15 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz
Van néhány olyan film, amit egyszerűen mindenkinek látnia kell!

Dia

A John Malkovich-menet - Being John MalkovichCraig tehetséges bábművész volt, mára viszont senki sem kíváncsi a művészetére. A kényszerű helyzetben állást vállal a cégnél, melynek irodája az egyik manhattani felhőkarcolóban van. Egy napon különös rejtekajtóra bukkan, melyen keresztül egyenesen a hollywoodi sztár, John Malkovich agyába jut.Kapcsolódó címke:Film »

A John Malkovich-menet - Being John Malkovich

Craig tehetséges bábművész volt, mára viszont senki sem kíváncsi a művészetére. A kényszerű helyzetben állást vállal a cégnél, melynek irodája az egyik manhattani felhőkarcolóban van. Egy napon különös rejtekajtóra bukkan, melyen keresztül egyenesen a hollywoodi sztár, John Malkovich agyába jut.

Kapcsolódó címke:
Film »

Dia

Harcosok klubja - Fight ClubAmerika nagyvárosainak pincéiben egy titkos szervezet működik: ha egy éjjel az utca összes nyilvános telefonja összetörik, ők jártak ott. Ha egy köztéri szobor óriás fémgömbje legurul talapzatáról, az az ő művük. Ha egy elegáns bank parkolójának összes autóját rettentően összerondítják a galambok - az sem véletlen. Pedig az egészet csak két túlzottan unatkozó jóbarát találta ki - stresszoldóként.

Harcosok klubja - Fight Club

Amerika nagyvárosainak pincéiben egy titkos szervezet működik: ha egy éjjel az utca összes nyilvános telefonja összetörik, ők jártak ott. Ha egy köztéri szobor óriás fémgömbje legurul talapzatáról, az az ő művük. Ha egy elegáns bank parkolójának összes autóját rettentően összerondítják a galambok - az sem véletlen. Pedig az egészet csak két túlzottan unatkozó jóbarát találta ki - stresszoldóként.

Dia

Schmidt története - About SchmidtWarren R. Schmidt biztosítási ügynök a teljes összeomlás szélére kerül, amikor nyugdíjazzák, és a feleségét is holtan találja, akiről utólag kell megtudnia, hogy évek óta viszonyt folytatott a legjobb barátjával. Nem bírja tovább, és elutazik lányához, Jeannie-hez, aki épp esküvőre készül. Érkezése tornádóként hat, az öreg Schmidt ugyanis mindenbe beleszól...

Schmidt története - About Schmidt

Warren R. Schmidt biztosítási ügynök a teljes összeomlás szélére kerül, amikor nyugdíjazzák, és a feleségét is holtan találja, akiről utólag kell megtudnia, hogy évek óta viszonyt folytatott a legjobb barátjával. Nem bírja tovább, és elutazik lányához, Jeannie-hez, aki épp esküvőre készül. Érkezése tornádóként hat, az öreg Schmidt ugyanis mindenbe beleszól...

Dia

Fargo - FargoHó borította kisváros fent az amerikai-kanadai határon. A helyi autókereskedő eredeti ötlettel akarja egyenesbe hozni zűrös pénzügyeit: két piti csirkefogóval elraboltatja feleségét, hogy váltságdíjat zsarolhasson ki apósától. Az emberrablók azonban csak úgy mellékesen agyoncsapják túszukat. A komikus alaphelyzet véres tragédiába fordul - és az egészet az áldott állapotban lévő helyi seriffnőnek kell felgöngyölítenie.

Fargo - Fargo

Hó borította kisváros fent az amerikai-kanadai határon. A helyi autókereskedő eredeti ötlettel akarja egyenesbe hozni zűrös pénzügyeit: két piti csirkefogóval elraboltatja feleségét, hogy váltságdíjat zsarolhasson ki apósától. Az emberrablók azonban csak úgy mellékesen agyoncsapják túszukat. A komikus alaphelyzet véres tragédiába fordul - és az egészet az áldott állapotban lévő helyi seriffnőnek kell felgöngyölítenie.

Dia

Az elszánt diplomata - The Constant Gardener Észak-Kenyában meggyilkolják Tessa Quayle politikai aktivistát. A nyomok szenvedélyből fakadó, erős felindultságban elkövetett bűntényre utalnak. Az asszony férje, a szelíd természetű Justin, a Brit Kormány-megbízotti Hivatal munkatársa életében először cselekvésre szánja el magát. Lelkiismeret-furdalástól űzve és a felesége hűtlenségéről szóló pletykáktól megrendülten beleveti magát a nyomozásba.

Az elszánt diplomata - The Constant Gardener

Észak-Kenyában meggyilkolják Tessa Quayle politikai aktivistát. A nyomok szenvedélyből fakadó, erős felindultságban elkövetett bűntényre utalnak. Az asszony férje, a szelíd természetű Justin, a Brit Kormány-megbízotti Hivatal munkatársa életében először cselekvésre szánja el magát. Lelkiismeret-furdalástól űzve és a felesége hűtlenségéről szóló pletykáktól megrendülten beleveti magát a nyomozásba.

Dia

Az utolsó skót király - The Last King of ScotlandAz ugandai Idi Amin volt a történelem egyik legveszettebb diktátora. Ellenfelei merényletet kísérelnek meg ellene, melynek során egy skót orvos akaratlanul megmenti a rettegett Amin életét. A hálás, ugyanakkor szeszélyes népvezér emiatt személyes orvosának és legfőbb bizalmasának fogadja a férfit. Dr. Garrigan kezdetben élvezi a kialakult helyzetet, de hamarosan rájön, milyen barbár közelében él.

Az utolsó skót király - The Last King of Scotland

Az ugandai Idi Amin volt a történelem egyik legveszettebb diktátora. Ellenfelei merényletet kísérelnek meg ellene, melynek során egy skót orvos akaratlanul megmenti a rettegett Amin életét. A hálás, ugyanakkor szeszélyes népvezér emiatt személyes orvosának és legfőbb bizalmasának fogadja a férfit. Dr. Garrigan kezdetben élvezi a kialakult helyzetet, de hamarosan rájön, milyen barbár közelében él.

Dia

Bábel - BabelFegyverlövés dörren a marokkói sivatagban. Ez indítja el egy amerikai turistapár küzdelmét a túlélésért, és köti őket a világ másik három pontján lévő emberekhez. Két marokkói fiúhoz, akik akaratlanul bűnözőkké válnak, egy dadushoz, aki két amerikai gyermeket igyekszik átcsempészni a mexikói határon, valamint a siket, problémás japán tinédzser apjához, akit a rendőrség köröz.

Bábel - Babel

Fegyverlövés dörren a marokkói sivatagban. Ez indítja el egy amerikai turistapár küzdelmét a túlélésért, és köti őket a világ másik három pontján lévő emberekhez. Két marokkói fiúhoz, akik akaratlanul bűnözőkké válnak, egy dadushoz, aki két amerikai gyermeket igyekszik átcsempészni a mexikói határon, valamint a siket, problémás japán tinédzser apjához, akit a rendőrség köröz.

Dia

Túl a barátságon - Brokeback MountainEnnis Del Mar és Jack Twist először egy hajnalon találkoznak, Joe Aguirre birtokán. Amikor Aguirre pásztorként alkalmazza őket, egymásra találnak a barátságban, majd egy ennél is mélyebb kapcsolatban. Nyár végén azonban elválnak útjaik. Négy év telik el, amikor Ennis képeslapot kap Jacktől. A találkozásnál egy pillanat alatt világossá válik, hogy az eltelt idő csak erősítette a kettőjüket összekötő szálakat.

Túl a barátságon - Brokeback Mountain

Ennis Del Mar és Jack Twist először egy hajnalon találkoznak, Joe Aguirre birtokán. Amikor Aguirre pásztorként alkalmazza őket, egymásra találnak a barátságban, majd egy ennél is mélyebb kapcsolatban. Nyár végén azonban elválnak útjaik. Négy év telik el, amikor Ennis képeslapot kap Jacktől. A találkozásnál egy pillanat alatt világossá válik, hogy az eltelt idő csak erősítette a kettőjüket összekötő szálakat.

Dia

Hetedik - Se7enA lélegzetelállítóan izgalmas krimi-thriller helyszíne New York vigasztalan, szürke és nyirkos betonrengetege, ahol őrült sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A férfi a Bibliában megírt hét halálos bűn lajstromát követve szedi áldozatait, míg üldözői, a nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs William Somerset nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony újonc, David Mills megpróbálják megakadályozni beteg terve végrehajtásában.

Hetedik - Se7en

A lélegzetelállítóan izgalmas krimi-thriller helyszíne New York vigasztalan, szürke és nyirkos betonrengetege, ahol őrült sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A férfi a Bibliában megírt hét halálos bűn lajstromát követve szedi áldozatait, míg üldözői, a nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs William Somerset nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony újonc, David Mills megpróbálják megakadályozni beteg terve végrehajtásában.

Dia

A faun labirintusa - El laberinto del faunoSpanyolország, 1944. A polgárháború véget ért, de a hegyekben még harcolnak a gerillák. Carmen kislányával, Oféliával új férjéhez, a hideg, kegyetlen Vidal kapitányhoz költözik, aki Franco seregében szolgál. Ofélia nem szenvedheti új életét, így a ház mögött felfedezett rejtélyes labirintusba menekül. Pán, egy mesebeli figura meggyőzi, hogy egy mágikus királyság rég elveszett hercegnője.

A faun labirintusa - El laberinto del fauno

Spanyolország, 1944. A polgárháború véget ért, de a hegyekben még harcolnak a gerillák. Carmen kislányával, Oféliával új férjéhez, a hideg, kegyetlen Vidal kapitányhoz költözik, aki Franco seregében szolgál. Ofélia nem szenvedheti új életét, így a ház mögött felfedezett rejtélyes labirintusba menekül. Pán, egy mesebeli figura meggyőzi, hogy egy mágikus királyság rég elveszett hercegnője.

