Az 5 legjobb film

Ha jól ki akarod sírni magad

Mindenki életében van olyan időszak, amikor valahogy semmi sem jó. Ilyenkor pedig nincs mit tenni, mint sírni egy nagyot. Hogy mire?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavasz a szerelem ideje. Ámor nyila ilyenkor még azoknak a szívét is eltalálja, akik már régóta magányosan tengették a mindennapjaikat. A nyár pedig következésképpen a szerelmes pároké: ekkor megtelnek velük a parkok, a padok és a kávézók, tele velük a mozi, a bevásárlóközpont és a strand.

Vannak azonban olyanok, akiket Ámor valahogy idén is elkerült, vagy olyanok, akik a napsütés és a természet újjászületése ellenére is boldogtalanok. Vagy olyanok, akik épp mélyponton vannak.

Legyél azonban bármilyen helyzetben, jegyezd meg, hogy nem mindig megoldás a tenni akarás, a szerelem könyörtelen keresése, vagy a mélypontból való erőszakos kijutni akarás. Néha elég, ha csak alaposan kisírod magad. Hogyan? Például a következő öt filmmel.

Könnycsaló szerelmes történet

Ági kedvence: Washington Square

Könnyen meghatódom, ha könyvről vagy filmről van szó. A Forrest Gump például még mindig megríkat, bár már sokszor láttam, és az Ártatlanság kora is mindig könnyeket csal a szemembe. Síráshoz azonban mégis egy másik történetet ajánlanék. Ez pedig nem más, mint a Washington Square című kosztümös szerelmi történet.
A cselekmény egyszerű: a csúnyácska lány szerelmes lesz, ám az apa hozományvadászatot sejt a háttérben, így ennek fényében írja meg végrendeletét, ami hatással lesz lánya egész későbbi életére. Hogy kinek van igaza, nem árulom el, de a végkifejletre következtetni lehet.
Talán sablonosnak tűnik, de a főszereplő, Jennifer Jason Leigh alakítása lehengerlő: tökéletesen játssza a csúnya lányt úgy, hogy mindebben nem a maszkmesternek van a legnagyobb szerepe. Nemkülönben alakít egyébként nagyot Albert Finney sem, aki tökéletes a következetes, szigorú apa szerepében.
A filmet a lengyel származású Agnieszka Holland rendezte - az ő keze alól került ki egyébként a Teljes napfogyatkozás című film is Leonardo DiCaprióval.

Washington Square
1997
Rendezte: Agnieszka Holland
Főszereplők: Jennifer Jason Leigh, Albert Finney.

Megrendítően gyönyörű

Luca kedvence: Táncos a sötétben

Attól a pillanattól kezdve, hogy megnyomtam a Play gombot, egészen a felirat végéig teljes sokkhatás alatt álltam. A film képi megjelenítése egészen furcsa, mintha nagyon kis költségvetéssel kellett volna gazdálkodnia a rendezőnek, miközben olyan érzelmeket generál, amit egész egyszerűen nem lehet megmagyarázni. Nagyjából a film felénél kinyílnak a zsilipek, a film vége felé a kedves pityergés katartikus őrületté változik, a film vége után két órával pedig az őrületet egy egészen furcsa, bizsergető szomorúság és folytonos könnyezés váltja fel.
A főszerepet Björk játssza, aki egy olykor már-már idegesítően naiv, acélgyári emigráns, akit szörnyű szembetegség súlyt - visszafordíthatatlanul vakul. Fiára, a problémákról mit sem sejtő, helyes kisfiúra ugyanez a sors vár, hacsak édesanyja össze nem gyűjt annyi pénzt, ami a fiú szemműtétjét fedezi.
A Björköt körülvevő egyre nagyobb sötétségből furcsa musical kerekedik, melynek zenei alapját Björk csodálatos és hátborzongató hangja adja - ez már önmagában biztosítja a néző hangulatát. A szereplők, a tájak, a színtelenség és az acélgyár egyre hangosabb zaja egyszerre szürreális és magával ragadóan valóságos, melyből a film végére a néző a saját bőrén érzi, hogy milyen a reménytelenség, milyen az igazi kitartás, milyen a valódi szeretet, és milyen az, amikor egész egyszerűen nem bírja abbahagyni a kétségbeesett sírást.

Dancer in the Dark
2000
Rendezte: Lars von Trier
Főszereplők: Björk, Catherine Deneuve, David Morse.

