Nyerd meg a 10 legjobb magyar könyvet egy csomagban!
Ezek kellenek a műveltséghez
Legyél te az egyik, aki megnyeri a legjobb könyveket. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan és sokfélét olvasunk, de vajon tudod-e melyek a legjobb, legérdekesebb kortárs magyar szép,-és tényirodalmi művek? Idén indul útjára a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj, ami arra hivatott, hogy bemutassa mik voltak az elmúlt év legkiemelkedőbb alkotásai.

A Libri a kultúra elhivatott pártolójaként legfontosabb feladatának tartja az olvasás népszerűsítését, az olvasás élményének átadását. Ennek részeként hozza létre a Libri Könyvkereskedelmi Kft. a Libri irodalmi díjat, illetve az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat. A díjakat idén adják át először, de a tervek szerint minden évben odaítélik a legjobbaknak.

A 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, 46 kiadó 176 szerzőjének 182 könyvéből 60 közéleti személyiség, irodalmárok, színészek, újságírók, tudósok szavazata alapján alakult ki az a 10-es lista, amiből a zsűri és a közönség is kiválaszthatja a legjobbat, ami májusban első alkalommal kapja meg a nívós elismerést, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A Libri irodalmi díj első körös szavazásán részt vett többek között Al Ghaoui Hesna, Babarczy Eszter, Bazsányi Sándor, Csáki Judit, Csányi Vilmos, Divinyi Réka, Fekete Ernő, Glatz Ferenc, Gaborják Ádám, Gács Anna, Gárdos Péter, Iványi Gábor, Kuczogi Szilvia, Keresztury Tibor, Máté Gábor, Mérő László, Murányi Gábor, Sándor Pál, Szvetelszky Zsuzsa, Tompa Andrea és a Budapesti Fesztiválzenekar is.

A 10 döntős könyv listája

A 10 könyv amiből a közönség és a zsűri kiválaszthatja azokat a műveket, amik 2016-ban elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

  1. Bartis Attila: A vége
  2. Dragomán György: Oroszlánkórus
  3. Esterházy Péter-Szüts Miklós: A bűnös
  4. Forgách András: Élő kötet nem marad
  5. Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza
  6. Rakovszky Zsuzsa: Fortepan
  7. Réz Pál: Tények és Tanúk - Bokáig pezsgőben
  8. Szvoren Edina: Az ország legjobb hóhéra
  9. Térey János: A legkisebb jégkorszak
  10. Ungváry Krisztián: Magyar megszálló csapatok

A zsűri tagjai

Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke, egyetemi oktató, Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és Károlyi Csaba irodalomkritikus, író, szerkesztő, az Élet és Irodalom munkatársa, egyetemi oktató.

A zsűri moderátora: Vitray Tamás, Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, kiváló művész.

Közönség díj szavazás

A közönség egy hónapig szavazhat, április 5-étől május 4-ig a Libri honlapján. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők. Az ajándék könyvcsomag tartalma a Libri irodalmi díj 10 döntős könyvéből áll össze. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadója május közepén lesz.

Ezt is szeretjük