Nős férfibe szeretett bele a színésznő: sohasem vált el érte
Sahok, hercegek, filmsztárok - a szerelem őket is ugyanúgy rabul ejtheti, mint bárkit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Milyen az igaz szerelem? Az eszménykép mindenképpen Rómeó és Júlia tragikus végű kapcsolata, bár egy igaz szerelemnek nem kell feltétlenül tragédiával végződnie.

A szerelem a korral sem jár, hiszen a 20 esztendős Nagy Bellát is sokkal inkább a tisztelet vonzotta a 74 éves Jókai Mórhoz, ahogy a 17 esztendős Zeyk Sarolta is emiatt vonzódott a nyolcvanon felüli Kossuth Lajoshoz.

Szendrey Júlia szerelme szintén megkérdőjelezhető, ha figyelembe vesszük, hogy egy évvel Petőfi halála után feleségül ment Horvát Árpád történészhez - Csinszka pedig nem sokkal Ady elhunyta után már Babits oldalán bukkant fel.

Tény, hogy a kor szokásai gyakran erősebbek az érzelmeknél, ám a történelemben több kivételt is találni. Íme, a legszebb szerelmes történetek.

A gazdag indiai sah, aki örök hűséget fogadott

A 17. században élt Mumtáz Mahal a dúsgazdag indiai Dzsahán sah harmadik felesége volt. A férfi 20, a lány 19 éves volt, amikor összeházasodtak, közös életük bő másfél évtizede alatt pedig az asszony több mint egy tucat gyermekkel ajándékozta meg az uralkodót.
Ő számított Dzsahán kedvenc feleségének, ezért, amikor azt kérte a sahtól, hogy a halála után ne nősüljön meg újra, hanem építtessen számára egy olyan emlékművet, amelynek az egész világ a csodájára jár, a férfi nem tudott nemet mondani.

Mumtáz 1631-ben a 14. gyermekük szülése közben meghalt, Dzsahán pedig nekilátott ígérete teljesítésének. 20 ezer munkás és ezer elefánt két évtizeden keresztül dolgozott Agrában a csodálatos Tádzs Mahal felépítésén, és ez a páratlan mauzóleum valóban örök hírnevet biztosított az elhunyt asszony számára.

A legenda szerint a sah megölette az építész feleségét, hogy ő is átérezze fájdalma nagyságát, később pedig megvakíttatta a szerencsétlen férfit, nehogy másoknak is hasonlóan szépet alkosson.

A király és az elvált asszony

Bár a 20. század Angliája már kevésbé volt híres prűdségéről, a már nem annyira ifjú Edward herceg - 1936-tól király - szerelme és választása közfelháborodást váltott ki, ami végül trónjába került.
Wallis Simpson ráadásul férjes asszonyként vetette ki hálóját a trónörökösre, Edward pedig semmit sem sajnált odaadni a szerelemért. 1936-ban, V. György halálát követően ő lett Nagy-Britannia uralkodója, ám ezt a címet Wallis miatt csupán néhány hónapig viselhette.

1936 októberében a nő elvált második férjétől, így már semmi sem állhatott a szerelmesek útjába. Pontosabban, minden és mindenki az útjukba állt - egyedül Churchill támogatta a frigyet –, Edward viszont nem hátrált meg, inkább lemondott a királyságról. Utolsó rádióbeszédében azt mondta, hogy nem tudja elviselni az uralkodás terhét az asszony támogatása nélkül, akit szeret, ezért lemond a trónról. A következő uralkodó Albert nevű öccse volt, aki VI. György néven lett Nagy-Britannia királya.

Wallist a Time magazin 1936-ban az év asszonyának választotta, a következő évben pedig harmadszor is férjhez ment. Az esküvőn a királyi család egyetlen tagja sem jelent meg, a pár külföldön telepedett le, és a Windsor hercege és hercegnője címet viselték, igaz, Wallist nem illette meg a felséges megszólítás. A házasság gyermektelen maradt, de a pár kitartott egymás mellett, egészen Edward 1972-ben bekövetkezett halálig.

Katharine Hepburn és Spencer Tracy szerelme

Katharine Hepburn és Spencer Tracy kapcsolata valódi hollywoodi történet - ugyan nem igazi happy enddel végződött. 1942-ben ismerkedtek meg egymással, kapcsolatuk pedig két és fél évtizeden keresztül tartott. A kor legszebb és legőszintébb párjának tartották őket, de csak az utolsó években éltek együtt folyamatosan, amikor talán már késő volt.

A férfi házasemberként, kétgyermekes apaként kezdett viszonyt a szép színésznővel, a feleségétől azonban sohasem vált el, mert mindketten hívő katolikusok voltak. Hepburnnel csodálatos párt alkottak, a kapcsolatukat azonban nem verték nagydobra, ahol lehetett, kerülték a sajtó figyelmét, és igyekeztek csakis valóban egymásnak élni.

Számos filmet forgattak közösen, és átéltek több nagy szakítást - az utolsót 1967-ben. Tracy a Találd ki, ki jön ma vacsorára! forgatása után néhány héttel ugyanis szívrohamot kapott, és az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Hepburn sohasem nézte meg utolsó közös filmjüket, még annak ellenére sem, hogy a szerepért Oscar-díjat kapott.

Ezt is szeretjük