Kiderült, miért lett lila reggelre a narancs, amit egy nő előző este vágott fel
A lila narancsból vett mintákat a queenslandi igazságügyi orvostani intézet laboratóriumában vizsgálták meg.

lila-narancs-cover
Ez is érdekelhet

Fürdőzés még nem volt ilyen izgalmas: Élvezd a nyarat Bükfürdőn! (x)

Operagála - egy romantikus este Vittorio Grigolo sztártenorral (x)

Debrecenben beindult a Nyár! Trópusi kalandok az Aquaticumban (x)

beauty and style

Brazil fenéklifting műtét nélkül: 20 perc a kerek és feszes hátsóért »

Nem vicc, a Crocs esküvői papucsot dobott piacra »

Nem olvad le a smink kánikulában sem: 6 szuperstabil sminkfixáló spray »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Pár hete nagy izgalomban tartotta a világot egy narancs esete, melyet egy brisbane-i zöldségboltban vásároltak, és amely a felvágása után pár órával lila színt öltött. Ausztrál tudósok kiderítették, mi volt a furcsa jelenség oka, a magyarázatról az ABC hírportál számolt be. A narancsban előforduló antocianinok reakcióba léptek a vasszemcsékkel a frissen megélesített késen, mellyel a gyümölcsöt felvágták, ennek következtében vált lilává a narancs.

A queenslandi kormány kérésére a kutatók mintákat vettek Neti Moffitt brisbane-i édesanya otthonában, ahol szeptember elején a kétéves fiának felvágott, teljesen egészséges színű, ízű és illatú narancs konyhapulton hagyott maradékai reggelre a jellegzetes sárgás árnyalat mellett erős lilás színt öltöttek. - Mintha valaki tintába mártotta volna őket, és kijelenthetem, hogy az nem én voltam - mondta Moffitt.

lila-narancs

A mintákat a queenslandi igazságügyi orvostani intézet laboratóriumában vizsgálták meg, az eredményeket kedden hozták nyilvánosságra. Az elemzés eredményei megerősítették, hogy az elszíneződést a narancsban természettől előforduló antocianin pigmentanyagok és a frissen élesített kés élén lévő vas- és más fémrészecskék reakciója okozta. Ezek a pigmentek nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre - írta a jelentés.

Stewart Carswell vezető vegyész szerint ez a munka egészen más volt, mint amit általában végeznek az intézetben, ahol leginkább vér-, vizelet-, víz-, talaj-, hal- és más ételmintákat analizálnak.

Ezt is szeretjük