Nem volt átlagos az időjárás idén novemberben: te érzékelted?

Az idei volt az egyik legmelegebb november a kontinensen.

trees-1789120
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei volt az ötödik legmelegebb november a kontinensen, miután 2022 nyara, valamint októbere is a legmelegebb volt Európa történetében, a felszíni levegő-hőmérséklet csaknem 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát - közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus.

A klímaváltozást figyelő szolgálatuk (C3S) jelentése szerint Európa 2022-ben a harmadik legmelegebb őszét élte át. A szokásosnál egy fokkal volt magasabb a hőmérséklet.

Novemberben Európa nagy részén átlag feletti hőmérséklet volt tapasztalható, különösen a kontinens észak-nyugati részén. Az Egyesült Királyságban az 1884-ig visszanyúló adatok szerint az idei volt a harmadik legmelegebb ősz. Az ideinél melegebb ősz csak 2006-ban és 2011-ben volt a brit szigeteken.

Az őszi hőmérséklet Európa déli részén, különösen Délnyugat-Franciaországban volt magasabb az átlagosnál, ugyanakkor Grönland szezonális átlaghőmérséklete is jóval meghaladta a korábbi évek adatait - emelték ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

A jelentés szerint az Északi-sarkvidék tengeri jégtakarójának kiterjedése három százalékkal maradt el az átlagostól. Ez a mérések kezdete óta a nyolcadik legalacsonyabb novemberi érték. Az Antarktisz tengeri jegének kiterjedése novemberben 5 százalékkal maradt el az átlagostól, ezzel 2017 óta az ötödik legalacsonyabb értéket mutatta a műholdas adatok alapján - közölték.

Fotók: Pixabay

Melyik fa levelét látod a képen?

Ősszel gyakran rálépsz, de fel is ismered? Nyolc fotót mutatunk lombhullató fák leveleiről.

Ezt is szeretjük