Kocsis Máté: őrjöngenek nekem mindenféle emberek, hogy adjak nekik lakást

Az Origo az új hajléktalanügyi referenst kérdezte.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, a Fidesz országgyűlési képviselője a hajléktalanok elleni, érvénytelen népszavazás után hajléktalanügyi referenssé lépett elő. Az Origo interjút készített Kocsis Mátéval, amiből kiderül, a kerület 2700 hajléktalanjából 70-en tudnak segíteni, ahogy az is, hogy a referens főként a hajléktalanellátó szervezeteket emlegeti, amikor arról esik szó, hogy a hajléktalanok félnek a szállókra menni.

- Kik azok, akik felelnek a hajléktalanellátók rendjéért és biztonságáért? Állítja-e azt bárki, hogy ma ez jól működik? Miért mondják azt nekem 15 fős kis csoportok az épület előtt, hogy ne merjek a hajléktalanellátáshoz nyúlni?

A mi tapasztalatunk, több mint félezer hajléktalannal való kapcsolatba kerülés után, hogy a jelentős részük azt mondja: fél a szállókon. Akkor minek vannak szállók? Nem kellene esetleg a tüntetéseket a hajléktalanszállók elé szervezni? Nem Iványi Gábor úrnak - metodista lelkész, aki több szolgáltatással vesz részt a hajléktalanok ellátásában - és Győri Péter úrnak - a Menhely Alapítvány budapesti elnöke - kellene erre választ adnia? - tette fel a kérdést a hajléktalanügyi referens, aki arra nem tért ki, hogy a téli ellátás éppen a hajléktalanellátó szervezeteknek köszönhetően nem áll le idén, a minisztériumtól ugyanis még nem érkezett meg az a közel 300 millió forint, amely biztosíthatná az ellátást, emiatt pedig ezt az összeget az ellátóknak kell megelőlegezni. A meglehetősen cifra történetről bővebben itt olvashatsz.

Kocsis Máté közölte, "régóta mondja", hogy ha az állami normatíva jól van elköltve, akkor senkinek nem kell az utcán lennie és éheznie. A referens szerint nem maradhat az a helyzet, hogy a hajléktalanok félnek bemenni a szállókba, és ha kell, erőszakkal viszik be a hajléktalanokat a várhatóan november közepén nyíló új ellátóhelyekre, hogy ne fagyjanak meg az utcán.

Vannak, akik tudják, hová menjenek, és nem félnek. Nézegess képeket róluk!

Azért jó az eljárás, mert azalatt tudják tájékoztatni a hajléktalanokat

A hajléktalanok elleni szabálysértési eljárásoknak szerinte azért is van értelme, mert azok során az ügyintéző el tudja mondani a hajléktalanoknak, hogy menjenek be egy szállóra. Kocsis Máté szerint ugyanis ma van annyi kapacitás a hajléktalanellátókban, hogy a valódi rászorulók ellátáshoz tudjanak jutni.

- Mi azt tehetjük, hogy szép szóval, figyelmeztetéssel elmondjuk a hajléktalannak, hogy ne legyen itt. Nem azért, mert minket zavar. Én soha nem mondtam, hogy azért, mert zavarja az utca összképét. Egyébként valóban, az itt élő embereknek a szubjektív biztonságérzetét rontja. De ne csak ezért ne maradjon ott, hanem, mert meg fog fagyni. És ehhez kell némi szelíd erőszak, egy szabálysértési eljárás, amiben elmondja neki az ügyintéző, hogy menjen be egy szállóra. Az első két napban a legmegdöbbentőbb tapasztalat a szabálysértési irodán az volt, hogy a hajléktalanok a mi ügyintézőinktől hallották először, hogy ők hova mehetnének - mondta el a lapnak.

Vannak hobbihajléktalanok a referens szerint

A hajléktalanügyi referens az interjúban kifejtette azt is, tapasztalata szerint a hajléktalanok között igenis vannak olyanok, akik saját akaratukból választották ezt az életformát: van lakásuk, mégis az utcán élnek.

Azzal pedig, hogy megtiltják a közterületen való életvitelszerű tartózkodást, "azok az emberek, akik nem feltétlenül kell, hogy ott legyenek, aelmennek vagy hazamennek, aki pedig bemehet a szállóra, az be fog menni".

 

Kocsis Máté szerint most "hajléktalankombinátokban" tartják az otthontalanokat, ahonnan a józsefvárosiakat ki fogják venni. A kerület a Koszorú utca 4-6. szám alatt alakít ki nekik olyan szálláshelyeket, ahol három-négyágyas szobák lesznek, külön fürdővel, mosdóval. A kerület becslése szerint 60-70 józsefvárosi hajléktalan van, nekik segítenek az új ellátókkal, a többieknek pedig marad az állam által finanszírozott hajléktalanszálló.

Egy "hajléktalankombinátor" mindennapjai
Olvasd el riportunkat a belvárosi női melegedőről.

Őrjöngenek nekem mindenféle emberek, hogy adjak nekik lakást

A hajléktalanügyi referens úgy véli, a városok elküldik az embereket, majd nem foglalkoznak velük, emiatt lehet, hogy a 8. kerületben 2700 hajléktalan van. Ez viszont a referens szerint nem folytatódhat tovább.

- Sportot űznek bizonyos városok abból, hogy elküldözgetik az embereket, és utána elfelejtik az egészet. Itt pedig megjelenik 2700 hajléktalan, és őrjöngenek nekem mindenféle emberek, hogy adjak nekik lakást. 2700 embernek - közölte Kocsis Máté, aki szerint minden kerületnek és minden településnek a saját elesettjeiről kellene gondoskodni.

Egyszer csak közölték, hogy a kislányom meghalt
Íme, egy másik hajléktalankombinátor mindennapjai. Riportunk a családok átmeneti otthonáról

Kocsis Máté a tervekről szólva elmondta, jövő héten tárgyalják a javaslatát, amelyet, ha elfogadnak, akkor a jövőben elzárással lehet büntetni a visszaeső utcán alvókat. Kocsis Máté közölte, azt fogja javasolni, hogy addig, amíg nincs mindenkinek papíron fedél a feje fölött, elméletileg és gyakorlatilag, addig a súlyosabb szabálysértési jogszabály ne lépjen hatályba.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kocsis szerint először meg kell nézni, hogy hány valós hajléktalan van, aztán mindenkit el kell helyezni, hogy egy tisztázott jogi helyzetben legyen fedél a feje fölött, és amint ez megvan, onnantól viszont kegyetlenül büntetni kell azt, aki mégis az utcán tartózkodik.

Ezt is szeretjük