Igaz történet rengeteg könnyel

Juli kedvence: David Gale élete

A sírós filmek nálam nem működnek, tehát a Titanic, a Tövismadarak és társaik nem hatnak meg. Ellenben a különböző, a társadalmi problémákat bemutató, valamint az élet nagy kérdéseit boncolgató profi filmek igen. Kevin Spacey ebből a szempontból a tuti befutó. Az Amerikai szépség után bemutatott David Gale élete című filmben ugyanis hatalmasat alakított, ráadásul maga a történet is mélyen megérintett.
David Gale - Kevin Spacey - egyetemi tanár, aki szakadatlan küzd a halálbüntetés ellen. Egyetemi előadásokat tart, könyveket ír, és felvonulásokat szervez. Ártatlanul halálra ítélt emberek életéért küzd, keresi a kiutat, a bizonyítékokat. Sajnos azonban az esetek túlnyomó többségében nem jár sikerrel. Az élet viszont különös fordulatot tartogat számára: kolléganője megerőszakolásáért és megöléséért várja az ítéletet, ami nem más, mint halálbüntetés. Így kezdődik a film, majd gyorsan visszaugrik az időben, és a cselekmények kezdik magukkal sodorni a nézőt.
Szomorúan kutakodom a neten, de nem találok mást, mint középszintű vagy negatív kritikát e filmmel kapcsolatban. Ám mindennek nem érdemes hinni, legalább egy esélyt ugyanis megér a film. Bár szerintem sokkal többet is...

The Life of David Gale
2003
Rendezte: Alan Parker
Főszereplők: Kevin Spacey, Kate Winslet, Cleo King.

Érzelmek szabadjára engedve

Lilla kedvence: Holt költők társasága

Képes vagyok bármin elérzékenyülni, de ha megindító és egyben jó filmet kell ajánlani, akkor legyen a Holt költők társasága. A történet az '50-es években játszódik, egy meglehetősen konzervatív, elit fiúgimnáziumban, aminek megszokott rendjét gyökeresen borítja fel az új angoltanár, Mr. Keating érkezése azzal, hogy a szabályokhoz igazodás és a szüntelen alkalmazkodás helyett önálló gondolkodásra és "élni" tanítja diákjait. Nem is jó szó, hogy tanítja, inkább csak segít szabadjára engedni azokat az érzéseket, amelyek a 17 éves fiúk lelkivilágát talán alapjaiban határozzák meg. Kérdéses azonban, hogy a nagy eszméknek, és a világ megváltoztatására törekvő gondolatoknak van-e egyáltalán létjogosultságuk - a film végére sajnos az is kiderül, hogy az ilyesfajta illúziók birtoklása, majd elvesztése, pontosabban a ráébredés arra, hogy a realitás és a romantika mennyire távol állnak egymástól, nagyon veszélyes dolog.

A Holt költők társasága szomorkás, de szép és elgondolkodtató film, van benne humor, és igen, néha szentimentális is, de ha mindezekért nem is, a szárnyait próbálgató ifjú színészgeneráció miatt érdemes megnézni.

Dead Poets Society
1989
Rendezte: Peter Weir
Főszereplők: Robin Williams, Ethan Hawke, Robert Sean Leonard.

Ha valóban ki akarod sírni magad

Pálma kedvence: Piaf

Őszinte leszek: annak ellenére, hogy általában kiegyensúlyozott vagyok, ahogy múlnak az évek, egyre szentimentálisabbnak érzem magam. Az, hogy a Született Feleségek azon jelenetén is könnyekig meghatódtam, amelyben Lynette rátalál az eszméletlenül fekvő férjére a pizzázójukban, már meg sem lep, ahogy azon se csodálkozom, hogy egy hitelreklámot képes vagyok végigbőgni, ha szép a történet, és szép zene szól mellé.
Na de hogy egy filmen ötször törjek ki könnyekben, majd az utolsó fél órát végigbőgjem több tucatnyi zsepi elhasználásával, az már sok. Márpedig a tavaly elkészült, Edith Piaf életéről szóló film ezt tette velem annak ellenére, hogy a film előtt túl sokat nem tudtam az énekesnőről, és hogy kifejezetten tartózkodom a francia filmektől.
A Piaf azonban egy remekmű.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nemcsak azért, mert képes bárkit megsiratni, hanem mert olyan eszközökkel él, amelyek tipikusan az európai filmek sajátjai: nyers, nem köntörfalaz, nem kelt illúziókat, ugyanakkor elemi erővel képes hatni a nézőre úgy, hogy az egyszerűen észre sem veszi, hogy melyik volt az a pillanat, amikor azonosult a főszereplővel, és melyik volt az, amikor az első zsebkendőt elővette...
A Piaf remekmű, és ezt nem lehet elégszer elmondani. De talán nem is kell. Egyszerűen csak meg kell nézni.

La Môme
2007
Rendezte: Olivier Dahan
Főszereplők: Marion Cotillard, Sylvie Testud, Clotilde Courau.
Ezt is szeretjük