"Kezd a helyzet tragikomikummá válni" - Az Országgyűlés alelnöke se tudta, mit csinálnak párttársai
Lezsák Sándor eltévedt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vágó Gábor LMP-s képviselő Facebook-oldalán folyamatosan tudósított a 2012-es költségvetés szavazásáról.

Vágó Gábor, MTI Fotó: Soós Lajos

A képviselő írásaiból kiderül, még maga az Országgyűlés alelnöke sem tudta követni a fideszes tempót, Vágó Gábort például azért szólta meg, mert a megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló törvény módosítói között beszélt a dohánytermékek adójáról.

Az intés azért kellemetlen, mert Vágó nem véletlenül szólalt fel ekkor, az ok az volt, hogy a fideszesek a dohányadót a megváltozott munkaképességűekről szóló törvény módosításai közé tették be. Vágó tehát jókor beszélt, akkor is, ha ez Lezsáknak nem tetszett. 

Vágó Gábor Lezsák intését lapunknak megerősítette.

Tragikomikum

- Kezd a helyzet tragikomikummá válni - írta ezt megelőző, délutáni-esti bejegyzésében a politikus arra reagálva, hogy a költségvetési bizottság hétfőn harmadszor ült össze, mert az "eddigi két ülésén nem sikerült összhangba hozni a költségvetés számait".

A parlament végül elfogadta a költségvetést kedden, hajnali négykor.

Vágó a dokumentumról ezt írta: "Ordas eljárási bakikkal volt tarkított az első beterjesztése óta a megszületése. Végül a főszámok módosítása miatt törvénysértő is lett. A durva sok százmilliárdos megszorításokról már nem is beszélek. Valami természetfeletti segítség kell, hogy túlélje hazánk a jövő évet ezzel a költségvetéssel."

A költségvetés azért törvénysértő, mert a főszámait november 30-a után már nem lehetett volna megváltoztatni. Ezt az államháztartási törvény írja elő. 

A politikus egyben örömteli hírként értékelte, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bent van az ülésteremben, problémásnak látta viszont, hogy Matolcsy nem nyújtotta be lemondását. 

- Helyette azt mondta, hogy "irreális időben reális költségvetésünk" van. Állj meg, Gyuri! - írta a politikus, aki egyébként arról is beszámolt, hogy a hajnali órák ellenére a kormánypárti képviselők bent voltak az ülésteremben, bár az is igaz, hogy ezen, tehát a létezésen kívül sok mindent nem csináltak - legalábbis az LMP-s honatya beszámolója szerint.

- Mivel szavazás van, ezért itt ülnek, de nem szólalnak meg - közvetített Vágó Gábor.

Pősze is támogatta a költségvetést

A képviselők 255 igen szavazattal, 48 nem ellenében döntöttek Magyarország új központi költségvetéséről. A javaslatot a kormánypárti képviselőkön kívül kizárólag a független Pősze Lajos támogatta, míg a hajnali 4 óra 15 perckor sorra kerülő szavazást kiváró szocialista, jobbikos és LMP-s politikusok ellene voksoltak. A Ház kérte a jogszabály sürgős kihirdetését.

Főbb változtatások

A költségvetés elfogadásával törvénybe foglalták a korábban már betervezett 200 milliárd forintos tartalék zárolását, a kamatkockázati tartalék 52 milliárd forintos növelését, illetve a magánnyugdíj-pénztári járulék átirányítását az állami nyugdíjbiztosítási alapba, ami 48 milliárd forintot jelent, továbbá a dohánytermékek jövedéki adójának 20 milliárd forint többletbevételt eredményező emelését.

Ezt is szeretjük