Ez volt a világ leghosszabb villámja: több száz kilométerre elnyúlt

Világrekordot döntött az elképesztően hosszú villám.

villám
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Főként a nyári heves záporok és zivatarok idején lehet rengeteg villámot látni, ám ezek valószínűleg a közelében sincsenek annak a hatalmas fénycsóvának, ami nemrég hivatalosan is a világ leghosszabbja lett.

Az elképesztő villámot 2020 áprilisában észlelték, és három amerikai állam, Mississippi, Louisiana és Texas felett nyúlt el. A mérések szerint 768 km-es hosszúságú volt, ezzel pedig rekordot állított fel. 

A villámok rekorderei

A két évvel ezelőtt tapasztalt villám egy 2018-as, Brazíliában észlelt fénycsóvát taszított le a trónról, ami 709 kilométeres volt. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) hozzátette, hogy egy másik rekord is született 2020-ban: az Uruguayban és Argentínában rögzített villámlás szintén új időcsúcsot állított fel 17,1 másodperccel, ugyanis a korábbi rekord 16,7 másodperc volt. Randall Cerveny professzor és a WMO munkatársa szerint ezek rendkívüli rekordok a villámok világából, majd azt is hozzátette, hogy az űralapú villámérzékelési technológia fejlődésének köszönhetően valószínűleg léteznek nagyobb szélsőségek is, és valószínűleg a jövőben is rögzítésre kerülnek majd. A villámok felhőtől felhőig tartottak, és több száz méterre voltak a talajtól, így szerencsére az emberekre nem jelentettek veszélyt. 

Bámulatos képek készültek a villámokról

Elképesztő látvány, ahogy a vihar fényei megvilágítják a felhőkarcolókat.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük