Egy újabb adó bevezetésén gondolkodik Matolcsy
Jöhetne a pénzügyi tranzakciós adó, ha az EU is rábólint. Magánszemélyeknek nem kéne fizetni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pénzügyi forgalmi adó bevezetése mellett foglal állást Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban csütörtökön megjelent könyvismertetőjében. Fontos tudni, hogy az adót nem a lakosok, hanem csak gazdasági társaságok fizetnék.

- A pénzügyi rendszerben nincs forgalmi adó, miközben az adózás súlypontját áthelyezzük a forgalomra és a fogyasztásra: be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót - írja.
   

30%-os áfakulcs

A nemzetgazdasági miniszter az áfával kapcsolatban is kifejti véleményét: jobb volna öt kulcs - 5, 15, 20, 25, 30%-kal -, de az unió még nem engedi.
 Megyünk azonban egy ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit.

- A 100%-os általános kulcs mellett van már 50%-os - közszférából kilépők esetén egy évre, kétszer négyórás női munka esetén - és 0 kulcsunk - rehabilitációs kártyával rendelkezők és Start-munkások -, de még szükségünk lesz egy 25 és egy 75%-os kulcsra is - írja a miniszter.
    

A kisvállalkozásokat érintően 30 foglalkoztatottig egyszerűbb vállalkozói adót említ Matolcsy György, aki az elmaradt térségekben szabad vállalkozási zónák kedvező adózásának bevezetését is megemlíti.
    

Van, aki támogatja, van, aki ellenzi az EU-ban

Az Európai Bizottság tavaly hivatalosan javaslatot tett a 
Tobin-adó nevű tranzakciós illeték 2014-től történő bevezetésére, ám a tagállamok erősen megosztottak a kérdésben.

A német pénzügyminiszter például a közelmúltban úgy fogalmazott: "egyszerűen nem tudjuk megcsinálni". A pénzügyi tranzakciós adó uniós szinten történő elfogadását egyébként különösen Nagy-Britannia ellenezte hevesen.
    

Ugyanakkor a közvélemény-kutatások alapján a más néven Robin
 Hood-adóként is emlegetett, az Európai Parlament által határozottan támogatott tranzakciós illeték népszerű az uniós állampolgárok körében.
    

Matolcsy György egy képviselői kérdésre adott válaszában a napokban azt írta: a végleges magyar álláspontot azt követően alakítják ki a tranzakciós adóról, ha a tagállami álláspontok alapján az irányelvjavaslat várható elfogadása vagy elutasítása már felmérhető.

Máshol már alkalmazzák, csak gazdasági társaságoknak kéne fizetni

Az adozona.hu cikke szerint az uniós pénzügyminiszterek március közepén találkoztak és vitatták meg a kérdést, mely szerint 0,1%-os adó terhelné a kötvény- és tőkeműveleteket, míg 0,01%-os adót vetnének ki a származékos ügyletekre.

A lap úgy tudja, világszerte közel 40 ország alkalmaz már hasonló adót, az elmúlt évben ezen államok költségvetésébe közel 29 milliárd euró folyt be a különböző pénzügyi szervezeteken keresztül. Az ötletet az Európai Bizottság mellett több tagállam is támogatja, többek között Németország, Franciaország, Ausztria, Olaszország és Spanyolország. A javaslatnak nagyon sok az ellenzője is - derül ki a cikkből. A tranzakciós adó kapcsán Nagy-Britannia, Csehország, Hollandia és Svédország is súlyos kétségeket fogalmazott meg. Legutóbb a britek ellenkezése akasztotta meg a közös tranzakciós adó bevezetését célzó folyamatot.

A találkozó folytatásaként a Tanács várhatóan 2012. június 21-én tart egy újabb politikai vitát a témáról.

Ezt is szeretjük