Idős emberek, akik évtizedek óta egyedül karácsonyoznak: van, akit játékbabái tartanak életben
Portugália Trás os Montes tartományában rengeteg az egyedül élő, idős ember: történetük szívszorító és megindító.

magányos idős néni sír szomorú
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Portugália mindenki szemében a pezsgő, latinos vidámság hazája, ahol egy percre sem áll meg az élet. Pedig Trás os Montes tartomány, melynek jelentése hegyek között, valójában egy külön világ: az elszigetelt területen található falvakban a népesség sok helyen nem éri el a tíz főt, sőt, van olyan település is, melynek egyetlen lakosa maradt.

A fiatalok, amint lehetőségük van, elhagyják a kísértetjárta, kihalt településeket, és nagyobb városokban próbálnak szerencsét. Az idősek azonban nem mozdulnak: makacsságból és megszokásból örökre a hegyek közé bújnak a világ elől. A magány sokkal inkább felőrli ezeket az embereket, mint bármilyen betegség, mégsem nem hajlandóak elköltözni.

Az egyedüllét miatt kialakuló depresszió elhatalmasodása ellen egy fiatalokból álló csoport rendszeresen jár látogatni azokat, akiket már mindenki régen elfeledett. Ehhez a csoporthoz csatlakozott Ricardo Ramos fotós is, aki a könnyfakasztó történetekhez illusztrációt is készített: képein visszatükröződik a szép kort megért nénik és bácsik minden keserűsége és fájdalma. 

Lyuska, a szibériai nagymama

Nemcsak délen, de északon is vannak területek, ahol a népesség nullához közelít. Ilyen például Szibéria, ahol a farkasordító hideggel csak kevesen tudnak együtt élni: Lyudmila Vyacheslavovna egyike azoknak az embereknek, akik otthonuknak tekintik a fagyos sztyeppéket. 

Ezt is szeretjük