Minden 990 forintba kerül majd a könyvautomatákban: 2018-ban bukkannak fel
Az irodalom odavág: zsebkönyvek jövőknek és menőknek.

konyv
beauty and style
Top olvasott cikkek

A főváros csomópontjain elhelyezett könyvautomatákból egyetlen érintéssel vehetünk jövő márciustól kortárs és klasszikus zsebkönyveket. A Sztalker csoport olvasásnépszerűsítő projektjének középpontjában a közösségi közlekedést választók és a fiatalok állnak. Könyvautomatákból megvásárolható, okostelefon méretű, minőségi, mégis olcsó zsebkönyvekbe csomagolva szállít kortárs és klasszikus irodalmat jövő tavasztól a Sztalker csoport.

A Vecsei H. Miklós színművész és Grecsó Krisztián író nevével fémjelzett kezdeményezés elsődleges célközönsége a budapesti tömegközlekedés felhasználóinak népes tábora, valamint a fővárosi fiatalok - hangzott el a sajtótájékoztatón vasárnap. A nagyszabású POKET, mely várhatóan izgalmassá teszi majd a mindennapos utazási rutint, olyan támogatókat tudhat maga mögött, mint Dés László, Geszti Péter, Lábas Viktória - Margaret Island -, Rudolf Péter és Zacher Gábor, akik nagykövetként is részt vesznek a projektben.

Három problémát orvosol

A POKET a buszon, metrón, villamoson olvasás három jellegzetes problémáját orvosolja: a "pont nincs nálam könyv"-et, a "túl nagy ahhoz, hogy kézben tartsam"-ot, illetve a "nincs rá havonta több ezer forintom"-at. A forgalmas csomópontokon elhelyezett könyvautomatákból mindössze 990 forintért vásárolhatók meg 2018 márciusától a zsebkönyv méretű irodalmi művek, ráadásul felismerhető, prémium minőségben: a színes könyvsorozatot MOMÉ-s grafikuscsapat tervezte.

"Értékes és érdekes műveket fogunk eljuttatni az olvasókhoz, megfizethető áron és minél könnyebben elérhető módon. Értékes és érdekes pillanatokkal szeretnénk kitölteni a közösségi közlekedés üresjáratait" - mondta Vecsei H. Miklós a POKET-et bemutató sajtóeseményen. Grecsó Krisztián szerint a POKET kulturális misszióként arra is alkalmas, hogy egy fiatalosabb, egymásra figyelőbb olvasóközösséget hozzon össze.

A POKET legalább hat automatával indul jövő márciusban a fontosabb fővárosi csomópontokon és köztereken - ez azonban attól is függ, mennyi pénz gyűlik össze a projektre. Vecsei H. Miklós erre fordítja legújabb verseskötete, a Soliloquor teljes bevételét, melyet közösségi finanszírozás, valamint könyvautomaták és egy-egy cím örökbefogadásának lehetősége egészít majd ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

További támogatókat is keresnek, hiszen a POKET egészen komolyan gondolja az olvasás térhódítását: a nyári szezonban ott lesznek a legfontosabb fesztiválokon, ahol magyar regények angol fordításai is helyet kapnak a könyvautomatákban. A távlati tervek között a kezdeményezés kiterjesztése is szerepel: "vonaton vagy repülőn olvasni ugyanolyan szórakoztató időtöltés, ráadásul szeretnénk, ha a vidéki fiatalok sem maradnának gépirodalom nélkül" - fogalmazott Vecsei H. Miklós.

Ezt is szeretjük