Dia

A zongorista - The Pianist1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. Az egyre növekvő náci fenyegetés miatt hamarosan menekülniük kell Varsóból, Wladyslaw azonban nem akarja elhagyni a várost. Miközben szerelmével megpróbálnak pénzt keresni, hogy eltartsák a családot, a körülmények egyre rosszabbra fordulnak. Mindenkit deportálnak - kivéve Wladyslawot.

A zongorista - The Pianist

1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. Az egyre növekvő náci fenyegetés miatt hamarosan menekülniük kell Varsóból, Wladyslaw azonban nem akarja elhagyni a várost. Miközben szerelmével megpróbálnak pénzt keresni, hogy eltartsák a családot, a körülmények egyre rosszabbra fordulnak. Mindenkit deportálnak - kivéve Wladyslawot.

Dia

A család kicsi kincse - Little Miss SunshineOlive felmenői bolondok és bogarasak. A kislány apja, Richard a világ legpechesebb karrier-tanácsadója, Frank nagybácsi irodalomtanár, aki sikertelenül próbálta elcsábítani egyik fiútanítványát, bátyja, Dwayne hallgatási fogadalmat tett, a nagypapa pedig kábítószerfüggő. A sors úgy hozza, hogy a sok fura figura kisbusszal indul a napfényes Kaliforniába, hogy Olive részt vegyen A család kicsi kincse című vetélkedőn.

A család kicsi kincse - Little Miss Sunshine

Olive felmenői bolondok és bogarasak. A kislány apja, Richard a világ legpechesebb karrier-tanácsadója, Frank nagybácsi irodalomtanár, aki sikertelenül próbálta elcsábítani egyik fiútanítványát, bátyja, Dwayne hallgatási fogadalmat tett, a nagypapa pedig kábítószerfüggő. A sors úgy hozza, hogy a sok fura figura kisbusszal indul a napfényes Kaliforniába, hogy Olive részt vegyen A család kicsi kincse című vetélkedőn.

Dia

Ütközések - CrashEgy brentwoodi háziasszony és férje, az államügyész. Egy perzsa boltos. Két rendőrnyomozó, akik mellesleg szeretők is. Egy színes bőrű filmrendező és felesége. Egy mexikói lakatos. Két autótolvaj. Egy újonc zsaru. Egy középkorú koreai házaspár. Mind Los Angelesben élnek, és az elkövetkező 36 óra során sorsuk elkerülhetetlenül ütközik egymással.

Ütközések - Crash

Egy brentwoodi háziasszony és férje, az államügyész. Egy perzsa boltos. Két rendőrnyomozó, akik mellesleg szeretők is. Egy színes bőrű filmrendező és felesége. Egy mexikói lakatos. Két autótolvaj. Egy újonc zsaru. Egy középkorú koreai házaspár. Mind Los Angelesben élnek, és az elkövetkező 36 óra során sorsuk elkerülhetetlenül ütközik egymással.

Dia

A tégla - The DepartedA cselekmény Dél-Bostonban játszódik, ahol Massachusetts állam rendőrsége felveszi a várost uraló szervezett bűnszövetkezet elleni kemény harcot. A cél, hogy belső aknamunka árán letaszítsák trónjáról a teljhatalmú maffiavezért, Frank Costellót. A Dél-Bostonban felcseperedett fiatal újoncra, Billy Costiganre esik a választás, hogy beépüljön a Costello vezette maffiába.

A tégla - The Departed

A cselekmény Dél-Bostonban játszódik, ahol Massachusetts állam rendőrsége felveszi a várost uraló szervezett bűnszövetkezet elleni kemény harcot. A cél, hogy belső aknamunka árán letaszítsák trónjáról a teljhatalmú maffiavezért, Frank Costellót. A Dél-Bostonban felcseperedett fiatal újoncra, Billy Costiganre esik a választás, hogy beépüljön a Costello vezette maffiába.

Dia

A tökéletes trükk - The PrestigeA bűvészek a múlt századforduló Londonjának legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben. A feltűnő és kifinomult Robert Angier a közönség kedvence. A kissé egyszerű Alfred Borden viszont igazi géniusz, de nem tudja lebilincselni nézőközönségét. Eleinte barátsággal és tisztelettel viseltetnek egymás iránt, de mikor a nagy mutatványuk rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak.

A tökéletes trükk - The Prestige

A bűvészek a múlt századforduló Londonjának legnagyobb sztárjai. Két fiatal varázsló van feljövőben. A feltűnő és kifinomult Robert Angier a közönség kedvence. A kissé egyszerű Alfred Borden viszont igazi géniusz, de nem tudja lebilincselni nézőközönségét. Eleinte barátsággal és tisztelettel viseltetnek egymás iránt, de mikor a nagy mutatványuk rosszul sül el, egy életre ellenséggé válnak.
Ezt is szeretjük
Szerző: Mondovics Pálma
Fotó: