Valaki jól jár az új útdíjakkal: mutatjuk, kik
Az új útdíjrendszer kaotikus, de egy balatoni hétvége eztán sem kerül majd többe. Sőt, vannak, akik jól is járnak a megyei matricákkal.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi hetek közéleti vitái a kormány által az év végén bevezetett útdíj határozta meg. A legtöbb autópálya-szakaszon eddig is kellett fizetni a használatért, de mostantól már nem csak a sztrádák esnek bele a díjköteles utak listájába. A kormány szerint olcsóbb lett az autósok számára az új rendszer, ám ez csak egy szűk rétegre igaz. A rémhírek ellenére nem kell 20 ezer forintot fizetni azért, hogy lejuss a Balatonra, de az agglomeráció lakóit vagy a reptérre igyekvőket megsarcolja az új szabályozás.

Mire kell figyelni, és milyen büntetésre számíthat az, aki nem, vagy nem megfelelő módon fizet? Vajon kik járnak jól az új rendszerrel?

Kaotikus térképen tájékozódhatnak az autósok

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató honlapján tette közzé azt a térképet, amelyen minden autósnak el kellene igazodnia a tekintetben, hogy az általa használt útszakasz díjköteles-e, vagy sem. Az utóbbi napokban a hírek tele voltak a fizetős M0-ás varázsszóval, ami részben igaz csak, ám ember legyen a talpán, aki meg tudja tervezni, hogy érinti-e útja során a körgyűrű azon szakaszát, ami fizetős.

A rendszer talán legnagyobb hibája pont az, hogy borzasztó kaotikus, így pedig nem nehéz belefutni egy esetleges büntetésbe. Érzékelhették ezt az állam részéről is, így januárra még türelmi időt adtak: ebben a hónapban nem bírságolnak meg 14 ezer forintra, ha fizetős szakaszra tévedsz matrica nélkül, ám az 1470 forintos eljárási díjat így is meg kell fizetni.

Januárban a rendszeresen autózók, és így éves matricákat használók minden bizonnyal hozzászoknak majd az új rendszerhez - vagy legalábbis átlátják, mire van pontosan szükségük. Azok viszont, akik csak időszakosan, esetleg csak nyaranta használják a sztrádákat és a gyorsforgalmi utakat, csak a türelmi időszak után fognak elkezdeni barátkozni az új rendszerrel.

Tényleg 20 ezer forint lesz egy balatoni út?

Többször hallhattad az elmúlt napokban, hogy Budapestről Siófokra összesen négy darab megyei matricát kell vásárolni, egyenként  5 ezer forintért. A megyei matricák ára egységesen 5 ezer forint, ugyanis ellentétben az eddig is létező sztrádamatricákkal, ezekből csak egyféle, éves bérlet váltható. Ugyanakkor nem kell megijedni, ha egy évben egy hétvégét szeretnél a tó partján tölteni, ugyanis továbbra is elegendő lesz megváltani az országosan érvényes autópálya-matricát, 2975 forintért tíz napra.

Eddig ingyenes utak válnak fizetőssé

A Balatonra jutás tehát nem lesz drágább ezután sem, azonban néhány változás bizony többletköltségekkel jár. Ilyen például az, hogy a reptérre tartó egyetlen utat is díjkötelessé nyilvánították.

A 4-es főút Vecsést elkerülő szakasza néhány kilométer csupán, de így is 5 ezer forintos éves megyei matricát kell váltani a használatára, akkor is, ha adott évben egyszer mész ki a reptérre.

Ami még komoly gondot okoz, hogy az M0-ás körgyűrű nagy része is fizetős lesz, így például a budapesti agglomeráció lakói többségének is fizetniük kell ezentúl, de azoknak is, akik a város peremén lévő bevásárlóközpontokba szeretnének autóval kijutni.

A kormány szerint azonban könnyebbséget jelent majd az autósoknak az új rendszer, ám ez csak részigazság, hiszen eddig ingyenes szakaszok is fizetősek lettek. Csak azok járhatnak jól a megyei éves bérletekkel, akik néhány megyében autóznak autópályán, és rendszeresen. A szomszédos megyékből Budapestre sztrádán dolgozni járóknak olcsóbb lesz évente az úthasználati díj, hiszen csak két megyei matrica árát kell kifizetniük - 10 ezer forint - az eddigi éves sztrádamatrica helyett - 42 ezer forint.

Ezt is szeretjük