Felháborító! Bármikor hozzáférhetnek az adataidhoz

Vajon minket is figyelnek?

Az amerikai lehallgatási botrány részletei.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség lehallgathatja az egész világot az erre kialakított adatgyűjtési programjuk alapján - vallotta az amerikai Edward Snowden, a CIA volt alkalmazottja.

A lehallgatási botrány június 7-én robbant ki Amerikában, amikor a 29 éves Snowden egy újságírónak beszámolt arról a tényről, miszerint a Nemzetbiztonsági Ügynökség három telefontársaságot, internetszolgáltatókat és hitelkártyás tranzakciókat is kategorizál - az információt a The Guardian jelentette meg június 5-i számában.

Mit jelent ez?

Az ügynökség az amerikai állampolgárok többségének, tehát körülbelül  300 millió embernek telefonálással kapcsolatos adatait, e-mail forgalmát és a kereséseket is gyűjtötte. A politikusok arra hivatkoznak, hogy 2001. szeptember 11. óta az adatgyűjtés érvényes, és az amerikai elnök, Barack Obama is védelmébe vette a programot. Azzal érvelt, hogy az adatgyűjtés kizárólag a terrortámadások megelőzésére szolgál, nem beszélve arról, hogy a kommunikációs tartalom alapos gyanú és bírói végzés nélkül nem vizsgálható.

Érvek mellette

Az elnök arra is kitért, hogy csak a hívások hosszát és a telefonszámokat rögzítik, ezen kívül pedig a terrortámadások megfékezése érdekében megengedhető az ilyen jellegű enyhe jogsérelem a magánszféra területén.

Ezt a szeptember 11-i terrortámadás után elfogadott Patriot-törvény teszi lehetővé. A jogszabály kimondja, hogy megengedhető a terrorgyanús személyek titkosszolgálati megfigyelése szövetségi bíró engedélyével. Ebbe beletartozik a telefonbeszélgetések, az egyéb kommunikáció, de még a vásárlási szokások megfigyelése is.

Fotókon az elmúlt évek legmegrázóbb merényletei - Csak erős idegzetűeknek!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az amerikai hírszerzés igazgatója, James Clapper elmondása alapján a titkos adatgyűjtésnek köszönhetően két terrortámadást is sikerült megakadályozni 2009-ben, az egyik a New York-i metró, a másik egy dán lapkiadó ellen irányult volna. A dailybeast.com június 12-i információi szerint az orosz titkosszolgálat jelezte Amerika felé a gyanús Tamerlan Carnajev megfigyelését, ám ők nem léptek. Holott a kettős bombatámadást elkövető férfi dagesztáni szélsőségesekkel csetelt.

A kiszivárogtató

A CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség volt alkalmazottja, Edward Snowden szivárogtatta ki az információkat, hiszen úgy véli, hogy az ügynökség által folytatott adatgyűjtés veszélyt jelenthet a demokráciára, és már nem bírta elviselni, hogy a kormány mit művel az emberek magánéletével.

A 29 éves férfi maga kérte kilétének nyilvánosságra hozatalát, de nem szeretne reflektorfénybe kerülni. Miután megosztotta információit a jogvédő bloggerrel, Glenn Greenlanddel, május 20-án Hongkongba repült, és egy szállodában szállt meg. Azért ment éppen Kínába, mert ott elkötelezetten védik a szólásszabadságot. A férfia azt is elmondta, hogy 2009 óta a Nemzetbiztonsági Ügynökség programja kiterjedt Kína lakosaira is. Nem tartja magát sem hősnek, sem árulónak, csak egy szimpla amerikai állampolgárnak.

Lebilincselő képek! Így néz ki a World Trade Center utódja

Nézegess képeket!

Elolvasom

A reakciók

A kiszivárogtató férfi a Booz Allen Hamilton stratégiai és technológiai konzultációs nagyvállalat alkalmazottja volt. A cég elítéli Snowden tettét, szerintük a férfi megsértette a magatartási szabályzatot. Egyébként a Booz Allen bevételének 98%-a kormányzati, 23%-a pedig hírszerzéssel összefüggő megbízásból származott.

Az Európai Parlament is foglalkozott az üggyel június 11-én. Az unió alapjogként tekint a személyes adatok védelmére, állampolgárságtól függetlenül. Aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az amerikaiak az európai emberek adataihoz is hozzáférhetnek.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Az elmúlt években Olaszországban is megsokszorozódtak az adatvédelem megsértésére vonatkozó állampolgári panaszok, például különböző telefonos marketingszolgáltatások révén jutottak hozzá emberek adataihoz, vagy a munkahelyeken felállított kamerák is sértik a jogokat. Az amerikaiak alapvetően hősként tekintenek Snowdenre, és nem ítélik el, amit tett. Számukra fontosabb a magánszférájuk biztonsága és védelme.

Ezt is szeretjük