7 felfedezés, amiről kevesen tudják, hogy magyar: megváltoztatták a világot

Ha ezek a magyar felfedezők és találmányaik nincsenek, lehet, hogy mást innánk, és máshogyan szórakoznánk a zenei fesztiválokon.

GettyImages-671711851
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha ezek a magyar felfedezők és találmányaik nincsenek, lehet, hogy mást innánk, és máshogyan szórakoznánk a zenei fesztiválokon. Sőt, talán maga a könnyűzene sem határozná meg oly mértékben az életünket, hogy a nyári szabadságunkat (és félretett pénzünket) ilyen programokra áldozzuk. 

Hét magyar felfedezés a Millenáris Álmok Álmodói 20 című kiállításáról, amelyek nélkül a zenei fesztiválok másmilyenek lennének.

 Mikrobarázdás lemez

A mikrobarázdás hanglemezt egy magyar származású szakembernek köszönhetjük: Goldmark Péter Károly az amerikai Columbia Recordsnál dolgozott fejlesztőmérnökként. Goldmark 1948-ban mutatta be találmányát, amely forradalmasította a zenerögzítést.

A hosszan játszó hanglemez megjelenése hatalmas lépés volt a zeneiparban, és a zenehallgatók számára is. A keskeny barázdák lehetővé tették hosszabb anyagok felvételét, és így a könnyűzene széles körű megosztását is.

Színes televízió

Bár ma már LED-es képernyők nagyítják fel a koncertfellépők mozdulatait, a színes képlejátszás egyik nagyja is magyar volt. Nem kell új nevet megtanulnunk, hiszen az előző találmány kiötlőjének köszönhetjük a színes televíziót is, amelyet Goldmark Péter Károly 1940-ben tett közkinccsé. Ő rakta le a videomagnó alapjait is, amely a popkultúra fontos állomása volt, gondoljunk csak a 90-es évek MTV-klipjeire, amelyeket nem győztünk kazettára rögzíteni.

Számítógép és mikroprocesszor

A modern koncerttechnika elképzelhetetlen lenne számítógépek nélkül, melyek működési elvét Neumann János dolgozta ki. A munkája nyomán elkészült első teljesen digitális számítógép, az ENIAC 1945-ben készült el.

A Gróf András István néven anyakönyvezett, később Andy Grove-ként ismertté vált tudósnak - és két társának - köszönhetjük a mikroprocesszort, azaz mikrochipet, amelyet ma a számítógépekben, okostelefonokban és egyéb elektronikus eszközökben használunk. A cég, amelynek társtulajdonosa volt 1971-ben, jelentette meg a világ első, konzumer termékekbe szánt mikroprocesszorát, az Intel 4004-et, amelynek kifejlesztői között egy másik magyar származású mérnök is volt: Leslie L. Vadász, azaz Vadász László.

52246832638 e3793aae6e o
Fotó: Álmok Álmodói 20

Szóda és fröccs

Szóda nélkül nem létezne a fesztiválok egyik kedvenc itala, a fröccs, amelyet a dinamó feltalálójának, Jedlik Ányosnak köszönhetünk. A bencés szerzetesnek hatalmas szerepe volt a nagyipari szikvízgyártás elindításában: négyfázisú szódavízgyártó gépet tervezett, amely a gyors vegyi bomlás előnyeit használta ki, és amely tökéletesebben, egyszerűbben - és főleg olcsóbban - fejlesztette a szénsavat, mint a korábbi eszközök. 

A legenda szerint a bencés szerzetes Fáy András fóti pincéjében mutatta be másik találmányát, a szódásüveget, amely azonnal lehetővé tette a bor lazítását. Az így készített hűsítő italt spriccnek nevezte, a szintén a társaságban lévő Vörösmarty Mihálynak azonban nem tetszett a szó, helyette találta ki a fröccs kifejezést.

Bor

A fröccs másik hozzávalóját, a bort ugyan nem a magyarok találták fel, de egy honfitársunk nagy szerepet játszott abban, hogy nem tűnt el a föld színéről az isteni nedű. 

Nemcsak a Tokaji borvidéket mentette meg Mathiász János szőlész az 1885 és 1890 között pusztító filoxérajárvány idején, de a világ legtöbb borvidékére eljutottak az általa nemesített tőkék, amelyek ellen tudtak állni a kártevőnek. 

Közösségi média

A fesztiválozás egyik elengedhetetlen eleme a közösségi média: azon keresztül tájékozódunk, kapcsolódunk egymáshoz, és osztjuk meg élményeinket. Az egyik legelső, évekkel a Facebook előtt indult közösségimédia-felületet, amelynek működése nagyon hasonló volt a mostani Face-hez, magyarok találták ki. Ez volt az iWiW, amely fénykorában, a 2000-es évek közepén másfél millió felhasználóval bírt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

mRNS-vakcina

A koronavírus járvány az elmúlt két évben lehetetlenné tette a zenei fesztiválok és egyéb nagyszabású programok megvalósítását. Ahhoz, hogy újra biztonsággal lehessünk egymás közelében, szükség volt a járvány megfékezésére és a megfelelő védekezésre. Ezt tette lehetővé a magyar biológus, Karikó Katalin részvételével kifejlesztett találmány, az mRNS-vakcina.

És itt még közel sem ér véget azon magyar találmányok sora, amelyeknek köszönhetően - biztonságosan, kényelmesen és változatosan - szórakozhatunk a fesztiválokon. A porral oltótól a kontaktlencséig, a fényszórótól a másnaposságra is ajánlott C-vitaminig számos magyar felfedezés vesz minket körül a fesztiválokon is.

A Millenárison található Álmok Álmodói 20 - Világraszóló magyarok, világformáló találmányok interaktív kiállításon mindezeket és további 600 találmányt és felfedezőt ismerhetünk meg két fesztivál(éj) között. A külföldi látogatók a helyszínen letölthető app segítségével élvezhetik a többórás szórakozást nyújtó programot. A kiállítás 2023. január végéig látogatható.

10 magyar találmány, ami megváltoztatta a világot: sokról nem is tudják, hogy hozzánk köthető

Megannyi, a világ mindennapjait megváltoztató találmány magyar feltaláló munkásságát dicséri: a következőkben tíz ilyet sorolunk a közelmúlttól a korábbi idők találmányaiig.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük