Mit tesz a kutya, ha sír a gazda? Érdekes kísérletben vizsgálták empátiájukat

Lassie-hatásnak nevezik a kutyák ezen reakcióját.

kutya2

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elég belenézni egy kutya szemébe, az ember felé mélységes érzelmek áradnak. A szereteté, a hűségé, a bizalomé, az örök barátságé. Figyelik, értik a gazdájuk érzelmeit, képesek vele együtt érezni, és segíteni akarnak neki. 

Erre mutatott rá egy érdekes kísérlet is, amit a John Hopkins Egyetemen végeztek, Emily Sanford vezetésével.

Ha sír a gazda, a kutya így viselkedik

Korábbi tanulmányokban is megállapították, hogy a kutyák nagyon érzékenyek az emberi sírásra. Sanford és csapata górcső alá vették a kutyák empátiájának működését: azt szerették volna kideríteni, hogy a gazda sírása cselekvésre ösztönzi-e a kutyát.

34 kutya bevonásával végeztek vizsgálatot, különböző fajtájú és méretű kutyákkal. Gazdáikat áttetsző ajtó mögé ültették, és azt kérték tőlük, hogy imitáljanak sírást, zümmögjenek, vagy énekeljenek egy dalocskát. A videó bemutatja, mi történt.

- Azt találtuk, hogy a kutyák nemcsak értik a gazdájuk figyelmét, hanem, ha a kutya tud egy módot, hogyan segíthetne neki, akkor bármit megtesz, hogy ezt véghez is vigye - mondta el Emily Sanford.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutyák, ha a gazdájuk sírt, háromszor olyan gyakran nyitották gazdáikra az ajtót, mint az egyéb hangok kiadásakor. Ez a Lassie-hatás. A videó bemutatja, miként zajlott a kísérlet.

A kutatók azt is megnézték, milyen a kutyák stresszhormonszintje a kísérlet alatt. Azoké a kutyáké, akik a gazdáik segítségére siettek, alacsonyabb szintű volt, akik azonban nem, azoknál magasabb értéket mértek. Ennek oka, hogy az a kutya, amelyiknek volt lehetősége vagy képessége a segítségnyújtásra, kevésbé stresszelt, mint amelyik csak szeretett volna segíteni, de nem tudott.

Tehát, ha a kutya nem reagál látványosan a sírásra, az nem azt jelenti, hogy a gazda-kutya viszony nem tökéletes, hanem, hogy a kutya nem tudja, hogy mit tehetne, és emiatt kétségbeesik.

Ezt is szeretjük