Mit tesz a kutya, ha sír a gazda? Érdekes kísérletben vizsgálták empátiájukat

Lassie-hatásnak nevezik a kutyák ezen reakcióját.

kutya2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elég belenézni egy kutya szemébe, az ember felé mélységes érzelmek áradnak. A szereteté, a hűségé, a bizalomé, az örök barátságé. Figyelik, értik a gazdájuk érzelmeit, képesek vele együtt érezni, és segíteni akarnak neki. 

Erre mutatott rá egy érdekes kísérlet is, amit a John Hopkins Egyetemen végeztek, Emily Sanford vezetésével.

Ha sír a gazda, a kutya így viselkedik

Korábbi tanulmányokban is megállapították, hogy a kutyák nagyon érzékenyek az emberi sírásra. Sanford és csapata górcső alá vették a kutyák empátiájának működését: azt szerették volna kideríteni, hogy a gazda sírása cselekvésre ösztönzi-e a kutyát.

34 kutya bevonásával végeztek vizsgálatot, különböző fajtájú és méretű kutyákkal. Gazdáikat áttetsző ajtó mögé ültették, és azt kérték tőlük, hogy imitáljanak sírást, zümmögjenek, vagy énekeljenek egy dalocskát. A videó bemutatja, mi történt.

- Azt találtuk, hogy a kutyák nemcsak értik a gazdájuk figyelmét, hanem, ha a kutya tud egy módot, hogyan segíthetne neki, akkor bármit megtesz, hogy ezt véghez is vigye - mondta el Emily Sanford.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutyák, ha a gazdájuk sírt, háromszor olyan gyakran nyitották gazdáikra az ajtót, mint az egyéb hangok kiadásakor. Ez a Lassie-hatás. A videó bemutatja, miként zajlott a kísérlet.

A kutatók azt is megnézték, milyen a kutyák stresszhormonszintje a kísérlet alatt. Azoké a kutyáké, akik a gazdáik segítségére siettek, alacsonyabb szintű volt, akik azonban nem, azoknál magasabb értéket mértek. Ennek oka, hogy az a kutya, amelyiknek volt lehetősége vagy képessége a segítségnyújtásra, kevésbé stresszelt, mint amelyik csak szeretett volna segíteni, de nem tudott.

Tehát, ha a kutya nem reagál látványosan a sírásra, az nem azt jelenti, hogy a gazda-kutya viszony nem tökéletes, hanem, hogy a kutya nem tudja, hogy mit tehetne, és emiatt kétségbeesik.

Ezt is szeretjük