy a következő néhány napon a fiukkal bálnalesen fognak részt venni. Mivel nem kerültek elő, Bill a szülői házhoz ment, ahol vérfürdő fogadta. Éjszaka vagy a kora reggeli órákban az apja megölte az anyját vagy tizenöt késszúrással, majd egy fogazott konyhakést rögzített egy székhez, és felnyársalta vele magát.


Ez csupán egy a számtalan történet közül, de jellemző példa arra, hogy a fluoxetin és a többi új, depresszió elleni szer mit okozhat. A különlegesség ezúttal az, hogy teljesen normális és egészséges embereken lesz úrrá a gyilkossági őrület. Ez az, amivel nem tudok mit kezdeni. Ez okozza a rémálmaimat. Félelmetes, hogy a tudat milyen változásokon mehet keresztül, ilyen szörnyű tetteket okozva – írja könyvében Dr. John Virapen.

Ezt is szeretjük