Friss! Meggyes Tamás: hibáztam, sajnálom, lemondok
Meggyes Tamás lemond önkormányzati cégben betöltött fb-tagságáról. Nem tudott a szabályról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az LMP szerint Meggyes Tamás egykori esztergomi polgármesternek, jelenlegi országgyűlési képviselőnek le kellene mondania mandátumáról, mivel megsértette a képviselők jogállásáról szóló törvényt.

MeggyesTamás, MTI Fotó: Kovács Attila

A képviselő május óta felügyelőbizottsági tag a 100%-osan önkormányzati tulajdonú Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zrt.-ben, a törvény szerint viszont országgyűlési képviselők nem lehetnek felügyelő bizottsági tagok önkormányzati tulajdonú cégekben.

Meggyes Tamástól azt kéri az LMP, hogy adja vissza mandátumát, továbbá, az összeférhetetlenségi ok keletkezése óta kapott több mint 4 millió forint jogtalanul felvett képviselői juttatását fordítsa Esztergom adósságállományának csökkentésére - írja az MTI.

A párt egyúttal azt is követeli, hogy a politikus haladéktalanul hozza nyilvánosságra, mennyibe került a városnak ez az illegálisan betöltött poszt.

Az LMP az Országgyűlés Mentelmi és Összeférhetetlenségi Bizottságához fordul az ügyben.

Meggyes Tamás lapunknak elmondta, nem tudott erről a törvényi rendelkezésről, és fel sem merült benne, hogy országgyűlési képviselőként nem lehet fb-tag egy önkormányzati cégben.

Lemond az fb-tagságról

Felvetésünkre, hogy már évek óta képviselő, és mégsem ismeri a rá vonatkozó törvényt, Meggyes azt mondta, ezt a részt nem nézte meg. Meggyes hozzátette, díjazás nélkül vállalta a tagságot, amiről lemond.

- Meglep, hogy ez a szabály, de tudomásul veszem. Hibáztam, sajnálom, és lemondok a tagságról - közölte az expolgármester, hozzátéve, hogy azt evidensnek tartotta, hogy polgármesterként nem vállalhatott ilyen posztot, ez benne így rögzült, és fel sem ötlött benne, hogy országgyűlési képviselőként ez tiltott.

Meggyes hangsúlyozta, nehéz helyzetben lévő önkormányzati cégeknél vállaltak felügyelőbizottsági tagságot, és számára ez inkább volt teher, mint lehetőség. Az expolgármester egyben közölte: önkormányzati képviselőségéért sem vesz fel fizetést, kizárólag az országgyűlési képviselői fizetése van, mint jövedelem.

Nem ez az első botrány

Meggyes Tamás egykori fideszes polgármesternek nem ez volt az első érdekesebb ügye. Korábban felesége állította azt róla, hogy többször bántalmazta őt, később pedig egy olyan videó került fel az internetre róla, melyen úgy tűnik, mintha füvet szívna egy bongból. Meggyes mindkét esetben tagadta a vádakat. Ettől függetlenül 2010-ben vereséget szenvedett a választásokon, posztját jelenleg is a független, de ellenzéki támogatást élvező Tétényi Éva tölti be.

Ezt is szeretjük