4 fontos különbség a nők és a férfiak között

Ki az okosabb?

Vajon egyforma méretű a nők és a férfiak agya? És melyik ért jobban a pénzügyekhez? Íme, a válaszok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Örök vita, hogy a férfiak vagy a nők agya működik-e jobban. A férfiak szerint ők képesek egyszerre több dologra is figyelni, a nők pedig ennek éppen ellenkezőjét vallják.

De vajon mi az igazság? Valóban különbözik az agyunk? Tényleg igaz, hogy a nemiség a génektől függ csupán? Miben jobbak a férfiak, és miben a nők? Íme, néhány érdekes tény.

Nem csak a génektől függ a nemünk

Jóllehet, az ember neme a fogantatás pillanatában eldől, nővé vagy férfivá az élet eseményei formálnak. A női ivarsejtekben csak női, a férfi ivarsejtekben férfi és női nemi kromoszómák is vannak, melyeknek találkozása eldönti az utód nemét. A genetikai nemtől függően a nemi szervek már a méhen belül hormonokat kezdenek termelni, melyek alapvetően meghatározzák az összes többi szerv - így többek között az agy - fejlődését és működését.

A hormonális parancsoknak engedelmeskedve az agy is irányt választ, azaz női vagy férfivonalon alakul tovább.
A nem ily módon a gének által egyszer és mindenkorra meghatározott, de a biológiai, pszichológiai értelemben vett nem e két faktor összjátékának eredménye.

A nemre specifikus viselkedést továbbá nagymértékben befolyásolja a környezet is. Bizonyos külső hatások, nevelési elvek, lelki tényezők erősíthetik vagy gyengíthetik valakiben a férfi-, illetve a női vonásokat.

A férfiak agya nagyobb

A férfiak agyállománya mintegy 10%-kal nagyobb, mint a nőké, ám ez a képességek különbözőségeiről vajmi keveset árul el. A nők agyának bizonyos területeit - így például a homloklebenyt, az agy úgynevezett kivitelező központját - jóval kiterjedtebb szürkeállomány fedi, mint a férfiakét, melyet egyfajta fokozott véráramlás is jellemez. Ezért képesek a nők bizonyos élethelyzetekben a férfiaknál gyorsabb, precízebb döntések meghozatalára és kivitelezésére, a pénzügyek mélyebb átlátására.

A férfiak agyát felépítő nagyobb számú idegsejt és a közöttük lévő kapcsolatok nagyobb hibalehetőséget is hordoznak magukban. Ha az idegsejtek rendszere valamilyen oknál fogva zavart szenved, máris kész az idegrendszeri betegségek egyike: az autizmus, a skizofrénia, a személyiség-, beszédmondási és beszédértési zavarok, a dadogás, hogy csak néhányat említsünk.

A nők egyszerre többfelé képesek figyelni

Dr. Raquel és Ruben Gut, a pennsylvaniai Philadelphia Egyetem munkatársai számos érdekes kísérlettel bizonyították már a fenti feltevést. Megállapították, hogy a nők agyuknak egyszerre több centrumát, vagyis kiterjedtebb részét használják, ha egyszerre több dolog megoldását kívánja tőlük az élet - és bizony, kiválóan tudnak azokra egyforma intenzitással odafigyelni.

A megosztott figyelem legnagyobb hátránya azonban, hogy az egyes teendők közötti váltogatás meglehetősen időigényes. Az egyik feladatról a másikra történő részleges átállás értékes másodpercekbe kerül, ami például az autóvezetés közben való mobiltelefonálgatás esetében élet-halál kérdésévé válhat.

Eltérő térérzékelés

A férfiak és a nők teljesen másképp tájékozódnak a térben. Ha egy számukra ismeretlen helyszínre csöppennek, a két nem képviselői nem csupán agyuknak különböző területeit aktiválják a kijárat megtalálásához, hanem másfajta technikát is választanak ahhoz.

A nők hajlamosabbak valamiféle jelzésrendszer kidolgozására, mellyel az útjukba kerülő objektumokat megjelölik, míg a férfiak az úgynevezett euklideszi információ alapján tájékozódnak: saját magukat próbálják meg elhelyezni az ismeretlen térben.

A térbeli orientáció egy másik fontos példája a térlátás, vagyis a geometriai formák térbeli mozgatásának, formázásának képessége. Nos, ebben abszolút a férfiak vezetnek. A nők képzeletben jóval ügyetlenebbül bánnak a két- és háromdimenziós tárgyakkal, ami részben megmagyarázza a nők relatív hátrányát az emelt szintű matematika és fizika terén.

Kerrin Christiansen és Rainer Knussmann, a német Hamburgi Egyetem kutatói ráadásul azt is megállapították, hogy minél magasabb egy férfi tesztoszteronszintje, annál kevésbé téved el az autópályán, annál szebbre képes megtervezni a házát, viszont annál gyatrább szerelmi vallomásokat remélhetünk tőle.

Cikkünk megírásában a Miért nem emlékeznek a férfiak, és miért nem felejtenek a nők? című könyv segített.

A könyv közelebb visz az ellentétes nem megértéséhez és elfogadásához, minden eddiginél hatékonyabb segítséget nyújtva a vele való együttéléshez. Miért nem veszi észre a férfi, hogy valami bántja szíve hölgyét? És a nő miért beszél folyton a kapcsolatukról, és miért akarja megváltoztatni? Ilyen és hasonló nagy kérdésekre keresi a választ ez a könyv.

Kiadja a Hajja & Fiai Kiadó.
A könyv ára 1995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg »
Ezt is szeretjük