Hatalmas lehűlés jön! Nagyon rövid időn belül itt lesz az új jégkorszak

Még a te életedben!

A tudósok szerint 2030-ra kellemetlen változások állnak be.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A tudósok szerint 2030-ra kellemetlen változások állnak be.

Míg mostanában mindenhol csak a globális felmelegedésről lehet hallani, a Northumbria Egyetem egyik professzora egy egészen másfajta közelgő jelenségre hívta fel a figyelmet, amit mini jégkorszaknak nevezett.

Az ukrán tudósnő, Valentina Zharkova szerint a félelmetesen hangzó jelenség 2030 környékén következhet be, vagyis 15 éven belül, már a mi életünkben aktuális probléma lehet.

Csökken a Nap aktivitása

Hideg, csapadékos nyarakra és hosszan tartó telekre van kilátás egy új kutatás szerint, amelynek eredményeiről Valentina Zharkova beszélt a múlt héten egy walesi konferencián. A professzornő elárulta, 97%-os bizonyossággal sikerült feltérképezniük a napfoltok körülbelül 11 évenként változó aktivitását, vagyis a napciklusokat. Ezt egy új számítógépes modell tette lehetővé.

A brit Királyi Csillagászati Társaság közleménye szerint a kutatásokból kiderült, hogy a Nap aktivitása 15 év múlva mintegy 60%-kal csökkenni fog, vagyis éppen akkora lesz, mint az 1645 és 1715 között zajló kis jégkorszak idején.

Persze nem ez az egy tényező befolyásolja a klímaváltozást, így az évszázadokkal ezelőttihez hasonló embertelen körülményekre nem kell számítani, de valószínűleg jócskán érezhető lesz majd a hatás.

Mégsem jelent veszélyt?

Nem sokkal a közlemény nyilvánosságra kerülése után megérkezett a cáfolat is, amelyet a Slate című angol tudományos-kulturális magazin jelentetett meg. A cikk felhívta a figyelmet arra, hogy a szóban forgó napi aktivitás mellett nem szabad elfeledkezni a globális felmelegedésről, ami egy teljesen más jelenség, és amihez képest a napfoltok környezeti hatásai szinte elhanyagolhatóak.

A lap szerint mindössze egy félreértésről van szó, hiszen kevesen tudják, hogy a 60%-os csökkenés a napfoltokra, nem pedig a Nap teljesítményére vonatkozik - ami ettől még valóban csökken, de mindössze körülbelül 0,1%-kal, a hozzánk eljutó napenergia pedig nem változik olyan mértékben, hogy az egy valódi jégkorszakot eredményezzen.

Ezt is szeretjük