Orbán Viktor szerint húsvét után meglesz a 2,5 millió beoltott: az oltási program az ünnep alatt is halad

Húsvétra is osztanak be oltásra várókat a háziorvosok.

koronavírus
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor húsvétvasárnap reggelén meglátogatta Hungaropharma X. kerületi telephelyét, innen indulnak minden hajnalban a vakcinaszállítmányok az oltópontokra. A miniszterelnök elmondása szerint a húsvét utáni napokban meglesz a 2,5 millió beoltott - írta meg a Blikk. A mai adatok szerint a magyar lakosság beoltottainak száma: 2 235 731.

- A magyar oltási program továbbra is nagyon dinamikusan halad és húsvétkor sem áll le, hiszen a vakcinák életeket menthetnek – árulta el György István az országos oltási munkacsoport vezetője tegnap a közmédiának.

Orbán Viktor azt mondta, húsvét után meglesz a 2,5 millió beoltott

Az államtitkár kifejtette, pénteken újabb 64 ezer Moderna-vakcina került ki a megyei oltási munkacsoportokhoz, a mai napon pedig további 229 ezer AstraZeneca-oltóanyag érkezik. Azt is kiemelte, hogy Magyarország kétszeres oltási sebességgel halad a nagy uniós tagállamokhoz, például Németországhoz, Franciaországhoz vagy Olaszországhoz képest. Arról szintén említést tett, a fővárosban a korábbi négy helyett már 18 szakrendelőben oltanak a koronavírus ellen.

vakcina
Fotó: Facebook/Koronavírus tájékoztató oldal

Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárának beszámolója szerint  három nap alatt 78 ezer pedagógust tudnak beoltani, a jövő héten pedig az óvodai nevelők, a szakképzésben dolgozók és a különböző gondozást nyújtó intézményekben nevelő pedagógusok kapnak vakcinát mintegy 100 ezres nagyságrendben.

- Eközben a honvédség és az operatív törzs együttműködésével öt oltóbusz indult el, a járművekkel 22 500 oltás adható be egy hónapban" - tette hozzá.

covid
Fotó: Fiona Goodall / Getty Images Hungary

A politikus a kismamákhoz is szólt, arra kérte őket valamint a szoptatós anyukákat, hogy a háziorvosuktól igényeljék a Pfizer-, illetve a Moderna-oltásokat, amelyeket vagy a háziorvosi rendelőben, vagy az oltópontok egyikén vehetnek fel.

- A kismamák esetében a második trimesztertől ajánlott az első oltás, míg a második a szülés után, a gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyák pedig a baba egyéves koráig kérhetik az oltást, amelynek beadásával kapcsolatban a háziorvosoknak egyéni mérlegelési lehetőségük van.

György István hangsúlyozta, már a teljes társadalom előtt kinyitották az oltási lehetőséget, de továbbra is elsőbbséget élveznek az idősek és az alapbetegségekben szenvedők, a sorrend meghatározásában viszont nagy döntési szabadságot adtak a háziorvosoknak.

Ezt kéri Müller Cecília a magyaroktól húsvétkor

Az országos tisztifőorvos a húsvéti ünnep idejére is azt kéri a lakosságtól, hogy nagy fegyelmezettséggel tartsa be a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat.

Ezt is szeretjük