A magyarok nagy része elvenné a gyorshajtók jogsiját: meglepő dolgok derültek ki egy friss felmérésből

Szigorúan büntetnék a magyarok a gyorshajtást.

GettyImages-178605245

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarok többsége azonnal, több hónapra vagy akár több évre elvenné azok jogosítványát, akik kiugró mértékben túllépik a megengedett sebességet, derült ki a Pulzus Kutató felméréséből, amelyet a Totalcarnak készített.

A válaszadók harmada úgy véli, hogy a jövedelemarányos büntetés lenne a legjobb megoldás, de akadnak olyanok is, akik az autó ideiglenes elvételét részesítenék előnyben.

A magyarok többsége elvenné a gyorshajtók jogosítványát

Bár a gyorshajtásra kiszabható bírságok egy új jogszabálynak köszönhetően emelkedtek Magyarországon, a legextrémebb esetben még így is csak 390 ezer forintos csekkel számolhatnak az érintettek, ami csekély növekedés a korábbi 300 ezer forintos maximumhoz képest. Ez nem tűnik túl erős visszatartó erőnek. 

A Totalcar az új bírságok és a gyorshajtásos balesetek miatt arról kérdezte a magyarokat, hogy a jóval szigorúbb büntetések közül - az autó ideglenes elvétele, a jövedelemarányos büntetés, a jogosítvány hosszabb időre történő bevonása - melyiket tartanák a legjobb megoldásnak. 

GettyImages-143133458
Fotó: Jordan Siemens / Getty Images Hungary

A Pulzus Kutató Totalcar megrendelésére készült felmérése alapján a megkérdezettek 45 százaléka azt szeretné, ha az extrém sebességtúllépést elkövető autósoknak több hónapra elvennék a jogosítványát. 33 százalékuk a fizetéssel arányos bírságot részesítené előnyben, 11 százalék szerint pedig az is belefér, hogy az autót átmenetileg elvegyék a sofőrtől. 

A részeredmények szerint a nők 46 százaléka és a férfiak 43 százaléka támogatná a jogosítvány azonnali bevonását.

A korcsoportok megoszlása szerint a 18-39 éves korosztály 35 százaléka, a 40-59 éves korosztály 44 százaléka és a 60 felettiek 55 százaléka azonnal elvenné a jogosítványt kiugró gyorshajtásnál. 

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szabad előzni bukkanóban? 8 kérdés a KRESZ-ből, amire tudni kell a választ jogosítvánnyal

A KRESZ-t minden közlekedőnek ismernie kell, és nem csak a büntetés elkerülése végett.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük