Felháborító! Emiatt kaphatsz 150 ezer forint bírságot
Jobb, ha betartod a szabályokat
Az önkormányzatok újra rendeleteket hozhatnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden egyes önkormányzat külön rendelkezhet arról, hogy milyen szabályok vonatkozzanak a közösségi együttélésre.

Ha például külön tábla tiltja a kutyák tóban fürdetését, és valamelyik mégis belemegy a vízbe, akkor akár 150 ezer forintos bírsággal is sújtható a gazda.

Az önkormányzatok jogköre

Az, hogy milyen szabályok vonatkoznak a kutyasétáltatásra, önkormányzatoktól függ, és akár 150 ezer forint bírságot is kiszabhat az őr, ha a gazda nem tartja be az adott rendelkezést. A helyi rendeletek megszabhatják, hogy fürödhet-e a kutya a tóban, vagy kell-e szájkosár a közparkokban.

A területi szabályozásokra idén kaptak újra lehetőséget az önkormányzatok, és akár olyan esetért is büntethetnek, ami alapvetően még csak nem is szabálysértés.

Az Alkotmánybíróság korábban nem értett egyet az önkormányzatok jogkörének növelésével, hiszen a bírságokból beszedett összegek mind az ő zsebüket tömik. Jelenleg azonban megint szinte korlátlanul hozhatnak rendeleteket.

Ezenkívül nemcsak az önkormányzat, hanem akár egy társasház szabályzata is előírhatja például, hogy az ebet liftben és az épület területén csak szájkosárral lehet vezetni, és olyan is előfordul, hogy meghatározzák a háztömbben vagy a háztartásokban tartott állatok számát.

Éppen emiatt figyelni kell például a kirakott táblákat, mert általában jelzik a tiltásokat. Mindazonáltal, ha az ember érintett az ügyben, akkor jobb, ha követi a helyi önkormányzat honlapját, mert, ha nincs kihelyezve tábla, akkor is megbírságolhatnak.

Egyéb szabályozások

A idén bevezetett kötelező chip mellett már tavaly augusztus 1-től tilos a kutyák fülének csonkítása, és a farkuk kurtítására is csak hétnapos korukig van lehetőség. Ezenkívül a kölyköket kötelező nyolchetes korukig az anyjukkal tartani.

Az állattartás területére vonatkozó szabályok értelmében egy maximum 20 kilós kutyát minimum 10, a 20-40 kilós kutyát 15, az ennél nagyobb kutyát pedig minimum 20 négyzetméteren lehet csak tartani. Emellett egy nagytestű kutyát például nyolc méteres vagy nagyobb lánccal, illetve kötéllel lehet csak megkötni.

Nem kell mindent elhinni

Megeshet az is, hogy mások visszaélnek mindezzel. A II. kerületi önkormányzathoz tartozó egyik parkban például egy őr nemrég igen előzékenyen felhívta a kutyások figyelmét arra, hogy pár nap múlva szigorodnak a szabályok, és a kutyák nem sétálhatnak póráz nélkül, nem léphetnek a fűre, sőt, a 40 centiméternél magasabb állatokra kötelező szájkosarat tenni. Nyilvánvaló, hogy a kutyások körében ez nem kis felháborodást keltett. Miután a II. kerületi önkormányzatnál kerek szemekkel néztek, kiderült, hogy senki nem tudott semmiről, nincs semmiféle rendelet vagy új szabályzat. A helyzet változatlan, csak valószínűleg a park egyik kertészét zavarta a kutyák jelenléte.

Amit központilag bevezettek

A négy hónapnál idősebb kutyákat 2013. január 1-től kötelező egyedi azonosítóval ellátni, melynek számát egy központi elektronikus adatbázisban kezeli az állatorvos. Ehhez az azonosítót regisztrálni kell. Ennek leolvasása után a kutya és a gazda minden adata megjelenik. Ezért maximum 3500 forintot kérhetnek, amibe beletartozik a beültetés, maga az eszköz és a regisztráció is.

Ennek ellenére a II. kerületi önkormányzat 2012 év végén ebösszeírásra kötelezte a helyi gazdákat, amit kizárólag az önkormányzati honlapról, illetve újságból tudhatott meg a gazda. Lényegében ennek nem sok értelme volt a központilag kötelezően bevezetett egyedi azonosító bevezetése után, mert ugyanazokat az adatokat kérték el, mint amelyek a chip regisztrációjához kellenek.

Ezt is szeretjük