A kormány elismerte, 100 ezer család van nagy bajban: de mi a megoldás?
Gondban van rengeteg család, az otthonukat is elveszíthetik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lejárt a kilakoltatási moratórium, és decemberig ismét az utcára lehet tenni a fizetni nem tudó jelzáloghiteleseket. Hiába hozott több intézkedést is a kormány, hogy segítsen a bajba került adósoknak, így is százezren veszélyeztetettek. Megkerestük a kormányt, hogy mit terveznek tenni annak érdekében, hogy ennyi ember ne kerüljön utcára.

A kormány is tudja, hogy hány ember van bajban, és egyelőre csak két konkrét megoldás maradt a szorult helyzetben lévőknek.

Pár hónapig nincs moratórium

Szeptember közepén lejárt a kilakoltatási moratórium, így azok az adósok, akik képtelenek törleszteni, akár az otthonukat is elveszíthetik, majd utcára kerülhetnek.

Az Index arról ír, hogy hiába a többlépcsős forintosítás, hiába a szeptember 1-jén életbe lépett forintosítás intézménye, közel 100 ezer embert fenyeget az, hogy törleszteni nem tudván utcára kerülhet.

Ezen még az sem segít a lap szerint, hogy 25-ről 35 ezerre emelték a Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolható lakások számát 2016-ban és 2017-ben. Az állam ennyi embert tud megmenteni a kilakoltatástól, ha elárvereznék feje felől a tetőt. Ezzel együtt is csak 35 ezer emberen segít a magáncsőd intézménye és az eszközkezelő.

"Akinek nem sikerül az előírt feltételeket még a törlesztési támogatással sem teljesíteni, annak lehetősége van a Nemzeti Eszközkezelő számára felajánlani a lakását. Ebben az esetben bérlőként maradhat az ingatlanban. Csak azzal szemben indul meg a végrehajtási cselekmény, aki valamilyen oknál fogva ezt a lehetőséget sem tudja kihasználni" - írta a kormányszóvivői iroda.

100 ezer ember sorsa bizonytalan

A cikk szerint így több mint százezer ember sorsa kizárólag a bankoktól függ, és hogy hány ügy jut el a végrehajtás fázisába. Nagy baj, hogy a magáncsőd intézményét egy hónap alatt sem vette igénybe senki, persze tény, hogy az nagyon szigorú feltételeket támaszt. Ennek ellenére a kormány lapunknak adott válaszából az derül ki, hogy a legjobban ebben a megoldásban bíznak a kabinetnél.

"Végrehajtói szakaszban körülbelül 100 ezer család ügye van, és azt egyelőre nem lehet tudni, hogy közülük hányan élnek majd a családi csődvédelem adta lehetőségekkel" - írták. Az is elképzelhető, hogy változtatni kell a feltételeken. 

A kilakoltatás rémével fenyegetettek abban bízhatnak, hogy a decemberi téli moratóriumig már nem jut el ügyük a kilakoltatásig, de tavasszal, ha a téli tiltást feloldják, ismét gondban lehetnek.

Ezt is szeretjük