400 ezer forintért árverezik el Kossuth levelét szombaton
Ritka első kiadású könyvek is kalapács alá kerülnek november 12-én a Krisztina Antikvárium árverésén.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kéziratos Kossuth-levél, három első kiadású Petőfi- és négy Széchenyi-kötet a Krisztina Antikvárium szombati budapesti aukciójának legizgalmasabb darabja – melyeket 2011. november 12-én elárvereznek. Bár az összesen 550 tételes kínálatban még számos különleges, ritka és értékes kiadvány található.

Ritka első kiadású könyvek a Krisztina Antikvárium árverésén

Kossuth levele

"A 48-49-ki szabadság harcz országos muzeumnak ép azért mert országos helye csak is a főváros lehet" - írta Kreith Bélához címzett soraiban Kossuth Lajos. Kreith gróf és felesége, Farnek Janka 1882-től hatalmas anyagot gyűjtött össze egy emlékhely kialakításához. Először vidékre gondoltak, tervüket Kossuthtal is megosztották, aki támogatta azt, de mint írta, fővárosi helyszínnel.

Az összegyűjtött fegyverek, ruhák okmányok, festmények, nyomtatványok, könyvek, végül az "1848-49-iki Emlékek Gyűjteménye és Kossuth Múzeum" néven működött a Városligetben. A levél 400 ezer forintos kikiáltási árat kapott.

Első kiadású Petőfi-kötetek

Földváry Antal, az antikvárium tulajdonosa az aukció csúcsaként említett még az MTI-nek három első kiadású Petőfi-kötetet, ezek egyike a költő 1846. április 23-án megjelent Felhők című versgyűjteménye, amelyet az irodalomtörténet Petőfi lírájának legmodernebb részeként tart nyilván. A helység kalapácsa Petőfi első nyomtatásban megjelent önálló műve 1844-ből. A Tigris és hiéna először 1847-ben jelent meg, noha Petőfi 1845 végén írta a darabot. Petőfitől az első kiadások nagyon ritkák, a tételek 220, 180 és 150 ezer forintos kikiáltása is érzékelteti ezt.

Első kiadású Széchenyi-kötetek

Mind a négy kalapács alá kerülő Széchenyi István-munka is első kiadás, közülük legkevésbé az Eszmetöredékek, különösen a Tisza-völgy rendezését illetőleg című tanulmánnyal lehet találkozni a könyvkereskedelemben, ezért is indul ez a tétel 240 ezer forintról. A további Széchenyi-tételek - a Magyar Academia körül, a Magyar Játékszinrül, valamint az Üdvlelde - 90, 95 és 48 ezer forintos kikiáltási árat kapott.

Kalapács alá kerülnek még

A magyar könyvtörténet egyik legszebb és legritkább könyveként ismeri az irodalom Szerelmey Miklós Balaton albumát. A benne szereplő tíz képet Szerelmey rajzolta. Az album 1851-es első kiadása 260 ezer forinttól licitálható.
Buda 1686-as ostromának korabeli, madártávlati, északi nézetű ábrázolása aquatinta reprodukcióban jelent meg 1853-ban, a nagyméretű lap 160 ezer forinttól szerezhető meg.

Krisztina Antikvárium árverése
Helyszín: Krisztina Antikvárium 1013 Budapest Roham u. 7.
Időpont: 2011. november 12.
Ezt is szeretjük