Megérkezett a magyar dinnye: mutatjuk az áruházakat, ahol már kapható
Már nemcsak a zöldségesnél és a piacon keresgélhetsz: bejelentették, hogy kapható a magyar dinnye a legtöbb áruházláncnál.

dinnye
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már a legtöbb magyarországi áruházláncnál kapható belföldön termelt dinnye a piaci szereplők tájékoztatása szerint. A Lidl Magyarország az MTI-hez eljuttatott közleményében ismertette, hogy múlt csütörtöktől raktáraiba kizárólag magyar dinnye érkezik, a gyümölcs származási helyét minden kalodán feltüntetik. Közlésük szerint évről évre nő a magyar görögdinnye iránti kereslet: a Lidl tavaly 62%-kal értékesített több magyar dinnyét, mint az azt megelőző évben.

Az áruházlánc a magyarországi boltjaiban 7426 tonna belföldön termesztett dinnyét értékesített, a külpiacokon közel négyezer tonnát. A tavalyi szezonban a magszegény görögdinnyéből 150%-kal adtak el többet, mint 2016-ban.

Szívesebben vesszük a magyar dinnyét

A CBA Kereskedelmi Kft. hálózatába az első magyar dinnyeszállítmány június közepén érkezett meg - tájékoztatott a cég az MTI megkeresésére. Kiemelték, hogy a görögdinnye-forgalom tavaly 10%-kal nőtt az előző évhez képest. A forgalom 90%-át a hagyományos fajták teszik ki, a sárga húsú, magszegény vagy mag nélküli fajták 10%-ot képviselnek. Megjegyezték, hogy tapasztalataik szerint a vásárlók a belföldön megtermelt dinnyét részesítik előnyben, egyre többen figyelnek oda a származási jelölésre.

Az Auchan Magyarország Kft. közölte, hogy a dinnye értékesítését áruházaiban az importáru forgalmazásával június elején kezdték meg, várhatóan június végétől kerül a polcokra a magyar dinnye, amelynek érkezését az első szállítmányok kihelyezésekor felirattal jelzik majd. A magyar dinnyét az Auchan csak Magyarországon értékesíti, a vállalat által értékesített dinnye mennyisége a szezonban - júliusban és augusztusban - meghaladja a kétezer tonnát - tették hozzá.

Megjegyezték, hogy az utóbbi három évben a korai, csíkos dinnyefajták háttérbe szorultak, a vásárlók a mag nélküli, fekete héjú, illetve az ovális típusú, nagyon édes dinnyéket választják. Emellett, míg régebben inkább a nagy, 9-12 kilogrammos dinnyéket vásárolták, az elmúlt néhány évben már a 4-6 kilogrammos dinnyéket keresik.

Van, ahol a magvasat keresik

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. 2017-ben minden dinnyefajtát beleértve mintegy 7220 tonna dinnyét értékesített magyarországi áruházaiban, az idén a szokatlan, korán jött nyárias időjárás miatt a forgalom bővülésére számítanak. Hozzátették, hogy a legnagyobb kereslet továbbra is a magvas görögdinnye iránt van, melynek származását a szállítók a papírkalodán jelzik. A magszegény és sárga húsú dinnye esetén a már több éves gyakorlatnak megfelelően címkét alkalmaznak. A fogyasztói árakat a beszerzési árak alakítják - közölte a SPAR.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Tesco-Global Áruházak Zrt. a június 18-i héten kezdte meg a magyar magos görögdinnye beszerzését, és mostantól kizárólag magyar forrásból szerzi be a teljes görögdinnye-választékot. A fekete héjú, magszegény, mini és sárga húsú görögdinnye exportja a közép-európai üzletekbe június 25-ével indult. A vállalat tavaly mintegy 10 ezer tonna dinnyét értékesített Magyarországon, és ugyanennyi dinnye került a cseh, lengyel és szlovák áruházaiba is.

Az eladások nagy részét a hazai termesztésű dinnye adja, ebből értékesítik a legtöbbet, ugyanakkor évről évre nő a fekete héjú, magszegény, mini és sárga húsú fajták népszerűsége. A többi áruházlánchoz hasonlóan a vásárlók a Tescóban is a Magyarországról származó dinnyéket olyan papírkonténerben találhatják meg, mely jelzi, hogy a termék hazai termelőtől származik - közölte a Tesco.

Nézd meg ezt is - Többé nem eszed máshogy a dinnyét

Ha nyár, akkor görögdinnye, ez évszázadokra visszanyúló hagyomány. Ha te is szereted a kerek gyümölcsöt, tetszeni fognak a következő trükkök, melyekkel még többet hozhatsz ki a hűsítő finomságból. Felejtsd el a karéjra szeletelt vagy kockákra vágott dinnyét, ez most valami egészen új!

Ezt is szeretjük