Gyönyörű környezetben fekszik a világ legmagányosabb háza - Sokáig nem tudták, kié az épület

A magányos házikó mindenki számára vonzó lehet, aki szeret elvonulni a nagyvilág zajától.

izland-sziget-borító
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mivel minden ember teljesen más, így a lakhatási preferenciák is eltérőek. Vannak, akik imádják a nyüzsgő nagyvárost, és semmi pénzért nem cserélnék le egy olyan életre, ahol nem található meg minden ötperces séta távolságra.

Ám azok az emberek is népes tábort alkotnak, akik a nyugalom, a pihenés és a csend rajongói, a városi zaj és az emberek nagy tömege pedig megrémiszti őket, de a kisebb közösséget szeretik. A két csoporton kívül pedig vannak a teljes magány kedvelői, akik a néma csöndben, nagyon messze a civilizációtól érzik jól magukat.

A világ legmagányosabb háza festői környezetben fekszik

A magány kedvelőinek egyik legnagyobb vágya nem véletlenül lett az Elliðaey sziget. Izland déli részén helyezkedik el, és a Vestmannaeyjar szigetcsoport harmadik legnagyobb tagjaként ismerik, a természeti adottságai mellett pedig a magányosan álló házra és a körülötte terjengő szóbeszédekre kapják fel a fejüket legtöbben a világban. A szigeten nincs más, csak hatalmas sziklák, középen pedig egy füves völgy, aminek ölelésébe építették a fehér házikót. Ám ez nem volt mindig így.

izland-sziget
Fotó: gpad / Getty Images Hungary

Bár az Elliðaey sziget ma lakatlan, a 18. században öt család is élt itt, akik kis kunyhókban laktak, és halászatból, állattartásból éltek, sertés és szarvasmarha is volt egykor. Sok generáció nőtt fel így, ám a 20. század elején már megelégelték a lakosok a civilizáció hiányát, így az 1930-as években a sziget teljesen elhagyatottá vált. Mivel azonban rengeteg lunda él a környékén, ezért szinte mágnesként vonzotta ez a vadászokat, akik annak ellenére legálisan vadászhatnak az állatokra, hogy az védett. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A Elliðaey Vadásztársaság a lundák iránti megnövekedő érdeklődés miatt 1953-ban épített egy kis házat a szigeten, ahol megpihenhetnek az emberek, sőt, még szaunát is telepítettek ide. Vezetékes víz és áram nincs, és a hajóról a sziklák mentén egy kötélen kell felmászni, ha valaki szeretné felkeresni. Ez áll még ma is magányosan, ám a különböző legendák és szóbeszédek sokat dobtak a népszerűségén.

Zombiapokalipszis és híres énekesnő

Az egyik legszórakoztatóbb városi legenda szerint a házat nem is a vadászok, sokkal inkább egy milliárdos üzletember építtette, direkt a semmi közepén, hogy ha esetleg zombiapokalipszis törne ki, akkor legyen hova menekülnie. Ez természetesen csak mendemonda volt, ahogy az is, hogy egy mélyen vallásos szerzetes lakhelyéül szolgál a sziget. 

Az izlandi énekesnő, Björk neve is számos alkalommal felmerült a sziget kapcsán, ám a téves találgatások ellenére soha nem vásárolta meg, és még csak nem is állt szándékában. Bár az valóban igaz volt, hogy 2000-ben az akkori miniszterelnök, Davíð Oddsson javasolta, hogy adják az énekesnőnek ajándékba, amiért az egész világon népszerűsítette Izlandot, ám ezt heves tiltakozások fogadták, így Elliðaey szigete semmilyen formában nem került Björk tulajdonába. 

A jég országa, ahogy még sosem láttad: zöld lankák és rózsaszín napfelkelték

A földöntúli északi fény és a mesébe illő gejzírek ámulatba ejtenek minden turistát.

(Borítókép forrása: Diego Delso / Wikimedia Commons)

Ezt is szeretjük