Ismét kötelező lesz a maszkviselés: új korlátozásokat jelentett be Gulyás Gergely a rendkívüli kormányinfón

Friss bejelentéseket tett Gulyás Gergely a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokról.

D  TT20211111004
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Zárt térben ismételten kötelező lesz a maszkviselés - jelentette be Gulyás Gergely a ma délutáni rendkívüli kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma 15:00-kor tartotta meg a tájékoztatót, eltérve a szokásos gyakorlattól, mely szerint kéthetente, csütörtökönként 11 órakor kerül sor a bejelentkezésre.

Pénteken 24 órától, vagyis szombattól lép életbe a kötelező maszkviselés a zárt terekben, többek közt a boltokban, bevásárlóközpontokban, levéltárban, múzeumban, színházban, moziban, valamint a közigazgatási szervek ügyfelek részére nyitva tartott területein. Kivételt csak az irodák és sportolásra fenntartott helyek képeznek.

A tanintézmények igazgatóit feljogosítják, hogy saját hatáskörükben döntsenek az iskolai maszkviselési kötelezettségről.

Jövő héten, november 22. és 28. között oltási akcióhetet szerveznek az átoltottság növelése érdekében, melynek során a kórházi oltópontokon lehetőség lesz a vakcina beadatására. Ezzel azokat is szeretnék segíteni, akiknek kötelezően előírta a munkahelye az oltás felvételét. 101 megyei és városi kórházban reggel 7 és este 7 közt várják az oltakozókat megemelt kapacitással, egyes megyékben - ahol kevesebb a kórházi oltópont - szakrendelőkben is elérhető lesz a lehetőség.

A miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, hogy továbbra is védettségi igazolványhoz kötik az 500 főnél nagyobb rendezvények látogatását. Az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik a harmadik oltás felvételét, és a jövőben ezt tervezik az államigazgatáson belül is.

A kormányinfón elhangzott, hogy a matematikusok előrejelzései szerint akár már egy héten belül, de november végén, december elején tetőzhet a járvány negyedik hulláma. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy érdemi védettséget, különösen a delta variánssal szemben csak az oltás ad.

Tombol a negyedik hullám

A koronavirus.gov.hu csütörtök reggeli adatai szerint elhunyt 131, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 10 767 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Ezzel 987 199-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 32 645-re, a gyógyultaké 833 416-ra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 121 138. Kórházban 5969 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen. A kormányzati portálon azt írták: eddig 6 013 007 embert oltottak be, közülük 5 784 958-an a második, 1 millió 714 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra, és azt már meg is kapta, aki még nem, továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező foglalhat időpontot az oltásra - az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ilyen mértékben csökken a vakcinák hatékonysága az idő múlásával

A vakcinák adta védettség csökkenése mind az idősebbeknél, mind a fiatalabbaknál megfigyelhető volt.

Ezt is szeretjük