"Bosszúálló és kicsinyes" - Kemény bírálatokat kapott Orbán
A külföldi sajtó Magyarországgal van tele, az alkotmánymódosítást bírálják, elég keményen.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alkotmány negyedik módosítása miatt az elmúlt napokban élesen bírálta a magyar kormányt a külföldi sajtó, kaptunk hideget-meleget, a legdurvábbakat gyűjtöttük össze.

Orbán Viktor, fotó: MTI

Elszigeteltség

Elszigeteltségbe sodródik Magyarország - írta a Handelsblatt című német gazdasági lap, melynek szerzői kifejtették: egyre több európai teszi fel a kérdést, hogy merre tart Magyarország, a válasz pedig az aktuális politikai fejlemények tükrében nem lehet más, mint az, hogy elszigeteltségbe sodródik.
    

A Neue Zürcher Zeitung című svájci lap Orbán missziója című jegyzete szerint a kormány egyik érve az, hogy az 1989-es rendszerváltás után is fogadtak el hasonló módon, kétharmados többséggel törvényeket.

A lap szerint az alkotmánybíróság ilyen megkerülése a jogállami alapelvek megsértését jelenti, és csapást mér a hatalmi ágak elválasztására. Lehetséges, hogy sok alkotmányos rendelkezés tartalmilag megfelel a demokratikus elvárásoknak, problémás azonban, hogy vitatott politikai törekvéseket előszeretettel nyilvánítanak a kétharmaddal élve alkotmányos törvényekké, hogy később már aligha lehessen megváltoztatni azokat

Kim Lane Scheppele, a Princetoni Egyetem jogászprofesszora a Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász The New York Times-blogján megjelent, újabb vendégpublikációjában ködösítésnek nevezte, hogy a magyar kormány pusztán technikainak minősíti az alaptörvénynek a halasztási kérelmek ellenére végrehajtott módosítását.

Szerinte a módosítás erős hatásköröket emelt az alkotmányba, miközben az ezekkel a hatáskörökkel kapcsolatban megígért korlátozásokat alacsonyabb szintű törvényekben hagyta. Scheppele úgy véli, hogy Magyarország szövetségeseinek át kell látniuk ezen, mert mostanra világossá kellett válni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és pártja, a Fidesz nem ismer el korlátozásokat hatalmi törekvéseiben.

Kicsinyesség, bosszúállás

A Mladá Fronta Dnes című liberális cseh lap Orbán győz, a magyarok szenvednek című írásában megállapította, miután az alkotmányt eddig már négyszer módosították, minden jel arra vall, hogy az alaptörvény mégsincs gránitba vésve, mint ahogy azt a Fidesz hangoztatta. A cikkíró szerint a legújabb alkotmánymódosítás a bosszúállás és a kicsinyesség megnyilvánulása, és csak a Fidesz hatalmának a hosszú távú bebiztosítására szolgál.


A konzervatív Die Welt Orbán lerombolja a jogállamiság kultúráját címmel közölt kommentárjában úgy vélte, egy hajlíthatatlan ember akaratát lehet felismerni amögött, ami Magyarországon a Fidesz választási győzelme óta zajlik. A lap szerint ez az akarat arra irányul, hogy a megrázkódtatások során keresztülment ország végre stabilizálódjék. Orbán nem ellenállóbbá teszi országát, hanem veszélyes keményedés felé vezeti, ami pedig túl kemény, az könnyen törik - írta az újság.

A baloldali Frankfurter Rundschau és fővárosi laptársa, a Berliner Zeitung ugyanazt a vezércikket közölte. Az írás szerint a hatalom a modern államokban legfeljebb csak első pillantásra tűnik vulgárisnak, másodjára már a dolgok kényszerítő erejének, logikus következménynek tetszik. 


Hatalom nyers demonstrációja

A magyar parlament döntése azonban második pillantásra is a hatalom nyers demonstrációja, a módosítás tartalma pedig provokáció - olvasható az újságban.

A Der Tagesspiegel Puccs felülről címmel számolt be a módosításról, amelynek a lap szerint az a célja, hogy biztosítsa a kormánypárti világnézet érvényesülését, és minél több hatalmat mentsen át a következő választások utáni időszakra. 


A Spiegel Online Vitatott alkotmánymódosítás: Magyarország búcsúzik a jogállamtól című cikke kiemeli: egy ország Európa közepén feladja a jogállamiság elvét, Magyarország megfosztja hatalmától az Alkotmánybíróságot.

Orbán Viktor masszívan növeli befolyását, a polgári jogokat korlátozzák, és Magyarország így elbúcsúzik az Európát jelentő valamennyi értéktől - írta a német lap.


Az ARD televízió Tagesschau című híradója hírportáljának szerkesztője, Stephan Osvath úgy vélte: a választási reklámokra vonatkozó szabályozás "frontális támadás az ellenzék ellen".

A Der Standard című liberális osztrák napilap úgy látja: Orbán Viktor a klasszikus szalámitaktikával alakítja saját elképzelése szerint a demokráciát, ennek eleme az Alkotmánybíróság hatalmának kurtítása.
   

A gyanút, hogy az igazságszolgáltatásnak és a hatóságoknak a jövőben a hatalom birtokosainak érdekei szerint kell eljárnia, erősíti a külföldiek földvásárlása körüli átláthatatlan jogi helyzet - fogalmazott a szerző, aki az Európai Bizottság, az Európai Néppárt és Magyarország szomszédjainak fellépését sürgette.


Ezt is szeretjük