Még Kínában is téma volt a magyarországi választás: ezt gondolják külföldön
Mit gondolnak külföldön Tarlósról és Bokrosról?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Több külföldi hírügynökség is írt a magyar helyhatósági választásokról. Az APA osztrák hírügynökség szerint a várakozásoknak megfelelő volt az alacsony, 42,79%-os részvételi arány a tegnapi voksoláson.

Harmadszor is a Fidesz győzött

Orbán Viktor miniszterelnöktől a hírügynökség azt a kijelentést idézte, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti választások után a Fidesz harmadszor is győzelmet aratott, Budapesten pedig a kormánypártok több mint kétharmadot szereztek.

Idézte a jelentés Tóbiás József MSZP-elnököt is, aki vasárnap este azt mondta, hogy lezárult az alkuk korszaka az ellenzék soraiban. A Jobbikkal kapcsolatban pedig az APA azt írta, hogy a vidék nagy részén legyőzte a baloldali ellenzéket, és Vona Gábor elnök szerint ez a párt lesz a Fidesz valódi kihívója 2018-ban.

Bokros hiba volt?

Az amerikai AP hírügynökség a Fidesz dominanciáját emelte ki, és úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pártja volt az egyértelmű győztese a választásoknak, hiszen jelöltjei elnyerték a budapesti főpolgármesteri széket, és a 23 legnagyobb város közül 20-ban győzedelmeskedtek.

A spanyol EFE hírügynökség arról írt, hogy a Fidesznek minden megyében és Budapesten is sikerült megőriznie négy évvel ezelőtt szerzett többségét, sőt, a fővárosban kétharmados többséggel kormányozhat majd. Falus Ferenc kálváriáját is felidézte az ügynökség, miszerint Budapesten a baloldal főpolgármester-jelöltje a kampány végén lépett vissza, és emiatt sok szavazója nem vett részt a választáson.

A kínai Hszinhua hírügynökség is abban látta Tarlós nagyarányú sikerének okát, hogy az ellenzéki pártok többsége végül Bokros Lajos mögé sorakozott fel. A brit Financial Times tegnap Miskolcról készített riportot közölt. A lap tudósítója a szélsőjobboldal megerősödéséről értekezett. A városban végül megőrizte pozícióját az addigi polgármester, a fideszes Kriza Ákos.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd; mobilon megjelenő: MTI/Kovács Attila

Ezt is szeretjük