Miért dorombolnak a macskák? Jótékonyan hat az emberi szervezetre is

Nemcsak aranyos és bújós, de még jót is tesz az ember egészségével a doromboló macska.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki simogatott már ölében doromboló macskát, tudja, milyen csodálatosan ellazító szimbiózis ez. Értékes pillanatok, melyekről azonban sokan nem sejtenék, hogy nemcsak a lelket táplálják, de a szervezetnek is jót tesznek.

Miért dorombol a macska?

A kérdés egyelőre megválaszolatlan, de azt már tudni, hogy sokféle helyzetben teszi, és többféle funkciót tölt be nála a dorombolás. Egyfelől kényelemérzetének, szeretetének kifejezőeszköze, másfelől önnyugtató módszerként is alkalmazza, ha stresszesebb helyzetbe kerül.

A dorombolás a kommunikáció eszköze is a macska számára. A kiscicák már kétnaposan képesek rá, így tudnak jelezni anyjuk felé, és ő vissza, hogy minden rendben. A macska dorombolásával a gazdi felé is kommunikál: elmondja, hogy jólesik neki a simogatás, jelzi jelenlétét, és kér is annak segítségével. A dorombolást olykor apró hangok is kísérik.

A dorombolást a gége ritmikus rezgése kelti. A macska agya üzen a rekeszizomnak, és a rekeszizom összehúzódik, megfékezve a levegő áramlását. Ezután elernyed, és engedi áramolni a levegőt, miközben a gége rezeg. Így képződik a doromboló hang. Mivel ilyenkor ideiglenesen elkülönülnek a hangszalagok, a macska levegővétel közben is tud folyamatosan dorombolni. Nemcsak a házi cica, de több nagymacska, így a puma és a gepárd is képes dorombolásra.

Így hat a szervezetre

A macskadorombolás hangja nyugtató az ember számára, és fizikailag is kellemes érzetet kelt. Nemcsak jóleső, de egészséges is ez a 25-150 Hz közötti frekvenciájú rezgés: megfigyelések szerint a macskák sérülései előbb gyógyulnak, és csontjaik is hamarabb forrnak be más állatokénál a dorombolásnak köszönhetően.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az emberre is hasonlóképp jótékony hatással van a dorombolás. Egyes sérülések gyógyításában egyre nagyobb előszeretettel alkalmaznak dorombolásterápiát. Hosszabb űrbéli küldetéseken tartózkodó űrhajósok esetében az ilyen frekvenciájú rezgéses kezelés abban segít, hogy a fenti csont- és izomveszteséget okozó körülmények hatásai kevésbé érvényesüljenek.

A dorombolás stresszcsökkentő, segít optimális szinten tartani a vérnyomást, és enyhülést adhat nehézlégzés esetén. A dorombolás segítség a törött csontok összeforrásában és egyéb - például izom- és ízületi - sérülések gyógyulását is elősegíti. A macska társaságként is gyógyító hatású. Terápiás állatként már bizonyított Alzheimer-kóros betegek mellett.

Ezt is szeretjük