Még mindig semmi hír Suhajda Szilárdról: utoljára a Mount Everest csúcsa közeléből jelzett a nyomkövetője

Régóta nincs hír a magyar hegymászóról.

GettyImages-451324063
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mount Everest csúcsát tiszta mászással megmászó Suhajda Szilárd utoljára 8700 méteres magasságból jelentkezett szerda délelőtt. Akkor körülbelül 3-4 órányira volt a csúcstól.

A férfi műholdas nyomkövetőjének utolsó jelzése pedig nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett. Azóta nincsenek hírek a hegymászóról.

Még nincs hír Suhajda Szilárdról

Suhajda Szilárd vasárnap indult el a világ legmagasabb pontjának meghódítására. A férfi a tervek szerint szerdán, magyar idő szerint dél körül ért volna fel a Mount Everest 8848 méteres csúcsára tiszta mászással. A tiszta mászás a hegymászás legősibb formája, amelynek során a mászó nem használ külső segítséget, vagyis pótlólagos oxigén nélkül vág neki a csúcsnak. Suhajda Szilárd ezenkívül serpákat sem vitt magával, tehát az alaptábor elérése után mindent a saját erejéből oldott meg.

Szerda délelőtt a Facebook-oldalán közölt információk szerint már 8700 méteren járt. Ekkor fizikailag és mentálisan is jó állapotban volt. Ezután sokáig semmilyen hír nem érkezett a hegymászóról. Az bizakodásra adhat okot, hogy segélyhívás egyelőre nem érkezett a férfitól. 15:45 körül Suhajda jeladója küldött egy GPS-jelet a csúcs közeléből, pedig akkor már besötétedett. 17 óra után már senkinek sem ajánlják, hogy fenn maradjon a csúcson. 

A Hóhatár Facebook-csoportban éjfél után Pintér László foglalta össze, hogy pontosan mit lehet eddig tudni a hegymászóról:

"Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett.

Ez önmagában nem feltétlenül kuriózum. A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján. Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk és találgatni sem szeretnénk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szilárd az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton. Ennek ellenére bízunk benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér.

Megkértünk Szilárd ügynökségétől két serpát, hogy menjenek fel elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni. Ez nem mentőakció. Párhuzamosan több ügynökséggel felvettük a kapcsolatot, hogy ki az, akire még esetleg információszerzés vagy akár segítség kapcsán számítani lehet. Nagy köszönet a csúcsot május 14-én elérő Márton Peter Pricenak, akinek talán a legértékesebb kontaktot köszönhetjük. Vannak még vezetős partik, akik most vannak csúcstámadásban, és felajánlották segítségüket, amennyiben találkoznak Szilárddal és szüksége lenne rá" - írta a férfi a bejegyzésben. 

Álomszép hegyeket örökített meg a tehetséges fotós: szinte beszippantanak a képek

A Bajor-Alpok gyönyörű hegyeiről készített képeket a nő, az eredmény pedig egyszerűen lenyűgöző.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük