Lassú, lefagy, szaggat: így duplázd meg a számítógéped sebességét

A problémás PC nem kiált feltétlenül szervizért: van, amit te is megtehetsz a gyorsításért.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki rendszeres számítógép-használó, esetleg munkaeszköze is a gép, biztos nemegyszer szembesült már azzal, hogy valaha villámgyors készüléke olykor képes csigatempóra lassulni, persze rendszerint épp akkor, amikor sietni kellene.

Ha a Windows betöltésére még a szokásosnál is többet kell várnod, az asztal ikonjai szinte egyesével kúsznak be, az ablakok is csak hosszú percek múlva bukkannak föl, nem beszélve az oldalak betöltéséről, akkor kezdhetsz gyanakodni.

A természetellenes lassulás jele az is, ha befagynak a videók, illetve túlzottan elhúzódik egy alapvetően gyors telepítés.

Mielőtt azonban szerelőhöz rohannál az elkényelmesedett masinával, nyugodtan kipróbálhatsz néhány otthoni, csináld magad praktikát akár, laikusként is. Ha már ezek is csődöt mondtak, akkor érdemes felkeresni a számítógépes szakembert.

Frissíts!

Könnyen belassulhat a géped, ha kinyomod az időnként befutó frissítési ajánlatokat. Persze, nem kell minden üzenetet leokéznod, de a Windows és a böngésződ időről időre igényli az újratöltést.

A Windows-frissítések üzenetei ugyanis nem véletlenül futnak be: a gyártók folyamatosan dolgoznak a szoftverek javításán, mert bizony előfordulhatnak hibák vagy biztonsági rések, amelyek galibát okozhatnak használat közben, de olyan újítások is bekerülnek ilyenkor a friss verzióba, amelyek a jobb vagy gyorsabb működést célozzák, ezért sose hagyd ki az automatikus frissítések telepítését.

Keresd a Vezérlőpult menüjében a Rendszer és biztonság fül alatt a Windows Update-et, és megtudod, hány frissítésfigyelmeztetés gyűlt össze eddig, amit figyelmen kívül hagytál!

Szabadulj meg az ideiglenes fájloktól!

A rendszerkarbantartás része, hogy időnként felkutatod és törlöd az ideiglenes állományokat, amelyek egyébként a netes böngészés kényelmét szolgálják.

Böngészéskor a géped az utoljára megtekintett oldal adatai helyett csaknem a teljes weblap tartalmát tárolja, ami teljesen felesleges, ráadásul a sebességet is csökkenti. A Temporary Internet Files mappában találod az ideiglenes fájlokat, amiktől megszabadulhatsz, ha a Vezérlőpulton keresztül megkeresed a Böngészési előzményeket, és az Ideiglenesen letöltött fájlok csoportjában a törlésre kattintasz.

Minden programot kihasználsz?

Hányszor fordult elő veled, hogy itt-ott rábukkantál egy-egy hasznosnak tűnő programra vagy alkalmazásra, néhány napig örültél neki, majd soha többé nem nyitottad meg? Ha bepillantasz a programok közé, biztosan te is belefutsz olyanba, amit letöltöttél ugyan, de mára csak a helyet foglalja a gépeden. Keresd a Vezérlőpultban a Programok telepítése és törlése ikont, és szabadulj meg a hasztalanoktól. Alaposan megtisztíthatod a gépedet a felesleges adatoktól és lomoktól, ha letöltöd az ingyenesen elérhető CCleaner szoftvert, ami átvizsgálja a Windows, a Firefox vagy az Internet Explorer, valamint a regisztrációs adatbázis adatait is.

Tisztíts belül is!

Nemcsak a virtuális lomok okozhatnak galibát, a levegőben szálló por is veszélyeztetheti a gépedet. Megtelepedve az alkatrészeken ugyanis nemcsak lassulást, de túlmelegedést is eredményezhet.

Szervizre is bízhatod a tisztítást, de akár otthon is nekigyürkőzhetsz a feladatnak: szereld le a számítógépet védő borítólapot, majd fújd át a finom kütyüket egy speciális tisztítóspray-vel, amely sűrített levegőt tartalmaz - ezzel a billentyűzetet is nyugodtan áttisztíthatod.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Legyen profi a vírusirtód!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a vírusvédelmet: a kártevőktől ugyanis brutális módon belassulhat a PC-d, de ennél persze nagyobb veszélyeket is rejtenek. Tarts heti egyszer alapos vírusellenőrzést, de arra is figyelj, hogy jó minőségű, rendszeresen frissített verziót használj. Fontos, hogy olyan szoftvert válassz, amely csak minimális erőforrásokat igényel, nem terheli le a gépedet. Vannak megbízható ingyenes vírusirtó programok is, ha nem szeretnél nagyobb összeget kiadni rá. Próbáld ki a Norton, Eset vagy McAfee valamelyikét.

Ezt is szeretjük