Mi volt ez az óriási gép Budapest felett? Félelmetes látvány volt az égen a Graf Zeppelin

Így nézett ki, amikor áthaladt a hatalmas léghajó Budapest felett 93 évvel ezelőtt.

Léghajó Budapest felett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság, amikor igencsak sűrű a légi forgalom, az embereknek már olyan természetes az égi járművek jelenléte, mint az autóké. 93 évvel ezelőtt ez még nem volt így, ezért nem csoda, hogy amikor a Graf Zeppelin megjelent a főváros felett, mindenki fotózott, aki csak tehette. A léghajó, ami Budapest légterén is áthaladt, annyira hatalmas és látványos volt, hogy arra még a maiak is felkapnák a fejüket.

Az LZ 127 lajstromszámú német gép 1928 szeptemberétől kilenc éven át működött, ezzel a járműcsalád leghasznosabb tagjává vált. Utas- és csomagszállításra is alkalmazták. A merev szerkezetű léghajónak összesen 590 útja volt, melyek során közel kétmillió kilométert tett meg. Megkerülte a Földet, eljutott az Antarktiszra, 136 alkalommal repülte át az Atlanti-óceánt. 1937. június 18-án tette meg utolsó útját, majd három évvel később alumíniumötvözet szerkezetét beolvasztották.

Léghajó Budapest felett

1931. március 29-én a Graf Zeppelin útba ejtette hazánkat, és Budapesten le is szállt, mielőtt folytatta volna útját. A Magyarország című napilap előző esti száma így tudósított az eseményről: „A Zeppelin ma este 9 óra 36 perckor startol Friedrichshafenból Budapest felé. Az óriás léghajó és rajta lapunk megbízásából Karinthy Frigyes lassú éjjeli menetben teszi meg az 1100 kilométeres utat.” Nézd meg, milyen lebilincselő képek készültek 93 éve a jeles napon!

Melyik teret látod ezen az 1933-ban készült fotón? Ismerd fel Budapest ikonikus részeit!

A tősgyökeres pestieknek tudniuk kell!

Elolvasom

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük