Újabb drágulásra figyelmeztetik az autósokat: erről mindenkinek tudnia kell
Mától megvásárolhatók a 2023-as autópálya-matricák, de drágulással is számolni kell.

GettyImages-939485148
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mától nyílik lehetősége az autósoknak az éves országos és éves megyei matricák elővásárlására.

Az elővásárolt matricák érvényességének kezdete 2023. január 1., nem pedig a vásárlás napja. 

Mától megvásárolhatók a 2023-as autópálya-matricák

December elsejétől, azaz a mai naptól nyílik lehetősége az autósoknak az éves megyei és országos matricák elővásárlására, derül ki az Index cikkéből. A személygépkocsik (D1 díjkategória) üzembentartóinak a megyei matricáért 5720, az évesért 49 190 forintot kell fizetniük, írják. 

Az e-autopalyamatrica.hu portál felhívja a figyelmet, hogy az elővásárolt matricák érvényességének kezdete 2023. január 1., nem pedig a vásárlás napja. 

Az érvényesség vége 2024. január 31., tehát az elővásárlók összesen 13 hónap érvényességi idővel számolhatnak. A vásárlók átutalással és bankkártyával is fizethetnek a kiválasztott matricáért. 

GettyImages-1349741205
Fotó: gehringj / Getty Images Hungary

A korábbiakban elfogadott törvénymódosítás az útdíjak inflációkövető emelését tette lehetővé, de az autókra, motorokra, buszokra és utánfutókra szóló éves jogosultságok ára ennek ellenére nem a jelenlegi fogyasztói árindex szerint, hanem csak 5 százalékkal emelkedik, írja az Index.

Mivel a díjrendezés az európai irányelvekben rögzített szinthez arányosítja a heti (10 napos) és havi termékek árát, így a rövidebb időszakokra vásárlóknak is jobban megéri éves matricát vásárolni: a jövő évtől 9 darab heti matrica ellenértéke megegyezik az éves jogosultság árával.

Az autósok nem hittek a szemüknek, amikor felbukkantak a medvék az országúton: videón a döbbenetes eset

Váratlan jövevények lassították le a forgalmat egy romániai országúton.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük