Megbukhat a chipsadó
Mesterséges ízfokozók használatára kényszerítheti a gyártókat
Az egészségügyi államtitkár szerint, ha így van, nem hagyják szó nélkül.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Magyarországon bevezetett chipsadó a cégeket arra kényszerítheti, hogy az érintett termékekben a kifogásolt természetes összetevőket helyettesítő anyagokkal pótolják, az a gyártó, amelyik nem ezt az utat választja, piaci részesedésének csökkenését, a kis cégek esetében a létét kockáztatja az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint. Ha ez így van, akkor a chipsadó ellentétes célokat ér el, hiszen épp azért vezették be, hogy a gyártók receptúrájukon változtatva egészségesebb termékeket kínáljanak a fogyasztóknak.

Az ÉFOSZ MTI-hez eljuttatott közleménye arra reagált, hogy tudomásuk szerint egy kormányzati tisztségviselő, miután egyes gyártók megváltoztatták a termékek összetételét, kijelentette: az élelmiszergyártók ki akarják kerülni a chipadót.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár az InfoRádió kérdésére közölte: nem elfogadható, ha a gyártók a népegészségügyi termékdíj befizetését úgy kerülik ki, hogy még károsabb vegyületekkel mérgezik az embereket.

Az államtitkár az InfoRádiónak elmondta, a népegészségügyi célok kiemelten fontosak, így semmilyen azokkal ellentétes lépést nem hagynak szó nélkül. Ha például a túlsózás helyett egy még kevésbé preferált vegyületet használnak, és azzal mérgezik a polgárokat a gyártók, akkor annak utána kell menni.

Szócska Miklós egyben úgy vélekedett, a chipsadó elérte a célját, ami az lenne, hogy a gyártók egészségesebb élelmiszereket adjanak el az embereknek.

- Úgy tűnik, hogy ezt a hatást kiváltotta - fogalmazott az államtitkár.

Versenyhátrányt okoz

Lapunk korábban több gyártót is megkérdezett, hogyan módosítanak-e termékeik összetételén a chipsadó miatt. A Chio vállalati kapcsolatok és piackutatási koordinátora már akkor jelezte, hogy a sóra, az édességek esetében pedig a cukorra megállapított határértékek arra ösztönzik a gyártókat, hogy mesterséges ízfokozókat, édesítőszereket használjanak, ezért várható, hogy a törvénynek köszönhetően emelkedik majd ezen adalékanyagok hazai felhasználása.

Ágyai Szabó Gábor ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a Chio ezt nem teheti meg, mivel a hazai cég egy nemzetközi vállalatcsoport része, ahol a mesterséges ízfokozók használatát megszüntették, és nem is lehetséges visszalépés ilyen irányba.

- Sajnos további versenyhátrányt jelenthet számunkra, ha más gyártók nem így gondolkodnak majd - tette hozzá Ágyai Szabó Gábor.

Te már érzed a chipsadó jótékony hatásait?

Ezt is szeretjük