A kormány már az otthonodra is ráteheti a kezét?
De nem baj, mert kifizeti!
Kormánypárti javaslatra módosulhat a kisajátításról szóló törvény.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országgyűlés honlapjára május 31-én került fel az a módosító javaslat, ami úgy módosítaná a kisajátításról szóló törvényt, hogy az országgyűlési képviselők, közjogi személyek és azok hivatalának elhelyezése érdekében is legyen mód a kisajátításra.

A 2007-es kisajátításról szóló törvényben alapvetően azt fogalmazták meg, hogy ha egy közérdekű cél megvalósításához elengedhetetlenül szükséges egy ingatlan megszerzése, akkor az azonnali és feltétlen kártalanítás mellett és csakis közérdekű célból, feltételekkel és módon vonható el.

Ki élhet vele?

A kisajátítást kérheti az állam, a helyi önkormányzat vagy az a személy, aki az adott közérdekű célt megvalósító tevékenységet lát el. Az ingatlant a 2007-es törvényben foglaltak szerint kisajátíthatják például honvédelmi, településrendezési, kötelező állami vagy önkormányzati feladatokhoz, valamint infrastrukturális fejlesztések érdekében, illetve környezetvédelmi okokból is. A szabályzat a részleges kisajátításra is lehetőséget adott bizonyos feltételek mellett.

A 2007-es törvény módosítását a fideszes főpolgármester-helyettes György István javasolta, amit akár már július végén is bevezethetnek. A megfogalmazott indoklás alapján ilyen létesítmény lehet akár az Országgyűlés Hivatala vagy a Köztársasági Elnöki Hivatal, de valójában sokkal szélesebb körben határozza meg a kisajátítások lehetőségét. Tehát arról van szó, hogy ha adott esetben egy bármilyen országgyűlési képviselő vagy egy közjogi megbízatást betöltő személy úgy dönt, hogy hivatalát az általa meghatározott ingatlanban akarja elhelyezni, törvény mondja ki, hogy megteheti. Természetesen ezért cserébe az állam kártalanítást fizet.

A kisajátítást végző személy lehet tehát a miniszterelnök, a köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság elnöke, a legfőbb ügyész, az alapvető jogok biztosa és helyettesei, az Állami Számvevőszék, az Országos Bírósági Hivatal és a médiahatóság elnöke, valamint a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának külső tagjai.

Megint egy törvény, ami hirtelen módosul szinte a semmiből. Talán nem is tagadják már, de felmerül a kérdés, hogy talán a korábban privatizált fővárosi ingatlanok visszaszerzése a cél ezzel a javaslattal. Az állam egyébként rendelkezik elegendő ingatlannal, amivel meg tudná oldani a fent említett személyek szükség esetén fennálló elhelyezését.

A főpolgármester-helyettes György István környezetvédelmi jogcímen is lehetővé tenné a kisajátítást. Tehát, ha például az adott település életminőségének javítása érdekében a levegőszennyezettség csökkenése a cél, akkor is kisajátítható egy ingatlan. Továbbá a módosítás magában foglalja azt is, hogy a kisajátítást kérő előzetesen kikérheti a hatóságtól a kártalanítás összegének megállapítását.

Ezt is szeretjük