Így döntött Matolcsy: akár 3 milliárdot is kaphatsz az államtól

A jegybankelnök április 30-án, kedden bejelentette új növekedési hitelprogramját.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa április 30-i eseti ülésén véglegesítette a jegybank növekedési hitelprogramjának részleteit - mondta Matolcsy György a keddi sajtótájékoztatón.

A jegybankelnök a Balog Ádám alelnök és Nagy Márton ügyvezető igazgató részvételével megtartott sajtótájékoztatón arról a hitelezés ösztönzését, és a pénzügyi sérülékenység csökkentését célzó, három pillérből álló csomagról adott tájékoztatót, amelyet április elején jelentett be az Magyar Nemzeti Bank.
A jegybankelnök szerint jó reményekkel várható, hogy a hazai pénzintézeti szektor legalább kétharmada részt vesz a növekedési hitelprogramban.

A vállalkozások lehetőségei

Matolcsy György az eseményen közölte: a bankokkal való egyeztetések következtében döntés született arról, hogy a kis- és középvállalatoknak nyújtandó, egyrészt beruházásra, pályázati önerő előteremtéséhez és forinthitel-kiváltásra, illetve devizahitel kiváltására fordítható összesen 250-250 milliárd forintos kedvezményes hitelt a kereskedelmi bankok legfeljebb 2,5%-os, kamatmarzsot és garanciadíjat együttesen tartalmazó kamatszint mellett folyósíthatják.

Ennél lehet alacsonyabb a kamatszint, de az MNB csak olyan hitelfolyósítást támogat, amelynek kamata nem több ennél a maximális szintnél - fogalmazott. A jegybank május végéig dönt arról, hogy melyik bankok számára nyújtja a - legfeljebb tíz év lejáratú - forráshitelt.

Nagy Márton ügyvezető igazgató közlése szerint a jegybank a forrásokat a kereskedelmi bankok között az úgynevezett kártyaosztásos technikával osztja szét, és ezzel viszonylag kedvezőbb helyzetbe kerülnek a kisbankok.

A jegybank számára cél, hogy ne betonozza be a hitelpiac jelenlegi szerkezetét - tette hozzá.

Nagy Márton elmondta: azok a hitelintézetek vehetnek részt a programban, amelyek a kkv-k számára folyósított hitelállományuk legalább 5%-ával pályáznak. A kkv-k a két pillér esetében külön-külön 3 millió és 3 milliárd forint közötti összegre pályázhatnak. Matolcsy György szerint ennek felső határát a bankok javaslatára emelték fel a korábbi 400 millió forintról. Ez lehetővé teszi, hogy a középvállalatok is részt vegyenek a programban - tette hozzá. A jegybankelnök a sajtótájékoztatón leszögezte: a program első két pillérének keretében lehetőség lesz a kkv-k számára bankváltásra, és ez fokozhatja a versenyt a pénzintézetek között.

Május végére minden kiderül

Matolcsy György szerint a teljes program 2014 első felére is áthúzódva 0,7 százalékponttal is javíthatja a GDP-t. Balog Ádám MNB-alelnök a program végrehajtásának ütemezését ismertetve jelezte: a jegybank május 8-ig előzetes véleményezésre küldi a hitelintézeteknek a keretszerződés-tervezeteket, és május 28-án derül ki, melyik hitelintézet mennyi forráshoz jut. A program az előzetes terveknek megfelelően június eleje és augusztus vége között fut majd.

A jegybankelnök a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy állítása szerint heteken belül döntés születhet a kéthetes MNB-kötvény betétté alakításáról. Ez - a hazai bankok javaslata alapján - azt szolgálná, hogy az olyan külföldi befektetők, akik nem folytatnak tényleges hitelezési tevékenységet Magyarországon, már nem férnének hozzá a jegybank eszközéhez - mondta.

Matolcsy György arra a kérdésre, hogy a globális piaci hangulat romlása esetén lehet-e túl alacsony a jelenlegi jegybanki alapkamatszint úgy válaszolt: a monetáris tanács folyamatosan figyelemmel kíséri a világpiaci fejleményeket, és döntéseinél az árstabilitást és a pénzügyi stabilitást is figyelembe veszi. Leszögezte: a jegybank konzervatív és felelős politikát folytat.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az MTI-nek a program harmadik pillérére vonatkozó kérdésére válaszolva Balog Ádám alelnök leszögezte: pozitív a bankok fogadtatása és minden adott arra, hogy augusztusra megtörténjen a kéthetes jegybanki eszközben tartott állomány 900 milliárd forintos csökkentése.

Matolcsy György jelezte: a MNB rendszeresen egyeztet a brit jegybank vezetésével. Emlékeztetett: a Bank of England indította el néhány éve a hitelezési növekedési program mintájául szolgáló programot. A jegybankelnök arra utalva, hogy a brit jegybank saját programját most hosszabbította meg, jelezte, a magyar programot is hónapról hónapra, negyedévről negyedévre felül kell vizsgálni.

Ezt is szeretjük