Vakságot és halált is okozhat az apró élősködő: állatra és emberre is veszélyes

A kullancsok elleni védelem kifejezetten fontos, hogy megóvjuk saját magunkat és házi kedvencünket az általuk terjesztett súlyos betegségektől.

cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a Fressnapf támogatta.

A tavasz beköszöntével a természet is felélénkül, egyre több fa borul virágba, aminek látványa különleges varázzsal borítja be a kedvenc kirándulóhelyeket.

Korábban ez az időszak nemcsak a kirándulások és a természetjárás szezonja, de a parazitaveszély kezdete is volt, ám ez mára átformálódott. A klímaváltozás következtében sajnos egész éven át számítani kell a kullancsok támadására, a kis élősködők jól alkalmazkodnak a változó időjárási körülményekhez, a hűvösebb nyarakhoz és enyhébb telekhez is. Ráadásul nem elég, ha magunkra figyelünk, a kutyák, cicák ugyanúgy pórul járhatnak, ha fertőzött egyed csípi meg őket, így kedvenceink védelmére egész évben ügyelnünk kell.

Kullancs a házi kedvencben

A kullancscsípés Európa-szerte veszélyt jelent ember és állat számára egyaránt, a hatásos parazitaellenes védelem tehát egész évben kifejezetten fontos, hogy megóvjuk saját magunkat, valamint házi kedvenceinket a kullancsok által terjesztett súlyos betegségektől.

A kullancsok mindenhol előfordulhatnak, ahol van egy kis zöldterület. Tucatnyi fertőző betegség kórokozójának terjesztésében van szerepük, ezek közt vannak olyan mikroorganizmusok, melyek kizárólag emberi megbetegedést okoznak, mások kizárólag valamelyik háziállatfajt betegítik meg.

kullancs-szoveg-ok

Az emberre a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, valamint a Lyme-kór jelent veszélyt, az állatokra pedig a babéziózis, az ehrlichiosis és az anaplazmózis, valamint - ahogy ez ember esetében - a Lyme-kór. 

Lyme-kór a kutyáknál

A Borrelia burgdorferi nevű baktériumot az Ixodes ricinus nevű kullancsfaj hordozza, a fertőzést a vérszívás második-harmadik napján adja át az élősködő a kutyának. A fertőzött kullancsok, miután felkapaszkodtak a házi kedvenc szőrébe, megbújhatnak a nyakörv, kendő, hám és a kutyaruha körül is. Előfordulhat, hogy a Lyme-kór tünetei sem észlelhetők néhány hónapig az eben, csupán a csípés nyoma és piros foltok maradhatnak a bőrön, de ez ugye, ritkán látható. A fertőzés jellemző tüneteként vándorló sántaság léphet fel, minden végtagot körbejárva. A betegség antibiotikummal kezelhető, de sajnos sok esetben a kutya hordozó marad.

Babéziózis

A külső paraziták egy másik, szintén rendkívül veszélyes betegséget is terjesztenek, a babéziózist, mely akár halálos is lehet, főként a kutyákra nézve. Ez az egyik leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség Magyarországon. A betegséget az egysejtű Babézia parazita - Babesia canis - okozza, mely vérszívás közben, a kullancs nyálával kerül az állat szervezetébe, ahol a vörösvértestekben osztódik. A tünetek megjelenése 3 naptól kezdve akár 2-3 hétig is eltarthat, ezért érdemes a kullancs megtalálása után fokozottan figyelni a kutyusokat. Olyan súlyos tünetek jelentkezhetnek, mint magas láz, étvágytalanság, gyengeség, később sárgaság és véres vagy csokoládébarna színű vizelet is előfordulhat. Szövődményként vesekárosodás, idegrendszeri betegségek, bénulás és hasnyálmirigy-gyulladás léphet fel. A beteg kutyák időben végzett szakszerű állatorvosi ellátás híján pár nap alatt elpusztulnak.

szoveg-ok

Ehrlichiosis

A vérzéses kullancslázat az Ehrlichia canis nevű baktérium okozza, főként mediterrán országokban. Ezek a kórokozók a kutyák mellett a macskákra is veszélyesek, és a házi kedvencek fehérvérsejtjeit támadják meg. A fertőzést követően nyolc-húsz nap múlva jelentkeznek az első tünetek. A megbetegedés heveny fázisa nagyfokú bágyadtsággal, a táplálék elutasításával, lázzal, súlyvesztéssel, légszomjjal és hányással kezdődik, de a nyirokcsomók és a lép megnagyobbodását is kitapinthatja az orvos. Súlyos szemészeti problémák is előfordulhatnak, ez rosszabb esetben vaksághoz vezethet.

Anaplazmózis

Ez a betegség is ritkának számít még Magyarországon, a betegség kórokozója az Anaplasma phagocytophilum, ami kutyákra, macskákra, de emberre is veszélyes lehet. Mivel ezt a betegséget is a közönséges kullancs - Ixodes ricinus - terjeszti, csak úgy, mint a Lyme-kórt, a fertőzés gyakran jön létre ez utóbbival együtt, így kettős fertőzöttség alakul ki. A fertőzés és az első tünetek megjelenése között 4 -11 nap telik el. Az állat nem eszik, magas láza van, hányás, hasmenés, vérzések, valamint központi idegrendszeri tünetek figyelhetők meg. Mivel a fertőzés ellen nincs védőoltás, a kórokozó átvitelét hatékony kullancs elleni védelemmel kell megakadályozni.

szoveg-ok-2

Védekezés, megelőzés

A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre is, így egy séta vagy kirándulás után érdemes tüzetesen átvizsgálni az állat testét. A kullancs előszeretettel bújik meg a vérerekkel teli fülekben és a fülkagylóban, de rejtőzhet a nyakörv, hám és ruha alatt is. Az aprócska vérszívók megtaláláshoz sűrű bolhafésűvel lehet a házi kedvenc szőrét átfésülni, sokszor azonban simogatás közben is meg lehet találni a kis vérszívót. Mivel a kutyusok nagyon szeretnek legelészni, a fűszálakon megkapaszkodó kullancs könnyen bejuthat a szájba, ahol pillanatok alatt befúródhat az ínybe. A mancsok és a talppárnák közötti részeken is meg tudnak kapaszkodni, és célszerű a nemi szervek környékét és a végbélnyílást is ellenőrizni.

A megelőzéshez nagyon sokféle készítmény érhető el állatorvosi rendelőkben, illetve állatpatikákban, nyakra cseppenthető készítmények, bolha- és kullancsnyakörvek, spray-k formájában. A biztos védelem érdekében sok esetben célszerű kombinálni a védekezést, hiszen az egyes termékek között vannak olyanok, amelyek csak egy-két hónapig hatásosak.

Így távolítsd el a kullancsot a házi kedvencből!

A kullancs kiszedésének leghatékonyabb módja, csak úgy, mint az embernél, ha kullancscsipeszt használsz az apró parazita ellen. Óvatosan fogd meg az állat bőrét ott, ahol a kullancs belefúródott. Ragadd meg a kullancsot a csipesszel azon a ponton, ahol a kullancs feje a bőrbe fúródott, hogy ne szakadjon be a bőrbe. Gyengéden, de határozott mozdulattal, egyenesen húzd ki a kutya bőréből, ne tekergesd, forgasd vagy rángasd! Előfordulhat, hogy a kullancs feje bent marad a bőrben, ekkor ne piszkáld. A kutya szervezete magától ki fogja lökni azt. A legvégén fertőtlenítsd a kullancscsípés helyét.

Ezért veszélyes a kullancs az emberre nézve

A kullancsok nagyon szívós kis élősködők, megfelelő körülmények között, nedves, magas páratartalmú, árnyékos helyeken táplálék nélkül akár évekig is elélhetnek. Az ember számára azért jelentenek leginkább veszélyt, mert a kullancs váladékaiban kétfajta baktériumot hordoz, mely a két legfontosabb megbetegedést, a kullancsencephalitist - a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást - és a Lyme-kórt okozza. 

Vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás

A kullancsencephalitis a kullancsokban élősködő flavivírusok által terjesztett betegség, mely főként a gyermekekre jelent veszélyt. Az agyvelőgyulladás tünetei általában egy-két hét lappangási idő elteltével jelentkezhetnek, a legtöbbször végtagfájdalom, magas láz, hányinger, émelygés, hányás formájában. Súlyos esetben megbénulhatnak a végtagok és a légzésért felelős izmok is, valamint epilepsziára emlékeztető görcsök következhetnek be. A kullancsencephalitis védőoltással megelőzhető, mely azonban csak abban az esetben biztosít megfelelő védelmet, ha az oltás beadásától bizonyos idő eltelik a védettség kialakulásáig. A védőoltást szabályos időközönként ismételni kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lyme-kór

A Lyme-kórt - vagy más néven borreliózist - a Borrelia burgdorferi nevű, rickettsiával fertőzött, főként a Ixodes ricinus kullancsfajta terjeszti. A kórokozó a kullancs vérszívása során jut be a kullancs által megtámadott szervezetbe. Láz szinte sosem jelentkezik a megfertőződött egyénnél, a csípés helyén megjelenő, kokárdaszerű Lyme-folt viszont árulkodó lehet. A piros, égető érzéssel járó bőrfájdalom mellett étvágytalanság, feltűnő fáradékonyság jelenhet meg. A hosszabb ideig fennálló betegség krónikussá válhat, szövődményként szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi gyulladás lehet a következmény. A változatos tünetek miatt nagyon nehéz lehet a diagnózis. A Lyme-kór elleni védekezés legfőbb módja a kullancscsípés elkerülése, illetve az, hogy a csípés észlelése és a folt megjelenése után azonnal forduljunk orvoshoz.

Hogyan kerüljük el a kullancscsípést?

Kiránduláskor érdemes a nadrágszárat betűrni a zokni alá, az inget vagy pólót pedig a nadrágba. Ha hűvösebb az idő, több réteg ruhával lehet védekezni az élősködők ellen. A rovarriasztó szerek néhány órára nyújtanak megoldást, a kullancs apró mérete és fájdalommentes csípése miatt nehezen észrevehető, ezért a kirándulás után minden testrészre kiterjedően vizsgálatot kell tartani. A háziállatok szőrét minden egyes sétáltatás után érdemes ellenőrizni.

Borító- és ajánlófotók: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük