A ház, amit hivatalosan kísértetjártának nyilvánítottak: már törvény is van az ilyen esetekre
Sokat számít, hogy egy ház kísértetjárta, vagy sem, mert ez lényeges információ a leendő vevőknek.

GettyImages-1096126954 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amerikában felmérések mutatták ki, hogy az embereket tényleg elriasztja a házvásárlástól az, ha jelentések szerint kísértetjárta ingatlanról van szó, még akkor is, ha a szellemek nem valódiak, és gyakran kiderül, hogy a jeleknek teljesen racionális magyarázata van.

Az egyik felmérés szerint az emberek harmada hajlandó kísértetjárta házat vásárolni, de körülbelül 85 százalékuk nagy árkedvezményt vár cserébe.

A ház, amit hivatalosan kísértetjártának nyilvánítottak

Az Egyesült Királyság piacának elemzése szerint az ingatlanosoknak vagy tulajdonosoknak körülbelül 17 százalékkal alacsonyabb áron kellett árulniuk az állítólagosan kísértetjárta házakat annak érdekében, hogy elkeljenek. 

GettyImages-1390030603
Fotó: sakchai vongsasiripat / Getty Images Hungary

Kérdés, hogy az eladóknak nyilvánosságra kell-e hozniuk, hogy házaik tele vannak olyan paranormális entitásokkal, amelyek a tudományos elméletek szerint nem létezhetnének. Bizonyos esetekben igen, amire jó példa egy eladó, akit bepereltek, amiért nem hozta nyilvánosságra a New York állambeli ingatlanukban lévő feltételezett paranormális jelenségeket.

Az 1970-es években Helen és George Ackley beköltözött egy házba a New York állambeli Nyackben, majd felfedezték, hogy a hely kísértetjárta. A következő három évtizedben a házaspár azt állította, hogy minden reggel arra ébrednek, hogy az ágy magától remeg, és egy szellemet is láttak.

Annak ellenére, hogy a jelenség nem gyűrűzött tovább az ingatag ágynál, a ház hírhedtté vált a környéken, és végül a Readers’ Digestben is megjelent. Amikor 1990-ben úgy döntöttek, hogy eladják az épületet, ezt az információt nem adták ki a vevőknek.

A szóban forgó ház a 1 Laveta Pl címen. Kép forrása: Google Maps.
A szóban forgó ház a 1 Laveta Pl címen. Kép forrása: Google Maps.

Amikor Jeffrey és Patrice Stambovsky, akik nem voltak helybeliek, rájöttek, hogy a ház kísértetjárta, megpróbáltak kihátrálni az üzletből. Viszont Ackleyék meg akarták tartani a vevők letétjét, ez vezetett a Stambovskyék által indított perhez. 

- A felperes legnagyobb rémületére felfedezte, hogy a ház, amelynek megvásárlására szerződött a közelmúltban, köztudottan szellemjárta, és állítólag az alperes és családtagjai is többször látták ennek bizonyítékait az elmúlt kilenc évben - olvasható a szokatlan bírósági ügy összefoglalójában.

New York állam rendeletben kijelentette, hogy kísértetjárta jellege befolyásolta az ingatlan viszonteladási értékét, ezért az eladóknak tisztázni kellett volna a körülményt a vevővel. Stambovskyékról úgy ítélték meg, hogy megfelelően gondosan jártak el, azzal együtt, hogy értelemszerűen nem ellenőrizték, hogy van-e szellem a lakásban, mielőtt letették volna az előleget.

GettyImages-1335153594
Fotó: Jason marz / Getty Images Hungary

- Az ügy szokatlan tényei, amint azt a feljegyzések mutatják, egyértelműen indokolják a méltányos kedvezmény megadását a vevőnek, akitől New York-i lakosként nem várható el, hogy ismerje Nyack falu folklórját - hangzik az összegzés, mielőtt létrejött a történet igazán furcsa része: a házat legálisan kísértetjártának nyilvánították. 

- Mivel nem volt helyi, a felperes nem tudhatta, hogy az ingatlan, amelynek megvásárlására szerződött, kísértetjárta. Függetlenül attól, hogy az alperes által látott kísérteties jelenések forrása parapszichés vagy pszichogén eredetű, miután két országos kiadványban is beszámoltak róla, a Readers’ Digestben 1977-ben és a helyi sajtóban 1982-ben, a vádlott számára kizárt, hogy tagadja létezésüket, és a törvény értelmében a ház kísértetjárta.

Hogy az eset még őrültebb legyen, a bíróság még a Szellemirtók című film főcímdalát is idézte.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A jelen ügyben felperesi pozícióban lévő személy számára probléma merült fel a paranormális jelenség felfedezése kapcsán: „kit fogsz hívni?" Ahogy a Szellemirtók című film főcímdalában is elhangzik a kérdés - olvasható a dokumentumban.

Az Egyesült Államokban általában nem kell bevallani a kísértetek jelenlétét, amikor valaki háza eladására adja fejét, különösen akkor, ha ezek a kísértetjárások magánjellegűek, és például nem tájékoztatták róla korábban a helyi sajtót.

Sok államban azonban előfordulhat, hogy az embernek be kell jelentenie azokat a házakat, amelyeket megbélyegeztek oly módon, hogy az befolyásolhatja a viszonteladási értéket.

GettyImages-170652637
Fotó: Rob Daly / Getty Images Hungary

Ezek olyan házak, amik annak ellenére, hogy minden más szempontból tökéletesek lennének, olyan tragikus események helyszíneként szolgáltak, mint gyilkosságok, halálesetek vagy bűncselekmények. Amikor házról ezt tudják a tulajdonosok, az információ elhallgatása visszaüthet az eladóra, mivel az befolyásolja az ingatlan viszonteladási értékét. 

Természetesen a helyzet államonként változik, és nincs kőbevésett szabály arra vonatkozóan, hogy a kopogószellemeket jelenteni kell. Kaliforniában az eladóknak nyilvánosságra kell hozniuk ingatlaneladás esetén a közelmúltban, azaz elmúlt néhány évben bekövetkezett haláleseteket. Más államokban nem kell nyilvánosságra hozni ezeket az információkat, amennyiben nem kérik.

Szellemek járják a magyar erdőt

Rejtélyes történetük sok kérdést és bizonytalanságot vet fel.

Képek forrása: Getty Images; Google Maps

Ezt is szeretjük