Kifizetheti az albérleted és a rezsid a kormány - Íme, az új támogatás
Orbán Viktor rendeletben garantálná a mobil munkavállalók támogatását. Nettó 60 ezer a tét.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormányzati portálon már olvasható az a rendelettervezet, amely a minimálbér összegéig támogatná azokat a munkavállalókat, akik lakhelyüktől több mint száz kilométerre vállalnak munkát, és havi jövedelmük nem haladja meg a minimálbér 200%-át, vagyis a nettó 120 ezer forintot.

A támogatás mértéke legfeljebb a mindenkori minimálbér lenne. A támogatást másfél évig folyósítanák, a pénzt az első hat hónapban a bérleti díjra és a közüzemi díjakra - víz- és csatornadíj, áram, fűtés - egyaránt fordíthatná a dolgozó, a második hat hónapban kizárólag a bérleti díjak kifizetését, a harmadik hat hónapban pedig kizárólag a közüzemi díjak kifizetését támogatnák.

Három hónapig kell állást keresni hozzá

A támogatást a fentiek mellett az vehetné igénybe, akit a munkaügyi központ legalább három hónapja álláskeresőként tart nyilván, és akinek az utolsó munkahelye nem a munkavégzés helye szerinti adott településen, továbbá nem annál a foglalkoztatónál volt, amellyel munkaviszonyt létesít.

A támogatást emellett csak az kaphatná meg, aki a kérelem időpontjában más jogcímen lakhatási vagy közüzemi támogatásban nem részesül, és a támogatás időtartama alatt nem éri el a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt.

Öt nappal előtte kellene kérni

Feltétel lenne még, hogy az illető a lakhatási támogatás segítségével létrejövő munkaviszonya - minimum heti 20 óra - keretében rendszeres jövedelemmel rendelkezzen, és a munkába lépést megelőzően legalább öt munkanappal kérje a támogatás megállapítását, valamint, hogy érvényesen munkaszerződéssel tudja - előzetesen - igazolni a foglalkoztatás létrejöttét, amely munkaszerződés tartalmazza a munkavégzés helyét is.

Mint a dokumentumból kiderül, ez egyelőre csak egy tervezet, ami augusztus 28-ig véleményezhető, csak ezután dönt róla a kormány.

Ezt is szeretjük