Meddig tart a farsang 2019-ben? Évek óta nem volt ilyen hosszú ez az időszak
Tavaly és az azt megelőző néhány évben is mindössze néhány hét volt a farsangi időszak, de idén pontosan két hónapig tart.

farsang
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén nagyon hosszú a farsangi időszak, két hónapig tart - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán. Az ősi tavaszváró ünnep két egyházi ünnep között van, a farsang kezdete vízkereszt, január 6-a, és hamvazószerdáig tart, ami idén március 6-ra esik.

A néprajzkutató elmondta: régen főként farsangkor tartották a lakodalmakat, mert sem az azt megelőző adventi, sem az azt követő nagyböjti időszakban nem lehetett hangos mulatságokat rendezni, a nyár pedig a munka időszaka volt a paraszti világban. Különösen a farsang utolsó három napja volt az, melyet leginkább kihasználtak a szórakozásra, ilyenkor tartották a maszkos felvonulásokat, nagy bálokat, ilyenkor jelent meg a legtöbb farsangi szokás.

Ez utóbbi ma is így van: az ünnep csúcspontját hagyományos magyar nevén a farsang farkának nevezik. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó, utolsó három nap, ami egyben télbúcsúztató is. Számos városban, többek közt Rio de Janeiróban és Velencében is ekkor rendezik meg a híres karneválokat, Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

- Az egyház sokáig tiltotta a farsangot, az ördögök ünnepének tartotta, mert ilyenkor elszabadultak a dolgok, az emberek zsíros ételeket ettek, ittak, mulattak - ismertette Tátrai Zsuzsanna.

A cikk az ajánló után folytatódik

A húshagyókedd a farsang utolsó napja. Mozgó egyházi ünnep, mindig 47 nappal előzi meg a húsvétot. Ezen a napon általában szalmabábut - kisze - vagy koporsót égettek, jelképesen lezárták a farsangot és a telet. A húshagyókeddet követi a hamvazószerda, mely a 40 napos nagyböjt kezdete. A keresztények ilyenkor nem esznek húst, és befejezik a mulatozásokat, böjtölnek 40 napig, húsvét vasárnapjáig.

Infó: Wikipédia. Fotók: Getty Images.

Hét trükkös magyar szó, amiről azt hitted, tudod, mit jelent

Folyamatosan változik a nyelv, régi szavaink kopnak el, és új szavak válnak a mindennapi beszéd részévé. Teszteld, hogy mennyire vagy képben!

Ezt is szeretjük